Νέοι «τσαμπουκάδες» Ερντογάν για τα F-16: Τα «έβαλε» με τον Μενέντεζ, μίλησε και πάλι για «εναλλακτικές»

Η Τουρκία αναθεωρεί το μυστικό

Στην στοχοποίηση του Γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ -για την άρνησή του να παράσχει «λευκή επιταγή» για την πώληση από τις ΗΠΑ μαχητικών F-16 στην Τουρκία προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βλέπει το σχέδιό του να κινδυνεύει να ναυαγήσει.

«Η διαδικασία συνεχίζεται»

Καθώς το θέμα των F-16 πηγαινοέρχεται στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, με τον γερουσιαστή από το Νιου Τζέρσι να έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την πώληση χωρίς όρους που θα απαγορεύουν τη χρήση των μαχητικών για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα, ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε να απαλύνει κάπως τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι «όπως γνωρίζετε, οι εργασίες μας για το F-16 ξεκίνησαν πέρυσι, και αυτή η διαδικασία συνεχίζεται αυτή τη στιγμή όπως είχε προγραμματιστεί».

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι «στις συναντήσεις του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δηλώνει ότι το υποστηρίζουν και ως διοίκηση, ως υπουργείο και στρατιωτικά. Προηγουμένως, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μας πραγματοποίησε τέσσερις συναντήσεις μεταξύ αντιπροσωπειών, τρεις στην Τουρκία και μία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η διαδικασία συνεχίζεται. Οι δηλώσεις γερουσιαστών όπως ο Μενέντεζ είναι η προσωπική του άποψη, οι προσωπικοί του ισχυρισμοί. Δεν αντικατοπτρίζει σε καμία περίπτωση μια θεσμική κατάσταση».

Οι σχέσης Μενέντεζ με Ελλάδα

Μάλιστα, συνέχισε την επίθεσή του στον Μενέντεζ, λέγοντας ότι «οι σχέσεις του με την Ελλάδα αποτελούν επίσης αντικείμενο ξεχωριστής μελέτης. Γιατί είναι τόσο προκατειλημμένοι για αυτό; Και πάλι, στη σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ πρόσφατα, ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ εξέφρασε ξεκάθαρα και κατηγορηματικά την αμεροληψία του σε αυτό το θέμα. Δήλωσε ότι η παράδοση των F-16 στην Τουρκία είναι ένα σημαντικό γεγονός όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για το ΝΑΤΟ και ότι όσο ισχυρότερη είναι η Τουρκία, τόσο πιο έτοιμη θα αυξάνεται η μέση αξία του ΝΑΤΟ με αυτόν τον τρόπο».

«Η αντίθεση του Μενέντεζ από μόνη της δεν εμποδίζει αυτό το έργο. Οποιοσδήποτε μπορεί να προτείνει, αλλά το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο, κάτι που δεν είναι η σημερινή ατμόσφαιρα. Οπότε δεν είναι ότι ένα άτομο είναι αντίθετο» είπε ο Ερντογάν και τόνισε ότι «κατά την τελευταία μου επίσκεψη στην Αμερική, είχα μερικές πολύ θετικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Γερουσίας και του Κογκρέσου. Σε αυτές τις συναντήσεις είδα και γερουσιαστές που έλεγαν: “Θα συναντηθώ προσωπικά με τον Μενέντεζ” και είδα ότι δεν δέχονταν αυτή την προσέγγιση του Μενέντεζ. Επομένως, το όλο θέμα εδώ είναι πώς θα ενεργήσουν γενικά το Κογκρέσο και η Γερουσία».

Αναφορά σε «εναλλακτικές»

Ωστόσο, αποδεικνύοντας ότι στην Άγκυρα επικρατεί αβεβαιότητα για την έκβαση του εγχειρήματος αυτού, ο Ερντογάν επιχείρησε για άλλη μια φορά να στείλει μήνυμα στην Ουάσινγκτον ότι, αν δεν προχωρήσει η αγορά, έχει κι άλλες εναλλακτικές: «Προς το παρόν, οι προοπτικές της (σ.σ. αμερικανικής) διοίκησης εξελίσσονται σε θετική κατεύθυνση. Φυσικά, η Αμερική δεν είναι η μόνη διέξοδος για εμάς. Ακριβώς όπως και με τους S-400, διαπραγματευόμαστε επίσης εναλλακτικές λύσεις εκτός των ΗΠΑ όταν είναι απαραίτητο. Από εκεί και πέρα θα πάμε στον τρόπο παροχής αυτής της δουλειάς. Τέτοιες εναλλακτικές έχουμε στη διάθεσή μας».

Φυσικά, παρέλειψε να αναφέρει ότι η αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 κόστισε στην Τουρκία την αποβολή της από το πρόγραμμα των F-35 και οδήγησε τις ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις στην αμυντική της βιομηχανία, με αποτέλεσμα να χρειάζεται όλη αυτή η «μανούβρα» ώστε η Άγκυρα να προμηθευτεί νέα F-16, αλλά και κιτ αναβάθμισης για τα παλιότερα μαχητικά αυτού του τύπου που διαθέτει, καθώς ο στόλος της αεροπορίας της έχει αρχίσει να γερνά επικίνδυνα. Επίσης, πλην της Ρωσίας, καμία άλλη χώρα της Δύσης δεν έχει προσφερθεί να πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη στην Τουρκία.

Καμία δημοσίευση για προβολή