Νέο θρίλερ με την προέλευση του κοροναϊού: Ντοκουμέντο με νυχτερίδες στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν (Video)

Χαρακτηριστικά κατασκοπευτικής ταινίας έχει πάρει η έρευνα για την προέλευση του κοροναϊού SARS-CoV-2, καθώς διαρκώς εμφανίζονται στοιχεία που μοιάζουν να ενισχύουν τη θεωρία ότι το παθογόνο ξέφυγε από κάποιο εργαστήριο.

Το νέο «κεφάλαιο» στην προσπάθεια ιχνηλάτησης του ιού έχει το επίκεντρό του στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν το οποίο φέρεται να διατηρούσε ζωντανές νυχτερίδες στο χώρο του, διαψεύδοντας ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι οποίοι απέρριψαν τον ισχυρισμό αυτό, χαρακτηρίζοντάς τον «θεωρία συνωμοσίας».

Βίντεο με… νυχτερίδες

Συγκεκριμένα, νέο βίντεο που παρουσίασε το Sky News Australia φέρεται να δείχνει ζωντανές νυχτερίδες σε κλουβιά στο εργαστήριο, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της θεωρίας της «διαρροής». Εάν το βίντεο αποδειχθεί γνήσιο, τότε εκτίθεται ο Πίτερ Νταζάκ, ζωολόγος και μέλος της ομάδας του Π.Ο.Υ. που ερευνά την προέλευση της πανδημίας και ο οποίος επέμενε ότι «δεν είχαν σταλεί νυχτερίδες στο εργαστήριο της Ουχάν», απορρίπτοντας την ιδέα ως «μια ευρέως διαδεδομένη θεωρία συνωμοσίας».

Ο Πίτερ Νταζάκ ήταν μέρος της ομάδας του ΠΟΥ που στάλθηκε στην Κίνα για να διερευνήσει την προέλευση του ιού, η έκθεση του οποίου απέρριψε τη θεωρία «διαρροής» από εργαστήριο και ζήτησε να μην πραγματοποιηθεί περαιτέρω έρευνα.

Τα πλάνα που μεταδόθηκαν από το Sky προέρχονται από ένα κινεζικό κρατικό διαφημιστικό βίντεο που κυκλοφόρησε το 2017 για να συμπέσει με τα εγκαίνια του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν. Το βίντεο ανακαλύφθηκε από την ομάδα DRASTIC, η οποία όπως ισχυρίζεται είναι μια ομάδα επιστημόνων που διερευνά την προέλευση του κορωνοϊού και το έστειλε στο τηλεοπτικό κανάλι. Το Sky News δεν έδειξε ολόκληρο το βίντεο, αλλά μικρά αποσπάσματα.

Σε ένα σύντομο απόσπασμα πέντε δευτερολέπτων, το κανάλι εστιάζει σε νυχτερίδες που βρίσκονται μέσα σε ένα κλουβί, ενώ ακολουθούν περισσότερα πλάνα που δείχνουν παρόμοια κλουβιά και έναν επιστήμονα να δίνει ένα σκουλήκι σε μια νυχτερίδα. Πάντως, δεν είναι σαφές πού ακριβώς τραβήχτηκε το βίντεο. Υπάρχουν πολλά ερευνητικά εργαστήρια στη Γουχάν, τουλάχιστον ένα από τα οποία – το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών – είναι γνωστό ότι διατηρούσε ζωντανά ζώα, όπως νυχτερίδες

Καμία δημοσίευση για προβολή