Νέα «πάσα» του Ερντογάν στον Πούτιν: Τάσσεται υπέρ της εξαγωγής και ρωσικών σιτηρών, μαζί με τα ουκρανικά

Σε κλοιό η Τουρκία: Στο όριο της διακοπής των διπλωματικών σχέσεων με Αίγυπτο

Διαρκή «χείρα βοηθείας» στον σχεδόν απομονωμένο πολιτικά και διπλωματικά πρόεδρο της Ρωσίας συνεχίζει να δίνει ο Τούρκος ομόλογός του ο οποίος βρέθηκε την Πέμπτη στο Ζάγκρεμπ.

Συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι επιθυμεί την εξαγωγή σιτηρών και από τη Ρωσία και ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δίκιο όταν είπε την Τετάρτη, ότι τα σιτηρά, που εξάγονται από την Ουκρανία με βάση τη συμφωνία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, πηγαίνουν σε πλούσιες και όχι σε φτωχές χώρες.

Στο πλευρό του Πούτιν

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κροάτη ομόλογό του, ο Ερντογάν είπε ότι ο Πούτιν αισθάνεται άβολα να πηγαίνουν τα σιτηρά σε χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας. Την Τετάρτη ο ρώσος πρόεδρος συζήτησε την επιβολή ορίων στις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών.

Η συμφωνία του Ιουλίου είχε στόχο να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση με την εγγύηση ενός ασφαλούς περάσματος πλοίων προς και από τα ουκρανικά λιμάνια επιτρέποντάς τους την εξαγωγή δεκάδων εκατομμυρίων τόνων σιτηρών. Η συμφωνία εξάλλου διευκολύνει και τις ρωσικές εξαγωγές.

Τα φορτία να ξεκινούν από τη Ρωσία

«Το γεγονός ότι τα φορτία με τα σιτηρά πηγαίνουν στις χώρες που εφαρμόζουν αυτές τις κυρώσεις (σ.σ. εις βάρος της Μόσχας) ενοχλεί τον κ. Πούτιν. Επιθυμούμε ακόμη τα φορτία με σιτηρά να ξεκινούν από την Ρωσία», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος στη διάρκεια  συνέντευξης τύπου από την Κροατία.

«Τα σιτηρά που εξάγονται στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας δυστυχώς πηγαίνουν σε πλούσιες και όχι σε φτωχές χώρες», σχολίασε ο Ερντογάν, ο οποίος χθες είχε επικρίνει την πολιτική κάποιων δυτικών χωρών, χωρίς να τις κατονομάσει, και χαρακτήρισε προκλητική την στάση τους απέναντι στη Ρωσία.

Συζητήσεις υπό τον ΟΗΕ

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ και της Ρωσίας συναντήθηκαν την Τετάρτη στη Γενεύη για συνομιλίες σχετικά με τις ρωσικές αιτιάσεις ότι οι δυτικές κυρώσεις εμποδίζουν τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων παρά την συμφωνία, την οποία έχουν υπογράψει η Ρωσία, η Ουκρανία, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Ισμήνη Πάλλα, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Κοινό Κέντρο Συντονισμού, δήλωσε ότι μια μείωση στις παγκόσμιες τιμές σιτηρών τον Αύγουστο, σημειώθηκε εν μέρει εξαιτίας των εξαγωγών που ξεκίνησαν από την Ουκρανία και η διασφάλιση των προμηθειών τροφίμων και λιπασμάτων είναι κρίσιμη για να διατηρηθεί αυτή η τάση.

Ο… διαμεσολαβητής

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά, αντιθέτως, δηλώνει ότι επιδιώκει να παίξει το ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να επιτευχθεί ειρήνευση στην περιοχή και συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Μάλιστα, στο περιθώριο της διαπραγμάτευσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία και τη Ρωσία, ώστε να αποτραπεί η επισιτιστική κρίση σε αναπτυσσόμενες χώρες, ο Ερντογάν συμφώνησε με τον γ.γ. του οργανισμού να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.

Καμία δημοσίευση για προβολή