Moody’s: Στους μεγάλους ωφελημένους του Ταμείου Ανάκαμψης η Ελλάδα – Θα πάρει επιδοτήσεις ίσες με το 11% του ΑΕΠ

Ισχυρά χαρακτηρίζει η Moody’s τα αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της Ελλάδας, καθώς αυτά στηρίχθηκαν από τα υψηλά επιτόκια των δανείων

Από τις πλέον ωφελημένες χώρες του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ θα είναι η Ελλάδα, καθώς οι επιδοτήσεις που θα λάβει θα φτάσουν στο 11% του ΑΕΠ.
Αυτό επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, αναλύοντας τη συμφωνία που επετεύχθη κατά την σύνοδο κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.

Η Moody’s επισημαίνει ότι η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση του Ταμείου Aνάκαμψης της ΕΕ, το οποίο είναι πιστωτικά θετικό για τις χώρες που θα επωφεληθούν περισσότερο από τους πόρους του, όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Κροατία και η Ρουμανία.

Ειδικά για την Ελλάδα τονίζει ότι η η ορθή χρήση των πόρων και η αναπτυξιακή δυναμική που θα δοθεί στην οικονομία, θα σηματοδοτήσει ουσιαστικά και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας καθώς θα την φέρει κοντά στην επενδυτική βαθμίδα.

Τα οφέλη του Ταμείου Ανάκαμψης

Σε απόλυτους όρους, η Ιταλία (αξιολόγηση σταθερή Baa3) και η Ισπανία (σταθερή Baa1) θα είναι οι αποδέκτες των μεγαλύτερων επιχορηγήσεων με 72 δισ. και 67 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Αναλογιικά με το ΑΕΠ όμως, η Moody’s σημειώνει ότι οι μεγαλύτεροι δικαιούχοι των επιχορηγήσεων του Ταμείου είναι η Βουλγαρία (σταθερή Baa1), η οποία θα λάβει επιχορηγήσεις ισοδύναμες με το 22% του ΑΕΠ του 2018, η Κροατία (σταθερή Ba1) 17%, η Ρουμανία (αρνητική Baa3) 12% και η Ελλάδα (σταθερή Ba3) 11%.

Το φθηνό χρήμα της ΕΚΤ ευνοεί τις ελληνικές τράπεζες

Ευνοημένες όμως είναι και οι ελληνικές τράπεζες από το φθηνό χρήμα της ΕΚΤ, και συγκεκριμένα από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 10 Δεκεμβρίου να επεκτείνει το πρόγραμμα TLTROIII για την πρόσβαση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε ευνοϊκή χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Moody’s από τον Οκτώβριο, οι γαλλικές τράπεζες ήταν οι μεγαλύτεροι χρήστες χρηματοδότησης από TLTRO με εκκρεμότητα 380 δισ. ευρώ, ακολουθούμενες από ιταλικές τράπεζες με 367 δισ. ευρώ, τις γερμανικές με 334 δισ. ευρώ και τις ισπανικές τράπεζες με 260 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι χρήστες χρηματοδότησης της ΕΚΤ σε σχέση με το μέγεθος του τραπεζικού τους συστήματος της χώρας, αφού δανείστηκαν κατά άνω του 11% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων τους, ακολουθούμενες από την Ιταλία με 9,5% και την Ισπανία με 9,1%.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή