NBC: Η Δύση πιέζει τον Ζελένσκι για συμφωνία με τη Ρωσία – Μειώνεται η στήριξη στην Ουκρανία

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Δύση) - Ζελένσκι (Ουκρανία)

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ξεκινήσει υπόγειες συζητήσεις με την ουκρανική κυβέρνηση για το τι θα μπορούσαν να συνεπάγονται πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται το NBC, οι συνομιλίες περιλαμβάνουν πολύ γενικές περιγραφές για το τι μπορεί να χρειαστεί να παραχωρήσει η Ουκρανία προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, και έλαβαν χώρα τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια συνάντησης εκπροσώπων από περισσότερες από 50 χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των μελών του ΝΑΤΟ, γνωστής ως Ομάδα Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας.

Οι συζητήσεις αποτελούν μια αναγνώριση της στρατιωτικής δυναμικής στο έδαφος της Ουκρανίας αλλά και της πολιτικής δυναμικής σε ΗΠΑ και Ευρώπη, φέρονται να δήλωσαν οι ανώνυμες πηγές του NBC και ξεκίνησαν εν μέσω ανησυχιών μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι ο πόλεμος έχει φτάσει σε αδιέξοδο.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν ανησυχούν ότι η Ουκρανία εξαντλείται από δυνάμεις και αντιμετωπίζει διαμαρτυρίες ενάντια στην στρατολόγηση νέων δυνάμεων, ενώ η Ρωσία διαθέτει φαινομενικά αστείρευτες εφεδρείες, την ίδια ώρα που η προσοχή του κοινού έχει μετακινηθεί από την Ουκρανία στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς και στη Λωρίδα της Γάζας γεγονός που προκαλεί προβλήματα στην προσπάθεια των ΗΠΑ να πείσουν για μεγαλύτερη βοήθεια στις δυνάμεις του Κιέβου.

Ορισμένοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν αρχίσει σε ιδιωτικές συζητήσεις να χρησιμοποιούν τον όρο «αδιέξοδο» για να περιγράψουν την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία, υποστηρίζει το ρεπορτάζ, και προσθέτει, επικαλούμενο αμερικανικές στρατιωτικές πηγές, ότι πιθανότατα η Ουκρανία έχει χρόνο μόνο μέχρι το τέλος του έτους ή λίγο αργότερα πριν ξεκινήσουν πιο έντονες συζητήσεις για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Από επίσημα χείλη πάντως, όλα διαψεύδονται. «Οποιεσδήποτε αποφάσεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις εναπόκεινται στην Ουκρανία», δήλωσε η Aντριάν Γουάτσον, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ. «Είμαστε επικεντρωμένοι στο να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά την Ουκρανία καθώς υπερασπίζεται την ελευθερία και την ανεξαρτησία της ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα», πρόσθεσε.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ συμμετείχαν με την Ουκρανία στις συζητήσεις για το πλαίσιο της ειρηνευτικής συνόδου κορυφής, αλλά είπε ότι ο Λευκός Οίκος «δεν γνωρίζει άλλες συνομιλίες με την Ουκρανία για διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή».

Στο Κίεβο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Στο Κίεβο βρέθηκε το Σάββατο (4/11), για έκτη φορά, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με σκοπό την στήριξη της Ουκρανίας εξαιτίας της ρωσικής εισβολής που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και περισσότερο από ενάμισι χρόνο.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, χαρακτήρισε ανυπόστατα τα όσα λέγονται ότι οι ΗΠΑ πιέζουν το Κίεβο να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία. Όπως λέει, δεν έχει δεχθεί πιέσεις από κανέναν ηγέτη της Δύσης προς αυτή την κατεύθυνση.

«Όλοι γνωρίζουν τις θέσεις και την θέση του λαού μας, κανείς δεν ασκεί πιέσεις, ούτε ένας ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των ΗΠΑ να βρεθούμε στο ίδιο τραπέζι με τη Ρωσία για να μιλήσουμε ή να παραδώσουμε κάτι. Δεν πρόκειται να συμβεί», σημείωσε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Επιπλέον, όπως είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, η χώρα βρίσκεται εν μέσω μεταρρυθμίσεων που θα δώσουν ένα τέλος στα φαινόμενα διαφθοράς.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόσθεσε ότι «έχει περάσει ο καιρός και ο κόσμος έχει κουραστεί, όμως δεν βρισκόμαστε σε αδιέξοδο». «Η Ρωσία ελέγχει τον ουρανό, εμείς ασχολούμαστε και φροντίζουμε τον στρατό μας, κανείς δεν θα τον εγκαταλείψει όπως η Ρωσία εγκαταλείπει τους δικούς της λες και είναι ένα κομμάτι κρέας».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ουκρανία «μπορεί να επιτύχει τον φιλόδοξο στόχο της να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της ενταξιακής διαδικασίας» εάν υλοποιηθούν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο Κίεβο.

Ερωτήσεις σχετικά με το ανθρώπινο δυναμικό

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει επικεντρωθεί έντονα στις εξαντλούμενες στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

«Το ανθρώπινο δυναμικό βρίσκεται στην κορυφή των ανησυχιών της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή», αναφέρει αξιωματούχος. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μπορούν να παράσχουν στην Ουκρανία όπλα, είπε αυτό το άτομο, «αλλά αν δεν έχουν αρμόδιες δυνάμεις για να τα χρησιμοποιήσουν, δεν κάνει πολύ καλό».

