Νέα αύξηση μισθών στο “καλάθι” του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ως αντίβαρο στην ενεργειακή κρίση. Πού αναμένεται να κινηθεί

κατώτατου μισθού

Μία από τις βασικές προτάσεις που θα περιλαμβάνει το “καλάθι” του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Και αυτό, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικά στελέχη, διότι η ενεργειακή κρίση δημιουργεί πρόσθετη ανάγκη οριζόντιας στήριξης των μισθωτών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ύψος στο οποίο προσδιορίζεται η νέα, δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, είναι το 5,3%, προκειμένου να αντισταθμιστούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι συνέπειες από την ενεργειακή κρίση που πλήττει με σφοδρότητα ολόκληρη την Ε.Ε και τη χώρα μας.

Πότε θα τεθεί σε ισχύ 

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης την περασμένη εβδομάδα, τον Ιανουάριο θα εκκινήσει η διαδικασία για τον προσδιορισμό της αύξησης του κατώτατου μισθού και θα διαρκέσει 3-4 μήνες. Με άλλα λόγια, οι σχετικές αποφάσεις αντί να ληφθούν τον Ιούνιο του 2023, θα ληφθούν έως τον Μάρτιο του 2023 προκειμένου να τεθούν σε ισχύ το αργότερο έως τον Απρίλιο-Μάιο του 2023.

Η αύξηση σε αριθμούς 

Εφόσον η κυβερνητική απόφαση κλειδώσει, τότε η συνολική αύξηση του κατώτατου μισθού επί κυβερνήσεως Ν.Δ., δηλαδή κατά την περίοδο 2019-2023, θα έχει φτάσει το κατώφλι του 15% (ή των 151 ευρώ).

Υπενθυμίζεται πως η πρώτη αύξηση (επί της σημερινής κυβερνήσεως) δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 2022 (2%) και η δεύτερη την 1η Μαΐου 2022.

Να σημειωθεί πως ο κατώτατος μισθός ξεπάγωσε τον Φεβρουάριο του 2019 (επί της προηγούμενης κυβέρνησης), καθώς αυξήθηκε κατά 11%.

Μία νέα αύξηση (5,3%) θα φέρει επιπλέον 38 ευρώ (μικτά) στους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό. Καθαρά, δηλαδή αφού αφαιρεθούν οι εισφορές των ασφαλισμένων, η αύξηση αυτή θα φέρει 32 ευρώ επιπλέον στην τσέπη των εργαζομένων κάθε μήνα.

Σε ετήσια βάση, λαμβάνοντας δηλαδή υπόψη τους 14 μισθούς, η αύξηση σημαίνει επιπλέον 448 ευρώ για τους εργαζομένους.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα αύξηση θα ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα πρέπει να προσαρμοστεί σε νέες αυξήσεις στις αμοιβές όσων δεν αμείβονται με τον κατώτατο (δηλαδή για το άλλο 1/2). Κάτι που, ωστόσο, είναι αμφίβολο αν αντέχουν οι επιχειρήσεις, υπό τις σημερινές συνθήκες.

Καμία δημοσίευση για προβολή