Νέο πλαίσιο στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις από το Κογκρέσο. Υπερψηφίστηκε με ισχυρή διακομματική υποστήριξη το “νομοσχέδιο Μενέντεζ, Ρούμπιο”. Μητσοτάκης :”Σπουδαία μέρα για την Ελλάδα και τις ΗΠΑ”

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το πακέτο βοήθειας σε Ουκρανία και Ισραήλ

Νέο πλαίσιο στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις θέτει το “νομοσχέδιο Μενέντεζ –  Ρούμπιο” που υπερψηφίστηκε με θριαμβευτικό ποσοστό στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του αμερικανικού Πενταγώνου, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και η αμυντική συμφωνία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα.

Είναι ένα εντυπωσιακό νομοσχέδιο, που κατέθεσαν ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, πρόεδρος της παντοδύναμης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας  από κοινού με τον Μάρκο Ρούμπιο, του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη σημαίνει ότι το νομοσχέδιο Μενέντεζ γίνεται αυτόματα νόμος του κράτους μαζί με την υπογραφή του προϋπολογισμού από τον πρόεδρο Μπάιντεν. Πρόκειται για το δεύτερο νομοσχέδιο ελληνικού ενδιαφέροντος που καταφέρνει να περάσει στο αμερικανικό Κογκρέσο μέσα στα δύο τελευταία χρόνια.

Μητσοτάκης “Σπουδαία μέρα για την Ελλάδα και τις ΗΠΑ”

“Σπουδαία μέρα για την Ελλάδα και τις ΗΠΑ” σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε αναρτήσεις του στο twitter αναφερόμενος στην ψήφιση της Αμερικανοελληνικής Αμυντικής και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης.

“Ευχαριστούμε τον Γερουσιαστή Μενέντεζ και τους φίλους μας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την υιοθέτηση της Αμερικανοελληνικής Αμυντικής και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης!” ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“Ο ρόλος της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ισχυρότερος από ποτέ και η συνεργασία στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 (Ελλάδα-Ισραήλ-Κύπρος και ΗΠΑ) θα συμβάλλει στην περιφερειακή ειρήνη και τη σταθερότητα”.

Ισχυρή διακομματική υποστήριξη

Η υλοποίησή του νομοσχεδίου που υποστηρίζεται διακομματικά από το Κογκρέσο, θα μπορούσε να οδηγήσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε άλλο επίπεδο, τόσο στο στρατιωτικό πεδίο, όσο και στο διπλωματικό.Στο νομοσχέδιο:

  • Τονίζεται η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στη στήριξη της ασφάλειας και της ευημερίας της.
  • Στηρίζει το σχήμα συνεργασίας 3+1 μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποιο δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση έβαλε στο ράφι. Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι υπήρξε ένα επιτυχημένο φόρουμ συνεργασίας σε ενεργειακά ζητήματα και θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος για τα μέλη.
  • Ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπως αυξήσουν και εμβαθύνουν τις προσπάθειες να συνεργαστούν και να υποστηρίξουν τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού στρατού.
  • Υπογραμμίζει ότι οι ναυτικές συνεργασίες με την Ελλάδα στον κόλπο της Σούδας και στην Αλεξανδρούπολη είναι αμοιβαία επωφελείς για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.
  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει, κατά περίπτωση, να υποστηρίξουν την πώληση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα.
  • Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να υποστηρίξει κοινές ασκήσεις συνεργασίας για τη θαλάσσια ασφάλεια με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ.

Ιδιωτικές επενδύσεις σε στρατηγικά έργα υποδομής στην Ελλάδα

Έχει επίσης σημασία αυτό το σημείο του νομοσχεδίου:

Σύμφωνα με τις νομικές αρχές και τα κριτήρια επιλογής έργων, η Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (USDFC) θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο υποστήριξης ιδιωτικών επενδύσεων σε στρατηγικά έργα υποδομής στην Ελλάδα, ώστε να συμπεριληφθούν ναυπηγεία και λιμάνια που συμβάλλουν στην ασφάλεια της περιοχής και στην ευημερία της Ελλάδας.

Άρα εκτός από τα ναυπηγεία οι Αμερικανοί θα επιδιώξουν να εισέλθουν σε σχήματα για τα λιμάνια της χώρας.

Στο νόμο αναφέρονται και τα εξής:

  • Η παράταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με την Ελλάδα για περίοδο πέντε ετών περιλαμβάνει εμβάθυνση των εταιρικών σχέσεων σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα και αποτελεί μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη.
  • Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να ιδρύσει το Ενεργειακό Κέντρο ΗΠΑ-Ανατολικής Μεσογείου, όπως εξουσιοδοτείται από το άρθρο 204 του Νόμου για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο (EastMed Act) του 2019.

Αναφέρει ότι είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεχίσει η Ελλάδα να απομακρύνει τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από πλατφόρμες και οπλικά συστήματα ρωσικής παραγωγής μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κίνητρων Ανακεφαλαιοποίησης (ERIP).

  • Χρηματοδότηση για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Κινήτρων Ανακεφαλαίωσης

(α) Στο μέγιστο δυνατό βαθμό, τα ποσά που διατίθενται ή παρέχονται με άλλο τρόπο για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Κίνητρων Ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για την Ελλάδα ως ενδεδειγμένα για να βοηθηθεί τη χώρα να καλύψει τις αμυντικές της ανάγκες και να απομακρυνθεί από τον στρατιωτικό εξοπλισμό ρωσικής παραγωγής.

