«Μύδροι» του γερμανικού τύπου για τη νέα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, «άτολμη και φοβισμένη»

Στην τελική φάση για τη μεταρρύθμιση του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης εισέρχονται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αναλυτές που θεωρούν ότι οι διαρκείς αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, στην προσπάθεια να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, εμπεριέχουν τον κίνδυνο επιβράδυνσης της ανάπτυξης ή ακόμα και ύφεσης, υπάρχουν και αυτοί που ζητούν ακόμα πιο… τολμηρά βήματα, ήτοι, μεγαλύτερες αυξήσεις.

Χαρακτηριστική περίπτωση αυτού του «στρατοπέδου σκέψης», η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία, μια μέρα μετά την απόφαση της ΕΚΤ για νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ασκεί κριτική στην προσέγγιση της ευρω-τράπεζας, αναφέροντας ότι παρ’ όλα τα μέτρα που έχει λάβει η ΕΚΤ και παρά τη διαρκή αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, στο τέλος Απριλίου ο πληθωρισμός σημείωσε εκ νέου αύξηση, φτάνοντας στο 7%.

«Η ΕΚΤ αντιδρά φοβισμένα»

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η ΕΚΤ αποφάσισε την περαιτέρω αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25% – εν αντιθέσει με τις προηγούμενες διαδοχικές αυξήσεις ύψους 0,5%. «Ξαφνικά η ΕΚΤ αντιδρά φοβισμένα», γράφει SZ. «Ως θεσμός, έχει τη δύναμη να περιορίσει τον πληθωρισμό και μετά από κάποιο δισταγμό στην αρχή των αυξήσεων των τιμών, προχώρησε πολύ αποφασιστικά. Όμως τώρα, αποφασίζει να περιορίσει την αύξηση των επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και δη παρουσιάζοντας μικρή αύξηση. Ταυτοχρόνως, η τραπεζική κρίση φαίνεται (ακόμη) λιγότερο απειλητική από ό,τι προσφάτως. Επομένως, τώρα θα ήταν μια καλή στιγμή για δράση».

Καρφιά και από τη FAZ

Από την πλευρά της, η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει όσους διαρκώς επικρίνουν την ΕΚΤ, αναφέροντας ότι «τους τελευταίους δώδεκα μήνες, η ΕΚΤ αύξησε τα βασικά της επιτόκια πολύ ταχύτερα και απότομα από ό,τι είχαν προβλέψει οι επικριτές της στη Γερμανία. Όταν η ΕΚΤ, αύξησε τα επιτόκια της για πρώτη φορά και η ευρωζώνη δεν κατέρρευσε, τότε είπαν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να σταματήσει γρήγορα διότι διαφορετικά η ευρωζώνη θα κατέρρεε, κάτι που τελικά δεν συνέβη. Την ίδια στιγμή, πολλοί πολιτικοί και επιχειρηματίες, οι οποίοι ζητούσαν υψηλότερα επιτόκια όταν αυτά ήταν ακόμη χαμηλά, διαμαρτύρονται τώρα ξανά. Είναι σημαντικό να αφεθεί η νομισματική πολιτική σε ένα ανεξάρτητο όργανο».

«Δεν θα κάνουμε παύση»

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την απόφαση για νέα αύξηση των επιτοκίων, τόνισε ότι «δεν θα κάνουμε παύση» και ότι η ΕΚΤ έχει ακόμα δρόμο να διανύσει. «Βλέπουμε τον πληθωρισμό να υποχωρεί, αλλά δεν βλέπουμε ακόμα τον πλήρη αντίκτυπο που θα θέλαμε για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ και πρόσθεσε ότι «είναι περιοριστική η πολιτική μας; Σίγουρα είναι. Είναι όμως επαρκώς περιοριστική; Όχι ακόμα», τονίζοντας ότι η εγχώρια ζήτηση και η κατανάλωση παραμένουν αδύναμες, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρείται απόκλιση στις επιδόσεις των διαφορετικών τομέων της οικονομίας, με τις προοπτικές της μεταποίησης να επιδεινώνονται.

Καμία δημοσίευση για προβολή