Νέο πλήγμα στον τουρισμό; – Παράταση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας ανακοινώνει ο Μπόρις Τζόνσον – Γιατί οι έλληνες ξενοδόχοι βλέπουν παιχνίδια συμφερόντων από την Βρετανία

Μπόρις Τζόνσον

Φόβους για νέο πλήγμα στον τουρισμό πυροδοτούν οι πληροφορίες από την Βρετανία, σύμφωνα με τις οποίες ο Μπόρις Τζόνσον θα ανακοινώσει σήμερα παράταση των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας.

Συναγερμός για την ινδική μετάλλαξη

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης προαναγγέλλουν την παράταση – η οποία προφανώς θα συμπαρασύρει και την μακρά υποχρεωτική καραντίνα για ταξίδια στο εξωτερικό – επικαλούμενα την ανησυχία για την ταχεία αύξηση των μολύνσεων από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, την λεγόμενη ινδική μετάλλαξη.

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που είχε παρουσιαστεί από τον Τζόνσον τον Φεβρουάριο, η βρετανική κυβέρνηση είχε αφήσει να διαφανεί ότι οι κοινωνικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν για τον έλεγχο της εξάπλωσης του κορονοϊού θα τερματίζονταν στις 21 Ιουνίου.

Ωστόσο, κατά τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφηκε ταχεία αύξηση στον αριθμό των νέων περιστατικών μόλυνσης που προκαλούνται από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, το οποίο εντοπίστηκε πρώτα στην Ινδία.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως το στέλεχος αυτό είναι κατά 60% πιο μεταδοτικό από το στέλεχος που είχε κυριαρχήσει και προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει ένα τρίτο κύμα μολύνσεων από την COVID-19.

Προς παράταση του locldown για τουλάχιστον έναν μήνα

Σ’ αυτό το σκηνικό ο Τζόνσον αρνήθηκε να διαψεύσει πληροφορίες που παρουσιάστηκαν στα βρετανικά ΜΜΕ σύμφωνα με τις οποίες επίκειται μετάθεση της λήξης του λοκντάουν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του μήνα. Ερωτώμενος σχετικά ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες ημέρες υπήρξε «σοβαρή ανησυχία» σχετικά με τον αυξανόμενο αριθμό των μολύνσεων και τις νοσηλείες.

«Συνεχίζουμε να εξετάζουμε τα δεδομένα, δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση και ο σωστός χρόνος για να ενημερώσουμε τον καθένα για το τι θα πράξουμε με την 21η Ιουνίου είναι η αυριανή ημέρα [σημερινή]», δήλωσε ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους κατά τον χθεσινό τερματισμό των εργασιών της συνόδου των ηγετών της G7.

Χθες, η Βρετανία ανέφερε 7.490 νέα περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19 και οκτώ θανάτους, με τον αριθμό των νέων μολύνσεων να αυξάνεται περίπου κατά 50% μεταξύ της 7ης και της 13ης Ιουνίου, σε σύγκριση με την εβδομάδα που είχε προηγηθεί. Οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 15% μεταξύ της 2ας και της 8ης Ιουνίου, σε σύγκριση με το προηγούμενο επταήμερο.

Αύξηση της διασποράς παρά τους εκτεταμένους εμβολιασμούς

Η καθυστέρηση της άρσης των περιορισμών δρομολογείται παρά το γεγονός ότι η Βρετανία έχει έναν από τους πιο γρήγορους ρυθμούς εμβολιασμού κατά της COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο, με περισσότερα από 41 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου.

Περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει δύο δόσεις, αντιστοιχώντας σε ποσοστό 56% του ενήλικου πληθυσμού.

“Παιχνίδια” συμφερόντων βλέπουν οι Έλληνες ξενοδόχοι

Η πιθανή παράταση των περιορισμών θα πλήξει περαιτέρω τον τουρισμό σε όλη την Ευρώπη, και ειδικά σε σώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, καθώς τα μέτρα του βρετανικού lockdown περιλαμβάνουν μακρά περίοδο υποχρεωτικής καραντίνας για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό – γεγονός, που ουσιαστικά αποτελεί αντικίνητρο για διακοπές των βρετανών εκτός συνόρων.

