Νέα δημοσκόπηση δίνει αέρα στον Μητσοτάκη. Ψάχνει νέα κοινά ο Κασσελάκης. Στάσιμο το ΠΑΣΟΚ. Η Ακροδεξιά κάνει πάρτι στη Θεσσαλονίκη

Iσχυρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται και σε νέα δημοσκόπηση (της εταιρείας GPO, για την εφημερίδα “Παραπολιτικά”) ενώ το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να χάνει έδαφος, διατηρώντας την τρίτη θέση.

Όπως έχει σημειώσει το economico, όλες οι δημοσκοπήσεις, που έχουν δημοσιοποιηθεί τον τελευταίο μήνα – Opinion PollMetron Analysis, PulseMRB, ALCO,Palmos Analysis –  εμφανίζουν τη Νέα Δημοκρατία να κινείται στο επίπεδο των ευρωεκλογών του 2019 (33,12%) και να προηγείται των βασικών αντιπάλων της (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) με ποσοστό μεγαλύτερο του αθροίσματος των ποσοστών των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης.

  • Σύμφωνα με τη νέα έρευνα της GPO, το κυβερνών κόμμα προηγείται στην “κούρσα” των ευρωεκλογών με ποσοστό 33,6%. Ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 16,3%, ΠΑΣΟΚ με 13,5%, Ελληνική Λύση με 9,1%, ΚΚΕ με 8,8%, Νίκη με 3,4%, Πλεύση Ελευθερίας με 3,1%, Νέα Αριστερά με 2,7%, Σπαρτιάτες με 2,4%, Δημοκράτες με 2,2%, ΜέΡΑ25 με 2,1%, και Άλλο με 2,8%.

Ανάκαμψη ΝΔ, βελτίωση ΣΥΡΙΖΑ, στασιμότητα ΠΑΣΟΚ

Oι τάσεις δείχνουν διαρκή βελτίωση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας, που εμφανίζεται  να ανακάμπτει από την δημοσκοπική περίοδο που κυριάρχησαν στην επικαιρότητα το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και (κυρίως) η εξελισσόμενη υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών.

Ανάλογη βελτίωση παρουσιάζουν τα δημοσκοπικά ευρήματα του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζεται να κερδίζει τη μάχη της δεύτερης θέσης από το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη, μένοντας ωστόσο στα επίπεδα της εκλογικής ήττας του 2023. Οι επιδιώξεις “ανατροπής” και οι σχετικές διακηρύξεις του κ. Κασσελάκη δεν επιβεβαιώνονται από τις τωρινές μετρήσεις.

Το εγχείρημα Κασσελάκη και η αδυναμία Ανδρουλάκη

Ο κ. Κασσελάκης δείχνει ωστόσο να ενσωματώνει στο ΣΥΡΙΖΑ πολίτες που κάθε άλλο παρά  ανήκουν στον Αριστερό χώρο, έχοντας επιλέξει μια αβαθή πολιτική “παντός καιρού”, προσεγγίζοντας έτσι κοινά που δεν έχουν σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, ενδεχομένως και την πολιτική.

Μεταλλάσοντας το ιδεολογικοπολιτικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, ο νέος αρχηγός του επιχειρεί να οικοδομήσει ένα νέο πολιτικό μόρφωμα προσωπικών πολιτικών επιλογών, που (για την ώρα) του επιτρέπουν να ισοφαρίζει τις αριστερές απώλειες (που κινούνται προς τη Νέα Αριστερά και αλλού) αλλά δεν του δίνει τον απαιτούμενο αέρα να ξεπεράσει το εκλογικό αποτέλεσμα της συντριβής του κόμματος του στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Από την πλευρά του ο κ. Ανδρουλάκης δεν φαίνεται να μπορεί να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στην πολυπόθητη δεύτερη θέση. Η καχεκτική πολιτική που ακολουθεί δεν συναντά κοινό ικανό να δώσει προοπτική στο ιστορικό κόμμα του.

Η Ακροδεξιά κάνει πάρτι στη Θεσσαλονίκη

Ενώ αυτές οι τάσεις επικρατούν στην κορυφή της πολιτικής κλίμακας σε εθνικό επίπεδο, στη Θεσσαλονίκη (αλλά και σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας) η Ακροδεξία εμφανίζεται ισχυρή σε ένα εκλογικό πάρτι διαμαρτυρίας. Η πρόσφατη δημοσκόπηση της Opinion Poll μας δείχνει ότι στη Θεσσαλονίκη η Ελληνική Λύση είναι δεύτερο κόμμα. Και αν το ποσοστό της αθροιστεί με εκείνο που καταγράφει η Νίκη, αλλά και το σχήμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου, το αποτέλεσμα οδηγεί πάνω από το 20%. Αν μάλιστα προστεθούν και οι «ορφανές» ψήφοι των Σπαρτιατών, είναι εξαιρετικά πιθανό στις επικείμενες εκλογές να δούμε (τουλάχιστον σε ορισμένες περιφέρειες)  ισχυρά ποσοστά στον Ακροδεξιό χώρο.

Συμπέρασμα: Αν οι τρέχουσες δημοσκοπικές τάσεις επιβεβαιωθούν στην κάλπη του Ιουνίου, τα πολιτικά συμπεράσματα θα αφορούν στα συνολικά ποσοστά (διαμαρτυρίας) που αθροίζει η Ακροδεξιά και στους συσχετισμούς στην “πολυκατοικία” της Κεντροαριστεράς, με τον κ. Μητσοτάκη να κερδίζει με σαφήνεια μια ακόμα εκλογική μάχη κυριαρχίας. Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έβαλε για πρώτη φορά τον πήχη των ευρωεκλογών στο 33%, επιτρέπει την εκτίμηση ότι οι κυλιόμενες δημοσκοπικές μετρήσεις του Μαξίμου του έχουν δώσει σαφή μηνύματα, αλλά και βεβαιότητες.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή