Νάρκες και «καμένη γη» για την επόμενη κυβέρνηση από τα οικονομικά αδιέξοδα

Με το επικρατέστερο – αλλά όχι το μοναδικό – σενάριο για κάλπες το Μάϊο, ο πρωθυπουργός σταθμίζει καθημερινά τα δεδομένα για το χρόνο των εκλογών.

Με επικρατέστερη εξέλιξη τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, πιθανότατα με αυτοδυναμία, στις επόμενες εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης θα κληθεί να διαχειριστεί μια βαριά κληρονομιά που θα τη συγκροτούν τα οικονομικά αδιέξοδα τα οποία αφήνει πίσω του ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα βασικότερα είναι η υποχρέωση της χώρας να διατηρεί δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια – γεγονός που την εγκλωβίζει σε μια παγίδα φτώχιας – και η διαχείριση του προβλήματος των τραπεζών με επίκεντρο τα κόκκινα δάνεια.

Παράλληλα η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί και τη δημοσιονομική «βόμβα» των δικαστικών αποφάσεων για τα αναδρομικά των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων. Όπως επίσης και τη δραματική καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και του ακριβού δανεισμού της χώρας.

Οι χειρισμοί των τελευταίων ημερών, με το Μαξίμου να κινείται στη λογική «Τσοβόλα δώστα όλα», έχει επιδεινώσει το κλίμα στις σχέσεις μας με τους Θεσμούς και τις αγορές που παραμένουν επιφυλακτικές.

Οι φόβοι πάντως των αναλυτών είναι ότι μια προεκλογική «διαχείριση» των καυτών εκκρεμοτήτων της οικονομίας θα αφήσει πίσω της «καμένη γη».

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