Ο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση για την Ουκρανία, αλλά, μέχρι στιγμής, η προσπάθεια απέτυχε να προχωρήσει λόγω της αντίστασης ορισμένων Ρεπουμπλικάνων του Κογκρέσου. Ο Λευκός Οίκος έχει συνδέσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία και το Ισραήλ στο πιο πρόσφατο αίτημά του. Αυτό έχει υποστήριξη μεταξύ ορισμένων Ρεπουμπλικάνων του Κογκρέσου, αλλά άλλοι βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχουν πει ότι θα ψηφίσουν μόνο για ένα πακέτο βοήθειας μόνο για το Ισραήλ.

Πριν ξεκινήσει ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εξέφρασαν δημοσίως την πεποίθηση ότι η πρόσθετη χρηματοδότηση της Ουκρανίας θα περάσει από το Κογκρέσο πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ παραδέχτηκαν ιδιωτικά τις ανησυχίες για το πόσο δύσκολο μπορεί να είναι αυτό.

Ο Μπάιντεν καθησύχαζε τους συμμάχους των ΗΠΑ ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει περισσότερη βοήθεια για την Ουκρανία και σχεδίαζε μια σημαντική ομιλία για το θέμα. Μόλις οι τρομοκράτες της Χαμάς επιτέθηκαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η εστίαση του προέδρου μετατοπίστηκε στη Μέση Ανατολή και η ομιλία του στην Ουκρανία μεταμορφώθηκε σε μια ομιλία στο Οβάλ Γραφείο σχετικά με το γιατί οι ΗΠΑ πρέπει να υποστηρίξουν οικονομικά την Ουκρανία και το Ισραήλ.

Είναι ο Πούτιν έτοιμος να διαπραγματευτεί;

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει καμία ένδειξη ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι. Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι ο Πούτιν εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να «περιμένει τη Δύση» ή να συνεχίσει να πολεμά έως ότου οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους χάσουν την εγχώρια υποστήριξη για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας ή ο αγώνας για τον εφοδιασμό του Κιέβου με όπλα και πυρομαχικά γίνει πολύ δαπανηρός, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η Ρωσία έχει αυξήσει την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού και, τα επόμενα δύο χρόνια, μπορεί να είναι σε θέση να παράγει 2 εκατομμύρια οβίδες ετησίως, σύμφωνα με δυτικό αξιωματούχο. Ωστόσο, η Ρωσία εκτόξευσε περίπου 10 εκατομμύρια βλήματα στην Ουκρανία πέρυσι, δήλωσε ο αξιωματούχος, οπότε θα πρέπει επίσης να βασιστεί σε άλλες χώρες.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δαπανήσει 43,9 δισεκατομμύρια δολάρια για βοήθεια στην Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ λέει ότι η κυβέρνηση έχει περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια να στείλει στην Ουκρανία πριν τελειώσουν τα χρήματα.

Μείωση της υποστήριξης

Η πρόοδος στην αντεπίθεση της Ουκρανίας ήταν πολύ αργή και η ελπίδα ότι η Ουκρανία θα σημειώσει σημαντική πρόοδο, συμπεριλαμβανομένης της προσέγγισης στην ακτή κοντά στις πρώτες γραμμές της Ρωσίας, εξασθενεί. Η έλλειψη σημαντικής προόδου στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία δεν βοηθά στην προσπάθεια αντιστροφής της πτωτικής τάσης της δημόσιας υποστήριξης για την αποστολή περισσότερης βοήθειας, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Μια δημοσκόπηση της Gallop που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα δείχνει μείωση της υποστήριξης για την αποστολή πρόσθετης βοήθειας στην Ουκρανία, με το 41% των Αμερικανών να λένε ότι οι ΗΠΑ κάνουν πάρα πολλά για να βοηθήσουν το Κίεβο. Αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με μόλις πριν από τρεις μήνες, όταν το 24% των Αμερικανών δήλωσαν ότι ένιωθαν έτσι. Η δημοσκόπηση διαπίστωσε επίσης ότι το 33% των Αμερικανών πιστεύει ότι οι ΗΠΑ κάνουν το σωστό ποσό για την Ουκρανία, ενώ το 25% δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν κάνουν αρκετά.

Το δημόσιο αίσθημα για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία αρχίζει επίσης να μικραίνει στην Ευρώπη.

Ως κίνητρο για τον Ζελένσκι να εξετάσει τις διαπραγματεύσεις, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να προσφέρει στο Κίεβο κάποιες εγγυήσεις ασφαλείας, ακόμη και χωρίς η Ουκρανία να γίνει επίσημα μέλος της συμμαχίας, δήλωσαν αξιωματούχοι. Με αυτόν τον τρόπο, δήλωσαν αξιωματούχοι, οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να είναι βέβαιοι ότι η Ρωσία θα αποθαρρυνθεί από το να εισβάλει ξανά.

Τον Αύγουστο, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Δεν εκτιμούμε ότι η σύγκρουση είναι αδιέξοδο». Αντ ‘αυτού, είπε ο Σάλιβαν, η Ουκρανία παίρνει έδαφος σε «μεθοδική, συστηματική βάση».

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν επίσης ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει να πλήξει ξανά κρίσιμες υποδομές στην Ουκρανία αυτόν τον χειμώνα, προσπαθώντας να αναγκάσει ορισμένους αμάχους να υπομείνουν έναν ψυχρό χειμώνα χωρίς θέρμανση ή ηλεκτρικό ρεύμα.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης αναμένουν ότι η Ουκρανία θα θελήσει περισσότερο χρόνο για να πολεμήσει στο πεδίο της μάχης, ιδιαίτερα με νέο, βαρύτερο εξοπλισμό, «αλλά υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ότι είναι πολύ αργά και ήρθε η ώρα να κάνουμε μια συμφωνία», δήλωσε ο πρώην ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Δεν είναι βέβαιο ότι η Ουκρανία θα εξαπολύσει άλλη μια εαρινή επίθεση, αναφέρει τέλος  το NBC.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή