Νέοι «πονοκέφαλοι» για τον Ερντογάν: Πώς η Λιβύη φέρνει σε κόντρα Άγκυρα-Κάιρο και παγώνει τον τουρκο-αιγυπτιακό διάλογο

Μπορεί η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη να μην κατόρθωσε να παράξει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα για τη βασανισμένη χώρα της βόρειας Αφρικής, ωστόσο, επανέφερε στο προσκήνιο τις κακές σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο, σχέσεις που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να επιδιορθώσει το τελευταίο διάστημα.

Η σύγκρουση Καΐρου-Άγκυρας αφορούσε στο «καύτο» ζήτημα της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη Λιβύη, πριν τις εθνικές εκλογές του ερχόμενου Δεκεμβρίου. Οι περισσότερες χώρες που συμμετείχαν στη διάσκεψη τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης όλων των ξένων «παικτών» από τη χώρα, ωστόσο, η Τουρκία θέλησε να κάνει «παιχνίδι» με τις διατυπώσεις στο κείμενο των συμπερασμάτων, προκειμένου να διατηρήσει το «πάτημα» που έχει στη χώρα ες αεί.

Το παιχνίδι Τσαβούσογλου και το «ματ» Σούκρι

Έτσι, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πίεσε ώστε στο κείμενο των συμπερασμάτων να γίνεται αναφορά στην αποχώρηση όλων των «μισθοφόρων» που βρίσκονται σήμερα στη Λιβύη. Μια τέτοια διατύπωση θα επέτρεπε στην Άγκυρα -η οποία ασκεί πιέσεις στην προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης- να διατηρήσει στη Λιβύη τους στρατιωτικούς και το υλικό που έχει στείλει από την περίοδο που προέλαυναν οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ.

Ωστόσο, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Σαμέ Σούκρι, «διάβασε» την κίνηση Τσαβούσογλου και εξέφρασε την αντίθεση του Καΐρου στη διατύπωση που επεδίωκε η Άγκυρα, με αποτέλεσμα το τελικόικείμενο να αναφέρεται σε αποχώρηση από τη Λιβύη όλων των ξένων μαχητών και μισθοφόρων, διατύπωση που περιλαμβάνει και τους Τούρκους στρατιωτικούς, θέση που εξέφρασε και η Λίβυα ΥΠΕΞ, Ναϊλά αλ Μανγκούς, η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι οι Τούρκοι στρατιώτες πρέπει να αποχωρήσουν από τη χώρα.

Καχυποψία στο Κάιρο

Η παρέμβαση της Αιγύπτου στο ζήτημα της Λιβύης έρχεται σε μια στιγμή που το Κάιρο μοιάζει να μην θέλει να συνεχίσει τον διάλογο με την Άγκυρα, διάλογος που είχε ξεκινήσει πριν από μερικούς μήνες με πρωτοβούλια Ερντογάν, προκειμένου να σπάσει η απομόνωση της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Με λίγα λόγια, η Αίγυπτος δεν εμπιστεύεται την Τουρκία και τις προθέσεις της ηγεσίας της και πλέον δεν διστάζει να το δείχνει σε κάθε περίσταση.

Ας σημειωθεί εδώ ότι το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρόσφατα αποκάλυψε ότι η τουρκική κυβέρνηση έστειλε περισσότερους από 200 μαχητές στη Λιβύη, ενώ τόνισε παράλληλα ότι παραμένουν σημαντικά προβλήματα, όπως η δυσαρέσκεια αρκετών μισθοφόρων που είναι απλήρωτοι και επιθυμούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, με κάποιους να επιχειρούν να διαφύγουν στην Ευρώπη.

Ο Ντμπεϊμπά και ο ρεαλισμός

Πλέον το ενδιαφέρον μεταφέρεται στην Τρίπολη και στην προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης. Ο πρωθυπουργός της χώρας Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπα δείχνει να διακατέχεται από φιλοτουρκικά αισθήματα, ωστόσο, όπως σημειώνει το AI Monitor, ενδεχομένως σύντομα να βρεθεί στην ανάγκη να βάλει στην άκρη τα αισθήματά του και να αντιμετωπίσει με ρεαλισμό τις νέες πραγματικότητες που διαμορφώνονται για τη χώρα.

Συγκεκριμένα, υπάρχει έντονο αντιτουρκικό συναίσθημα, τόσο εντός του Κοινοβουλίου, όσο και από την πλευρά του Χαφτάρ, με τον οποίο και τους συμμάχους του καλείται να συνεργαστεί. Επίσης, ο Ντμπεϊμπά αναγνωρίζει την ανάγκη να έχει στήριξη και συνεργασία με χώρες όπως η Γαλλία, η Αίγυπτος και η Ιταλία, οι οποίες δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι συνεχιζόμενη παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη.

Καμία δημοσίευση για προβολή