Επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ελλάδα βλέπει η Citi – Το ΑΕΠ θα κινηθεί σε μέτριους ρυθμούς

Όπως σημειώνει η Citi, η βελτίωση της εμπιστοσύνης μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, σε συνδυασμό με την καλύτερη από την αναμενόμενη δημοσιονομική επίδοση, επέτρεψε στο να υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους τον Ιούνιο.

Επισημαίνει δε ότι, αυτό με τη σειρά του επέτρεψε την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα διάσωσης της τελευταίας οκταετίας στις 20 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικάνικης τράπεζας, το χρέος προς το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 187% φέτος, στο 184% το 2019, στο 179% 2020 και στο 173% και 167% το 2021 και το 2022 αντίστοιχα. Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα το “βλέπει” στο 3,8% φέτος και κοντά στις εκτιμήσεις της Κομισιόν, ενώ για το 2019 εκτιμά ότι θα βρεθεί εκτός στόχου και στο 3,3%.

Tο ελληνικό ΑΕΠ, σύμφωνα πάντα με τη Citi, θα κινηθεί σε μέτριους ρυθμούς και θα αυξηθεί κατά 1,9% το 2018, ενώ θα επιβραδυνθεί και πάλι στο 1,5% περίπου τα επόμενα δύο χρόνια (2019-2020).

Για το διάστημα 2021-2022 εκτιμά πως θα κινηθεί στο 1,4%, καθώς η βελτίωση της εμπιστοσύνης μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης θα αντισταθμιστεί πιθανότατα από τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική λιτότητα (για την επίτευξη των μεταμνημονιακών δημοσιονομικών στόχων).

Πάντως, όπως επισημαίνει, η περαιτέρω χαλάρωση των capital controls θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάπως υψηλότερη ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η Citi εκτιμά ότι βασίζεται ξεκάθαρα πλέον στην πολιτική.

Η προθυμία των Ευρωπαίων πιστωτών να στηρίξουν την Ελλάδα με ενδεχομένως λιγότερο φιλόδοξους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων, αν οι τρέχοντες αποδειχθούν ανέφικτοι, θα παραμείνει κρίσιμη για την αξιολόγηση της ικανότητας της Ελλάδας να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις, υπογραμμίζει η Citi.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή