Νέα μέτρα τα θεοφάνεια, αν όχι και νωρίτερα. Θερίζει η Όμικρον. Εκτιμήσεις σοκ για πάνω από 30.000 κρούσματα σήμερα. Έρχονται μέτρα στήριξης για νυκτερινή διασκέδαση και εστίαση

Μέτρα με ορίζοντα τα Θεοφάνεια, χωρίς όμως να αποκλείεται και περαιτέρω ενίσχυση και αυστηροποίηση τους νωρίτερα, εφαρμόζονται από τις 6 το πρωί.

Η μετάλλαξη Όμικρον του κοροναϊού διατρέχει την κοινότητα με φρενήρεις ρυθμούς, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σημερινά κρούσματα αναμένεται να ξεπεράσουν τις 30.000.

Το κρίσιμο κρας τεστ είναι η παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Η κατ´εξαίρεση παράταση του ωραρίου της εστίασης έως τις δύο τα ξημερώματα προκειμένου όσοι επιλέξουν να κάνουν ρεβεγιόν εκτός σπιτιού, να μπορέσουν με άνεση να γιορτάσουν την αλλαγή του χρόνου, έχει ένα σημαντικό ρίσκο έστω και αν αυτό μειώθηκε με το λουκέτο που μπήκε στα κλαμπ και τα μπουζούκια με την απαγόρευση της μουσικής.

Το σοκ των επαγγελματιών και η προαναγγελία μέτρων στήριξης 

Πριν την Όμικρον προχώρησαν σε παραγγελίες για το ρεβεγιόν. Ήρθε όμως η μετάλλαξη να τους πετάξει έξω από τους σχεδιασμούς τους. Ταυτόχρονα ήταν και η επιθυμία αρκετών πολιτών που κουράστηκαν από τα δύο χρόνια πανδημίας να κάνουν φέτος ένα διαφορετικό ρεβεγιόν. Όποια απόφαση κι αν έπαιρνε η κυβέρνηση θα είχε πολιτικό κόστος όπως τόνισαν οι πηγές. Προκρίθηκε η ενδιάμεση λύση.

Με την στρατηγική που ακολουθήσαμε μέχρι τώρα, καταφέραμε όλοι μαζί να σώσουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του εορταστικού τζίρου και να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με έναν τρόπο πολύ καλύτερο σε σχέση με πέρσι» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.«Πάντα χρειάζεται να προσαρμόζει κανείς την τακτική του στα μεγέθη της πανδημίας έτσι όπως εξελίσσεται» τόνισε.

Υπάρχουν βέβαια αντιδράσεις από επαγγελματίες των κέντρων διασκέδασης που κι αυτά ήταν κλειστά για πολλούς μήνες και περίμεναν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για να δουλέψουν αλλά τελικά θα παραμείνουν κλειστά. Όπως αποδείχτηκε είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθούν αποτελεσματικά οπότε κρίθηκε ότι τα κέντρα διασκέδασης που θεωρούνται χώροι υπερμετάδοσης δεν θα έπρεπε να λειτουργήσουν όταν η Όμικρον επελαύνει.

Μέτρα στήριξης

Τα λουκέτα που μπαίνουν αναγκαστικά λόγω της Όμικρον, οδηγούν την κυβέρνηση σε αποφάσεις για την λήψη νέων μέτρων στήριξης.

Οι πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι δεν θα είναι το ίδιο γενναιόδωρα όπως την πρώτη περίοδο της πανδημίας όταν έκλεισε η οικονομία με κρατική εντολή, αλλά θα είναι στοχευμένα και θα αφορούν πολύ συγκεκριμένες επιχειρήσεις και κατηγορίες εργαζομένων. Στο τραπέζι είναι τα εξής μέτρα:

  • Επαναφορά του μέτρου των αναστολών εργασίας.

Παρατείνεται έως τις 31 Μαρτίου 2022 το πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης «Συν-εργασία» με απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Μέχρι στιγμής έχουν δαπανηθεί, πάνω από 150 εκατ. ευρώ.

Τον Νοέμβριο ήταν ενταγμένοι στον μηχανισμό γύρω στους 30.000 εργαζόμενους. Το πρόγραμμα μπορεί να αξιοποιηθεί για όσους είχαν εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης, κατά την 31η Οκτωβρίου 2021.

Ο εργοδότης μπορεί να περιορίσει τον χρόνο της πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσης εργασίας. Για τον χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, ο κρατικός προϋπολογισμός ενισχύει τον ίδιο τον εργαζόμενο καλύπτοντας το 60% της αμοιβής (μέχρι σε ένα ύψος). Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος είναι στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

  • Να μειωθεί περαιτέρω μέσα στο 2022 το ποσό επιστροφής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
  • Να δοθούν νέες παρατάσεις στο χρόνο εξόφλησης οφειλών στο δημόσιο, που προκρίνονται έναντι των επιδοματικού τύπου παροχών που πιέζουν τις δημόσιες δαπάνες.

«Τα τελευταία δύο χρόνια το οικονομικό επιτελείο έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί με ψυχραιμία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον Realfm. «Η οικονομία είναι ακόμη ανοιχτή» συνέχισε. «Προς το παρόν δεν έχουν υλοποιηθεί τα περιοριστικά μέτρα. Πρέπει να δούμε τον αντίκτυπό τους μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Αν το πρόβλημα εξαντληθεί σε 2 -3 εβδομάδες είναι πολύ διαφορετικό από το να κρατήσει 2-3 μήνες».

Οι επιχειρήσεις που πλήττονται ζητούν επίσης μείωση ενοικίων, περαιτέρω μείωση ΦΠΑ κτλ. Η προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η προστασία των θέσεων εργασίας.

Επέκταση υποχρεωτικότητας

Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου που λήγει η προθεσμία, θα φανεί εάν καλυφθεί ο στόχος του 50% των 520.000 άνω των 60 που ήταν ανεμβολίαστοι, έκαναν την πρώτη δόση και προγραμμάτισαν την δεύτερη, ώστε να αποφύγουν το διοικητικό πρόστιμο των 100 € το μήνα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία πλησιάζουν τους 170.000.

Είναι ικανοποιητικός αριθμός όχι όμως αρκετός για το τείχος ανοσίας και για την μείωση των πιθανοτήτων επιβάρυνσης του συστήματος υγείας από τις συγκεκριμένες ηλικίες.

Η κυβέρνηση εδώ και καιρό συζητάει την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους άνω των 50. Τώρα συζητείται και στους άνω των 40 ετών.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επέκταση της υποχρεωτικότητας άφησε ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης. Δήλωσε ότι η εμβολιαστική κάλυψη έχει αυξηθεί κατά 10 μονάδες το τελευταίο διάστημα, και υπερβαίνει πλέον το ποσοστό του 90% για τις ηλικίες άνω των 60 ετών.

Επισήμανε όμως ότι «η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο» της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. «Αυτό δείχνει τον δρόμο να έχουμε αντίστοιχες ρυθμίσεις και σε άλλες ηλικιακές ομάδες» τόνισε. Ένα από τα οξύμωρα είναι ότι σε ένα εστιατόριο ενώ πρέπει να είναι εμβολιασμένος ο πελάτης, δεν έχει υποχρεωτικότητα εμβολιασμού ο εργαζόμενος.

Υπό εξέταση είναι και ο χρόνος ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Για παράδειγμα μετά τους εφτά μήνες να λήγουν εάν δεν έχει γίνει η τρίτη δόση που αποδεικνύεται σωτήρια από βαριά νόσηση από την Όμικρον στην συντριπτική πλειονότητα των νοσούντων.

Καμία δημοσίευση για προβολή