Νά’ μαστε πάλι εδώ Ευκλείδη! Η τρόϊκα ελέγχει τις δεσμεύσεις και δεν συζητά για τις συντάξεις

Η Τρόϊκα επέστρεψε και άρχισε τους τακτικούς – 4 φορές το χρόνο – μεταμνημονιακούς ελέγχους της οικονομίας και της εφαρμογής των συμφωνηθέντων στο Eurogroup τον περασμένο Ιούνιο. Τις σχετικές διαπραγματεύσεις από πλευράς κυβέρνησης έχουν αναλάβει οι κύριοι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ οι συζητήσεις δεν θα γίνονται πλέον στο κοσμοπολίτικο Hilton, αλλά στο σκοτεινό “δικαστικό” περιβάλλον του κτιρίου του υπουργείου Δικαιοσύνης στη Λεωφόρο Μεσογείων.

Οι επικεφαλείς του υπουργείου Οικονομικών θα διαχειριστούν και την τύχη των συντάξεων μιας και θα εκπροσωπούν την κυβέρνηση για όλα τα θέματα, χωρίς την παρουσία άλλων υπουργών. Η πρώτη συνάντηση κατά την τριήμερη παραμονή των κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαριόλι (ESM) ξεκινά στις 10 το πρωί και είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει ως τη 1 το μεσημέρι.

Δεν έχουν κοινή γραμμή οι δανειστές

Η Ελληνική πλευρά επιθυμεί να θέσει προς συζήτηση και το “καυτό” θέμα των συντάξεων, ωστόσο οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίζονται να μην έχουν κοινή γραμμή για το αν θα πρέπει να μπουν σε κουβέντα τη στιγμή αυτή.

Η Κομισιόν δείχνει «να συζητά το πράγμα» και τείνει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση, θεωρώντας πως αν το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% εξασφαλίζεται και χωρίς περικοπές συντάξεων, το μέτρο μπορεί να είναι «δημοσιονομικά» αχρείαστο, παρότι έχει ψηφιστεί. Δεν το λέει όμως ανοικτά γιατί ξέρει πως «δεν της πέφτει λόγος», αφού για αυτά αποφασίζει το Eurogroup και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στις συζητήσεις που προηγήθηκαν με τα τεχνικά κλιμάκια η κυβέρνηση υποστήριξε ότι πάει για υπερπλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ (1,2 δισ. ευρώ) φέτος θέλοντας να πείσει ότι μεγάλο μέρος του μπορεί να επαναληφθεί και το 2018. Αυτό το ενδεχόμενο κ΄θιστά αχρείαστη την περικοπή στις συντάξεις ή τουλάχιστον το σύνολο της περικοπής.

Το ΔΝΤ, όμως, βλέπει αλλιώς το ζήτημα. Και στην τελευταία έκθεσή του γα τη χώρα μας τονίζει πως θεωρεί το μέτρο αναγκαίο για «διαρθρωτικούς» λόγους και όχι για «δημοσιονομικούς». Δεν περιμένει δηλαδή να δει αν υπάρξουν πλεονάσματα, αλλά θέλει να κοπούν 2 δισ. από συντάξεις για να δοθούν 2 δισ. επιδόματα φτώχειας, στους αδύναμους της κοινωνίας.

Τι υποστηρίζει η κυβέρνηση

Από πλευρά της η κυβέρνηση κάνει τους δικούς της λογαριασμούς και υποστηρίζει πως μπορεί να αυξήσει 2 δισ. τα Επιδόματα Πρόνοιας, χωρίς να μειώσει τις συντάξεις! Όπως εξήγγειλε μάλιστα ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην ΔΕΘ «ήδη έχουμε αυξήσει τον προϋπολογισμό για την Πρόνοια από τα 789 εκ ευρώ που ήταν το 2015 σε 2 δισ. ευρώ το 2018» (σσ: καταργώντας όμως σχεδόν όλα τα κοινωνικά επιδόματα που προϋπήρχαν και ενσωματώνοντάς τα στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης του ΟΑΕΔ).

Νέα συνάντηση Τσακαλώτου – Χουλιαράκη με τους θεσμούς θα υπάρξει και την Παρασκευή το πρωί, πριν φύγουν ξανά από την Αθήνα, χωρίς να αποκλείεται και μία ακόμη συνάντηση την Πέμπτη αν χρειαστεί.

Ως αποτέλεσμα των συναντήσεων αυτών οι Θεσμοί θα συντάξουν τις εκθέσεις τους το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, οι οποίες και θα κατατεθούν στο Eurogroup. Έως τότε δεν θα πρέπει να αναμένεται καμμία ουσιαστική εξέλιξη για το θέμα των συντάξεων, το οποίο θα παραμείνει στη δημόσια συζήτηση, στη σφαίρα του προεκλογικού κλίματος.

Χθες πάντως ο πρωθυπουργός – σε μια δημόσια πίεσή του προς τους δανειστές, αλλά και ως “διάγγελμά” του προς το εκλογικό σώμα – δήλωσε στο Euronews: “Το λέω καθαρά. Αν πετύχουμε τους στόχους, στον βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους, μπορούμε να αποφύγουμε ένα μέτρο  (την περικοπή των συντάξεων) που και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό.”