Νέο, πιο σοβαρό, «καμπανάκι» Γέλεν για το ανώτατο χρέος των ΗΠΑ: Προειδοποιεί για παγκόσμια ύφεση

Το πιο ηχηρό «καμπανάκι» έως τώρα έκρουσε η Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ, Τζάνετ Γέλεν για το κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, ζητώντας από το Κογκρέσο να αυξήσει αμέσως το όριο χρέους της χώρας προκειμένου να μην ξεμείνει από μετρητά στις αρχές Ιουνίου.

Η έκκληση αυτή της Γέλεν ήρθε λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι και άλλους κορυφαίους ηγέτες του Κογκρέσου, προκειμένου να προσπαθήσουν να επιτύχουν μια συμφωνία πριν ο Μπάιντεν αναχωρήσει για τη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των Επτά στην Ιαπωνία.

«Μια χρεοκοπία θα άνοιγε τα θεμέλια πάνω στα οποία είναι χτισμένο το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα», προειδοποίησε η Γέλεν. «Είναι πολύ πιθανό να δούμε μια σειρά από χρηματοπιστωτικές αγορές να καταρρέουν», πρόσθεσε, προειδοποιώντας για «παγκόσμιο πανικό».

Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής των Ανεξάρτητων Κοινοτικών Τραπεζιτών της Αμερικής για το Κεφάλαιο, η Γέλεν δήλωσε ότι το Συμβούλιο Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου διαπίστωσε ότι μια χρεοκοπία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια οικονομική ύφεση τόσο σοβαρή όσο η Μεγάλη Ύφεση, με 8 εκατομμύρια Αμερικανούς να χάνουν τη δουλειά τους και την αξία του χρηματιστηρίου να πέφτει κατά περίπου 45%.

Αναφέρθηκε επίσης σε μια έκθεση της Moody’s Analytics, η οποία κατέληξε σε παρόμοια νούμερα με περισσότερους από 7 εκατομμύρια Αμερικανούς να μένουν άνεργοι και 10 τρισεκατομμύρια δολάρια πλούτου των νοικοκυριών να εξανεμίζονται. Η Γέλεν προειδοποίησε επίσης ότι μια παραβίαση του ανώτατου ορίου χρέους θα μπορούσε να επηρεάσει βασικές κυβερνητικές υπηρεσίες.

«Αν αυτό ακούγεται καταστροφικό, είναι επειδή είναι», δήλωσε η Γέλεν. «Τώρα, αυτή η κρίση μπορεί να αποφευχθεί πλήρως. Η λύση είναι απλή.»

Δύσκολα να βγει λευκός καπνός από τη συνάντηση Μπάιντεν-Μακάρθι

Όπως μεταδίδει το CNBC, στα παρασκήνια, το προσωπικό και από τις δύο πλευρές εργάζεται καθημερινά από τότε που συναντήθηκαν οι ηγέτες την περασμένη εβδομάδα για να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από τον Ιούνιο, που θεωρειται και η ημερομηνία Χ. Οι δύο άνδρες αποχώρησαν από την προηγούμενη συνάντηση με μικρή πρόοδο.

«Πιστεύω πραγματικά ότι υπάρχει μια επιθυμία από την πλευρά τους, όπως και από τη δική μας, να καταλήξουμε σε συμφωνία και νομίζω ότι θα μπορέσουμε να το κάνουμε», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους την Κυριακή στο Ντέλαγουερ.

« Παραμένω αισιόδοξος γιατί είμαι εκ γενετής αισιόδοξος».

Ο ΜακΚάρθι σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος στο NBC News τη Δευτέρα έξω από το Καπιτώλιο, «Ακόμα πιστεύω ότι είμαστε πολύ μακριά».

«Δεν μου φαίνεται ακόμη ότι θέλουν μια συμφωνία», είπε ο McCarthy. «Φαίνεται ότι θέλουν να φαίνονται σαν να είναι σε μια συνάντηση. Δεν λένε τίποτα σοβαρό».

Διεμήνυσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι είναι κρίσιμο να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από αυτό το Σαββατοκύριακο, ώστε το νομοσχέδιο να έχει αρκετό χρόνο για να περάσει και από τις δύο μέρη του Κογκρέσου και να επιστρέψει στο γραφείο του προέδρου για υπογραφή.

Οι συζητήσεις έχουν υψηλά διακυβεύματα: Η αθέτηση του δημόσιου χρέους θα προκαλούσε όλεθρο στην οικονομία και θα ταλαιπωρούσε τις παγκόσμιες αγορές. Μια χρεοκοπία για τα ομόλογα του Δημοσίου θα μπορούσε να φέρει την αμερικανική οικονομία σε αδιέξοδο. Την τελευταία φορά που οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου απείλησαν με χρεοκοπία το 2011, η Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ για πρώτη φορά σε AA+ από AAA.

Η άρση του ανώτατου ορίου του χρέους είναι απαραίτητη προκειμένου η κυβέρνηση να καλύψει τις δεσμεύσεις δαπανών που έχουν ήδη εγκριθεί από το Κογκρέσο και τον πρόεδρο και να αποτρέψει τη χρεοκοπία. Κάτι τέτοιο δεν επιτρέπει νέες δαπάνες. Αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν πει ότι δεν θα άρουν το όριο εάν ο Μπάιντεν και οι νομοθέτες δεν συμφωνήσουν σε μελλοντικές περικοπές δαπανών.

Καμία δημοσίευση για προβολή