Νέο «όχι» Πούτιν για συμμετοχή στην G20, «δεν προβλέπεται» ούτε με τηλεδιάσκεψη, λέει το Κρεμλίνο

Μετά τον Κινέζο πρόεδρο, τώρα και ο Ρώσος ομόλογός του γυρνά την πλάτη στη σύνοδο κορυφής της G20, δείχνοντας ότι Πεκίνο και Μόσχα απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τη Δύση.

«Όχι» της Μόσχας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο των ηγετών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στα τέλη της εβδομάδας, δεν θα παρέμβει ούτε μέσω βιντεοδιάσκεψης, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο. «Όχι, αυτό δεν προβλέπεται», απάντησε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ σε ερώτηση δημοσιογράφων για ενδεχόμενη ομιλία που θα αναμεταδοθεί εξ αποστάσεως. «Όλη η εργασία θα γίνει από τον υπουργό Εξωτερικών» Σεργκέι Λαβρόφ, πρόσθεσε.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν απάντησε θετικά στην πρόσκληση να εκπροσωπήσει τη Ρωσία σε αυτό το ραντεβού, που φέτος θα λάβει χώρα το Σάββατο και την Κυριακή στην Ινδία, χώρα με την οποία η Ρωσία διατηρεί στενές εμπορικές, διπλωματικές και αμυντικές σχέσεις, παρά το γεγονός ότι το Νέο Δελχί θεωρείται από τους καλούς συμμάχους των ΗΠΑ στην Ασία. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η σύνοδος κορυφής της G20, είχε διεξαχθεί στο Μπαλί, στην Ινδονησία.

Η στάση της Ινδίας

Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο που τον κατηγορεί για εγκλήματα πολέμου λόγω της μεταφοράς παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία, εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών και στη σύνοδο κορυφής των BRICS στη Νότια Αφρική τον περασμένο μήνα. Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε τις κατηγορίες της Χάγης «άκυρες» και, σε κάθε περίπτωση, η Ινδία δεν είναι μέλος του ΔΠΔ.

Προς μεγάλη απογοήτευση της Ουάσινγκτον, το Νέο Δελχί αρνήθηκε να απομονώσει τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, λόγω των στενών ιστορικών δεσμών του με τη Μόσχα. Η Ρωσία παραμένει ο πιο σημαντικός προμηθευτής όπλων της Ινδίας. Η G20, στη σύνοδο κορυφής της οποίας δεν θα συμμετάσχει ούτε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, αποτελείται από 19 χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αποτελούν από μόνες τους περίπου το 8% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Καμία δημοσίευση για προβολή