Στο θέμα, και ειδικά σε σχέση με τις διακοπές στην Ελλάδα που είναι από τους δημοφιλέστερους προορισμούς των βρετανών, κάνει εκτενή αναφορά η Daily Mail, επισημαίνοντας πως οι έλληνες ξενοδόχοι βλέπουν παιχνίδι συμφερόντων πίσω από τις αποφάσεις Τζόνσον.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής μεγάλου τουριστικού ομίλου δήλωσε στην εφημερίδα πως οι ‘Ελληνες ξενοδόχοι πιστεύουν ότι η βρετανική κυβέρνηση αποτρέπει τους πολίτες της να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό ώστε να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα εντός συνόρων και να ωφελήσουν την οικονομία τους.

Ο Γκράχαμ Σίμπσον, ιδρυτής της Simpson Travel, είπε την εφημερίδα ότι όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό στην Ελλάδα δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί η Βρετανία αποτρέπει τα ταξίδια σε προορισμούς με πολύ χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Και ζητούν από τη βρετανική κυβέρνηση να αιτιολογήσει τη στάση της με στοιχεία και δεδομένα.

“Γιατί οι Βρετανοί να μην μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα;”

«Συναντήθηκα με 18 ξενοδόχους και τον βουλευτή της Ζακύνθου, οι οποίοι ανησυχούν πάρα πολύ», είπε ο Σίμπσον. «Συνήθως το 70% των πελατών στα ξενοδοχεία τους είναι από το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν καταλαβαίνουν γιατί οι Βρετανοί τουρίστες δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Πιστεύουν ότι η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί να  κρατήσει τον πληθυσμό στην Αγγλία, για να διασφαλίσει ότι τα χρήματα θα μείνουν στην Αγγλία», είπε.

Ο Σίμπσον, που περνά μέρος του χρόνου στους Παξούς με την Ελληνίδα σύζυγό του, χαρακτήρισε το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ελλάδας «καταπληκτικό» και είπε ότι ο ίδιος είναι πλήρως εμβολιασμένος από τον Απρίλιο.

Οι Παξοί είχαν μηδέν θανάτους και μόλις πέντε κρούσματα κορωνοϊού τους τελευταίους πέντε μήνες, ενώ μηδέν κρούσματα έχει το Μεγανήσι, με την κατάσταση να είναι παρόμοια σε Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο. «Στην Κέρκυρα, το νησί με τον μεγαλύτερο πληθυσμό, περίπου 120.000 ατόμων, έχουν 10-15 κρούσματα την ημέρα», πρόσθεσε.

“Πιο πιθανό είναι να κολλήσεις στο Gatwick”

Και τόνισε ότι όλοι όσοι δουλεύουν στον τουρισμό πρέπει να είναι εμβολιασμένοι. «Είναι πιθανότερο να κολλήσεις στο αεροδρόμιο Gatwick όπου οι άνθρωποι περιμένουν σε ουρές δύο ή και παραπάνω ωρών πλάι σε άλλες αφίξεις από όλο τον κόσμο και συναντούν αποδιοργανωμένο και ελλιπώς εκπαιδευμένο προσωπικό», είπε.

«Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για να ταξιδέψει ο βρετανικός πληθυσμός αυτό το καλοκαίρι», εκτίμησε.

Οι προσδοκίες ότι κάποια ελληνικά νησιά θα έμπαιναν στην πράσινη λίστα της Βρετανίας στην τελευταία αναθεώρησή της διαψεύσθηκαν. Η Ελλάδα παρέμεινε στην πορτοκαλί λίστα καθώς καμία χώρα δεν «αναβαθμίστηκε». Αντίθετα, η Πορτογαλία, που ήταν ο μοναδικός προορισμός της Μεσογείου που είχε καταφέρει να μπει στην πράσινη λίστα, υποβαθμίστηκε στην πορτοκαλί.

Καμία δημοσίευση για προβολή