(β) Το αργότερο 180 ημέρες μετά την ημερομηνία θέσπισης του παρόντος νόμου, ο υπουργός Εξωτερικών θα υποβάλει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου μια έκθεση που θα παρέχει μια πλήρη αποτίμηση για όλα τα κεφάλαια που διανέμονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κίνητρων Ανακεφαλαιοποίησης. Πρέπει να συμπεριλαμβάνεται:

  • η ταυτοποίηση κάθε χώρας που αποδέχθηκε τα κεφάλαια.
  • η περιγραφή του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν τα κεφάλαια.
  • μια αποτίμηση του υπολειπόμενου εξοπλισμού που παρείχε η τότε Σοβιετική Ένωση ή η Ρωσική Ομοσπονδία στις χώρες αποδέκτες.

Δάνεια στην Ελλάδα για την προμήθεια αμυντικών ειδών

Το Κογκρέσο πιστεύει ότι, όπως ενδείκνυται, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να παράσχει άμεσα δάνεια στην Ελλάδα για την προμήθεια αμυντικών ειδών, αμυντικών υπηρεσιών και υπηρεσιών σχεδιασμού και κατασκευής σύμφωνα με την ισχύ του άρθρου 23 του Νόμου περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων (AECA) για την υποστήριξη της περαιτέρω ανάπτυξης των στρατιωτικών δυνάμεων της Ελλάδας.

Η Μεταφορά των Μαχητικών Αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα

Είναι η αίσθηση του Κογκρέσου ότι ο πρόεδρος έχει την εξουσία να επισπεύσει την παράδοση οποιουδήποτε μελλοντικού αεροσκάφους F-35 στην Ελλάδα μόλις η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια τέτοια αγορά με τέτοιους όρους και προϋποθέσεις που μπορεί να απαιτήσει ο Πρόεδρος, σύμφωνα με τις απαιτήσεις πιστοποίησης που προβλέπονται στην ενότητα 36 του Νόμου περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων.

Συνεργασία IMET με την Ελλάδα

Για κάθε οικονομικό έτος από το 2022 έως το 2026, επιτρέπεται να διατεθούν 1.800.000 δολάρια για το Πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΙΜΕΤ) στην Ελλάδα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τους ακόλουθους σκοπούς:

  • Εκπαίδευση μελλοντικών ηγετών.
  • Προώθηση καλύτερης κατανόησης των Ηνωμένων Πολιτειών.
  • Δημιουργία μιας σχέσης μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών και του στρατού της Ελλάδας για την οικοδόμηση μελλοντικών συνεργασιών.
  • Ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και των δυνατοτήτων για κοινές επιχειρήσεις.
  • Εστίαση στην επαγγελματική στρατιωτική εκπαίδευση, στον πολιτικό έλεγχο του στρατού και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διακοινοβουλευτική Ομάδα 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ  και ΗΠΑ)

Συστήνεται μια ομάδα, γνωστή ως «Διακοινοβουλευτική Ομάδα 3+1 Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών», που θα χρησιμεύσει ως νομοθετική συνιστώσα της διαδικασίας 3+1 που ξεκίνησε στην Ιερουσαλήμ τον Μάρτιο του 2019.

Η Διακοινοβουλευτική Ομάδα 3+1 της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών θα περιλαμβάνει μια ομάδα όχι περισσότερων από 6 Γερουσιαστών των Ηνωμένων Πολιτειών, που θα είναι γνωστή ως «ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών», οι οποίοι θα διορίζονται ισάριθμα από τον αρχηγό της πλειοψηφίας και τον αρχηγό της μειοψηφίας της Γερουσίας. Ο ηγέτης της πλειοψηφίας και ο αρχηγός της μειοψηφίας της Γερουσίας θα υπηρετούν επίσης ως αυτεπάγγελτα μέλη της ομάδας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όχι λιγότερο συχνά από μία φορά κάθε χρόνο, η ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών θα συναντάται με μέλη της ομάδας 3+1 για να συζητήσει θέματα στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων 3+1 των Κυβερνήσεων της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Κύπρου, και των Ηνωμένων Πολιτειών, τα οποία συμπεριλαμβάνουν τη θαλάσσια ασφάλεια, την αμυντική συνεργασία, τις ενεργειακές πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες αντιμετώπισης κακοήθους επιρροής από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Εξουσιοδοτούνται 100.000 δολάρια για κάθε οικονομικό έτος για να βοηθήσουν στην κάλυψη των δαπανών της «ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η Διακοινοβουλευτική Ομάδα 3+1 της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών θα τερματιστεί 4 χρόνια μετά την ημερομηνία θέσπισης του παρόντος Νόμου.

Ο όρος «κατάλληλες επιτροπές του Κογκρέσου» αναφέρεται:

(1) στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων, στην Επιτροπή Αμυντικών Υποθέσεων και στην Επιτροπή Πιστώσεων της Γερουσίας. Και

(2) στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, στην Επιτροπή Αμυντικών Υπηρεσιών και στην Επιτροπή Πιστώσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ χαιρετίζει την απόφαση του Κογκρέσου

Τη σημερινή ψήφιση του νομοσχεδίου για την “Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδος”, το οποίο αναγνωρίζει τη στρατηγική σημασία της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, τη δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια και ευημερία της Ελλάδας και την ύψιστη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, χαιρετίζει μέσω Twitter το υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, εκφράζει βαθύτατη εκτίμηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου, το οποίο αποδεικνύει τη μοναδική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας, καθώς και τη βαθιά ευγνωμοσύνη για τη δικομματική υποστήριξη που έλαβε και ιδιαίτερα προς τους εισηγητές του νομοσχεδίου στη Γερουσία των ΗΠΑ, γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο, καθώς και στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, βουλευτές T.Deutch & G.Bilirakis.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου έρχεται μετά την υπογραφή της τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας τον Οκτώβριο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκο Δένδια και Άντονι Μπλίνκεν.

Καμία δημοσίευση για προβολή