Moody’s: Χειρότερος «μαύρος κύκνος» κι από την ύφεση του 2008 ο κορονοϊός. Δυσοίωνες οι προβλέψεις των διεθνών οίκων

Σε μία εξαιρετικά ανησυχητική πρόβλεψη προχώρησε η Moody’s για τις συνέπειες του νέου κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία, εκτιμώντας ότι μπορεί να αποδειχθεί χειρότερος «μαύρος κύκνος» και από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και τη Μεγάλη ύφεση του 2008. Και αυτό, γιατί  σε αντίθεση με την κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, κανείς δεν είχε προβλέψει την έξαρση του νέου κορονοϊού στις αρχές του 2020.

Την ίδια ώρα,  μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, όπως η Golman Sachs, η JPMorgan, η Oxford Economics κ. εκτιμούν ότι ο αντίκτυπος του νέου ιού θα είναι σημαντικός και θα οδηγήσει στον περιορισμό, κατά κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο α’ τρίμηνο του έτους, ενώ  το αμερικανικό ΑΕΠ θα χάσει περίπου 0,4% στο ίδιο διάστημα. Οσο για την Κίνα – η οποία δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα – εκτιμάται ότι θα εμφανίσει αρκετά μικρότερη ανάπτυξη στο σύνολο του 2020.

Η έκθεση της Moody’s 

Στην  έκθεσή της, η  Moody’s,  εκτιμά  ότι σε αντίθεση με την οικονομική κρίση, οι αρμόδιες οικονομικές και υγειονομικές αρχές έχουν περιορισμένη ικανότητα αντιμετώπισης του ιού στην περίπτωση που εξελιχθεί σε πανδημία όπως η ισπανική γρίπη του 1918.

Ο δείκτης βιομηχανικών μετάλλων της Moody’s Analytics έχει κάνει «βουτιά» εξαιτίας των κινδύνων που σχετίζονται με την πιθανότητα εξάπλωσης του κορονοϊού. Σε σημαντικό βαθμό η πτώση των τιμών οφείλεται στην υπερβολική εξάρτηση της παγκόσμιας βιομηχανικής δραστηριότητας από την Κίνα. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει σε ποσοστό 7,1% από την εμφάνιση του κορονοϊού με τον χαλκό να χάνει 10,4%, το νικέλιο 8,7%, τον κασσίτερο 8,2% και τον ψευδάργυρο 7,3%.

Δυσοίωνες οι επιπτώσεις των διεθνών οίκων 

Την ίδια ώρα, συναγερμό στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά προκαλεί ο νέος ιός και όλοι προσπαθούν, μέσω συγκεκριμένων μεθόδων, να προβλέψουν το εύρος των επιπτώσεων του στην παγκόσμια οικονομία.

Η Capital Economics ευελπιστεί ότι  οι αναταράξεις σε όλα τα επίπεδα να αποδειχθούν πρόσκαιρες, προειδοποιώντας ωστόσο για σοβαρές παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις αν τα εργοστάσια συνεχίσουν να κλείνουν και το διογκωθεί το sell-off στις αγορές, λόγω του κυρίαρχου ρόλου της Κίνας στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Η JPMorgan εκτιμά ότι το ξέσπασμα του ιού θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία για περίπου 2-3 μήνες και συνολικά στο πρώτο τρίμηνο του 2020 θα οδηγήσει σε μείωση κατά  0,3% του ΑΕΠ.

Η Goldman Sachs, από την πλευρά της, προβλέπει ότι το ξέσπασμα της επιδημίας θα περιορίσει την ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στο α’ τρίμηνο ενώ το κινεζικό ΑΕΠ θα μεγεθυνθεί στο σύνολο του 2020 κατά 5,5%, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 5,9%.

Η Oxford Economics συμφωνεί με την Goldman για τον αντίκτυπο στην κινεζική οικονομία, προβλέποντας παράλληλα ότι η παγκόσμια οικονομία θα χάσει 0,2 ποσοστιαίες μονάδες το 2020 εξαιτίας του κορονοϊού.

Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της oxford Economics, τότε ο συνολικός αντίκτυπος του νέου κορονοϊού θα είναι μεγαλύτερος από τον οικονομικό αντίκτυπο του SARS ο οποίος έχει υπολογιστεί σε 0,15% του ΑΕΠ. Έτσι, ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα επιβραδύνει στο 2,3% που θα είναι ο χαμηλότερος από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Καμία δημοσίευση για προβολή