Moody’s: Οι μεταρρυθμίσεις άνοιξαν το δρόμο για αναβαθμίσεις στην αξιολόγηση της Ελλάδας

Οι πιθανοί κίνδυνοι

Ο οίκος Moody’s ανακοίνωσε την Παρασκευή την διατήρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο Ba1 με σταθερές προοπτικές.

H Ελλάδα μαζεύει τους καρπούς των μνημονίων και των μεταρρυθμίσεων που έλαβαν χώρα τα προηγούμενα έτη και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής ικανότητας, οι σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε συνδυασμό με περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του Next Generation EU θα εδραιώσουν την ισχυρή πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στο πεδίο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης την τελευταία δεκαετία. Επίσης, η πρόοδος αυτή υποδεικνύει ενισχυμένους θεσμούς και συμβάλλει στη θωράκιση της οικονομίας απέναντι στον κίνδυνο εκδήλωσης αναταράξεων στον τραπεζικό τομέα.

Όσον αφορά το ελληνικό χρέος, οι μετρήσεις του πόσο προσιτό είναι το χρέος, υποστηρίζονται από τη σημαντική συμμετοχή της χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους από τους εταίρους της ευρωζώνης. Ωστόσο, η κυβέρνηση, μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, έχει προπληρώσει τους επίσημους πιστωτές σε αρκετές περιπτώσεις, γεγονός που έχει συμβάλει στη βελτίωση του προφίλ του χρέους της και σηματοδοτεί τη δημοσιονομική της ικανότητα.

Ειδικά για την Ελλάδα, σε σύγκριση με τις ομοειδείς χώρες με αξιολόγηση Ba- και Baa, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Πορτογαλία θα καταγράψουν μακράν τις μεγαλύτερες σωρευτικές μειώσεις των αντίστοιχων λόγων χρέους προς ΑΕΠ από την αιχμή της πανδημίας. Για την Ελλάδα, η Moody’s προβλέπει ότι το βάρος του χρέους θα μειωθεί κατά 52 μονάδες βάσης στο 154% του ΑΕΠ έως το 2024, από 206% το 2020.

Στήριξη από τις ισχυρές τράπεζες

Οι καλύτερες οικονομικές προοπτικές υποστηρίζουν τη μείωση του κινδύνου του τραπεζικού τομέα, ενώ οι ισχυρότερες τράπεζες ευνοούν την ισχυρή ανάπτυξη. Η χαμηλότερη μόχλευση του τραπεζικού συστήματος και η βελτιωμένη ποιότητα του ενεργητικού στηρίζουν τη θετική δυναμική των κρατικών αξιολογήσεων. Οι τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και η κερδοφορία επωφελείται από τα υψηλότερα επιτόκια και τις βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές.

Οι κίνδυνοι

Στα αρνητικά, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγαλύτερη δημογραφική μείωση σε σχέση την ευρωζώνη και το χάσμα εκτιμάται ότι θα αρχίσει να διευρύνεται ταχύτερα στα τέλη της δεκαετίας του 2030. Ως εκ τούτου, ο οίκος αξιολογεί ως εξαιρετικά αρνητικούς τους κοινωνικούς κινδύνους – όπου εντάσσονται οι δημογραφικές τάσεις – για την Ελλάδα, σε σχέση με τους μέτρια αρνητικούς για την Κύπρο και την Πορτογαλία.

Κλιματική αλλαγή

Ο οίκος σημειώνει τέλος ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε το 2021 τις χειρότερες πυρκαγιές των τελευταίων δεκαετιών, ενώ επλήγη σοβαρά από το φετινό κύμα καύσιμα στη Μεσόγειο, κάτι που υπογραμμίζει τους πιστωτικούς κινδύνους από την κλιματική αλλαγή.

Αν και η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στην ισχυρή οικονομική στήριξη της Ε.Ε. ώστε να περιορίζει τον χρηματοοικονομικό αντίκτυπο από τους κλιματικούς κινδύνους, η αύξηση στη συχνότητα και σφοδρότητα αυτών των φαινομένων θα μπορούσε να αποδυναμώσει την τουριστική βιομηχανία της χώρας.

Επιπλέον, οι περιβαλλοντικές ζημιές επί της φορολογητέας βάσης στην περιουσία μπορούν να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμες προκλήσεις στην τοπική αυτοδιοίκησης, προσθέτει.

Καμία δημοσίευση για προβολή