Κλάους Ρέγκλινγκ : «Το δυσμενές σενάριο γίνεται πλέον βασικό» – Υπό αναθεώρηση οι εκτιμήσεις και ο προϋπολογισμός του 2021

Φορολογικά έσοδα 39,8 δισ. στο 8μηνο, 9,2% υψηλότερα του στόχου

Νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων σχεδιάζει η κυβέρνηση, μετά και την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα. Την ίδια ώρα η Κομισιόν ανακοινώνει σήμερα τις Φθινοπωρινές της προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι «το δυσμενές σενάριο γίνεται πλέον βασικό». Και συνεπώς θα προβλεφθεί ένα άλλο «δυσμενές σενάριο» που, στη συνέχεια, μπορεί κι αυτό να καταστεί το «βασικό» για τα όσα θα βιώσει μετά 2-3 μήνες η Ευρώπη.

Στην Ευρώπη, η μία χώρα μετά την άλλη προχωρά σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την πορεία της ύφεσης φέτος ενώ χαμηλότερη αναμένεται να είναι και η ανάκαμψη για το 2021. Μάλιστα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup, όχι μόνο εκτίμησε ότι η ρήτρα διαφυγής θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον έως το τέλος του 2021 αλλά και ότι θα υπάρξουν χώρες των οποίων το ΑΕΠ ούτε το 2022 θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019.

Στον αέρα βρίσκεται έτσι ξαφνικά και το Προσχέδιο του νέου Κρατικού Προϋπολογισμού που υπέβαλαν πριν 3 εβδομάδες στις Βρυξέλλες, όχι μόνον η Ελλάδα αλλά και όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Με τα νέα δεδομένα, η Εισηγητική Έκθεση του νέου Προϋπολογισμού που σε περίπου 15 ημέρες μας θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών  αναμένεται να είναι εντελώς διαφορετική σε όψη και προβλέψεις, σε σχέση με το Προσχέδιο που είχε κατατεθεί πριν ακριβώς ένα μήνα στη Βουλή των Ελλήνων.

Η ύφεση θα είναι υψηλότερη από 8,2% που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για φέτος όπως και το έλλειμμα. Παράλληλα, υπό αναθεώρηση τίθενται και οι εκτιμήσεις για το 2021. Όσον αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε χθες ότι καλύπτουν τις ανάγκες ακόμα και για το σενάριο παράτασης των περιορισμών για αρκετό χρονικό διάστημα και το 2021.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δεν απέκλεισε νέα μέτρα στήριξης αν αυτό απαιτηθεί. Εξήγησε μάλιστα πως ουσιαστικά πρόκειται για τα ίδια εργαλεία που τώρα εφαρμόζονται, όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, καθώς είναι δομημένα έτσι ώστε το ποσό που θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι θα αυξάνεται αν τα στοιχεία δείχνουν μεγαλύτερη πτώση τζίρου. Δεν απέκλεισε μάλιστα περαιτέρω παράταση του επιδόματος ανεργίας και άλλων πρωτοβουλιών και για μεγαλύτερο διάστημα αν χρειασθεί.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή