Νέος 5ος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής τον Ιανουάριο. Τα κριτήρια ένταξης και το μη επιστρεπτέο ποσό. Νέο “εργαλείο” για τη στήριξη μεγαλύτερων επιχειρήσεων

επιστρεπτέα προκαταβολή

Η δυναμική εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας, στην συμπλήρωση επτά εβδομάδων γενικού lockdown στη χώρα, “γεννάει” διαρκείς ανάγκες στήριξης ολοένα και περισσότερων επαγγελματικών κλάδων και επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες κινδυνεύουν με “λουκέτο” από τη νέα χρονιά.

Τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, σύμφωνα με υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, φαίνεται ότι έχουν καλύψει το 70%-80% της οικονομίας, πρακτικά δηλαδή, όλες τις επιχειρήσεις, πλην σούπερ μάρκετ, τραπεζών και κάποιων άλλων κλάδων.

Συνολικά, από το περίπου 1 εκατομμύριο επιχειρήσεων που διαθέτει η χώρα (200.000 νομικά πρόσωπα και 800.000 ατομικές), πάνω από 700.000 στηρίχθηκαν από τις διάφορες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής, τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, το εγγυοδοτικό και το ΤΕΠΙΧ ΙΙ. «Η κάλυψη είναι σχεδόν καθολική», σημειώνει το οικονομικό επιτελείο.

Αγωνία για την επόμενη μέρα 

Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι τι θα γίνει στην επόμενη φάση. Οπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ενώ ήταν σωστό το γεγονός ότι καλύφθηκε το σύνολο σχεδόν της οικονομίας από κρατικά κονδύλια, «κάπως πρέπει να ξαναρχίσουν να δουλεύουν όλοι αυτοί, μόλις αρχίσει να δουλεύει η οικονομία».

Στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης είναι ένας νέος, 5ος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής, τον Ιανουάριο, ο οποίος θα παρέχει ασπίδα προστασίας στους εργαζομένους των επωφελούμενων επιχειρήσεων έως και τον Ιούνιο. Η επιστρεπτέα 5 θα προβλέπει και αυτή ότι το 50% της στήριξης είναι μη επιστρεπτέο.

Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, θα έχει κατώτατο όριο ενίσχυσης τα 1.000 ευρώ και θα δοθεί με βάση την πτώση του τζίρου την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει επίσης έναν ακόμη γύρο, τον 6ο της επιστρεπτέας προκαταβολής, τον Μάρτιο, για να καλύψει τις απώλειες του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, και ελπίζει το πρόβλημα να αρχίσει κάπου εκεί να εκτονώνεται, ώστε να μπουν στη συνέχεια μπροστά τα εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ενα νέο εργαλείο για τη στήριξη μεγαλύτερων επιχειρήσεων

Εξετάζει ακόμη ένα νέο εργαλείο για τη στήριξη μεγαλύτερων επιχειρήσεων, έως 250 εργαζομένων, που βασίζεται σε κοινοτικό κανονισμό για την κάλυψη πάγιων δαπανών επιχειρήσεων των οποίων η δραστηριότητα ανεστάλη ή μειώθηκε ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Στόχος είναι να διασωθούν επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με «λουκέτο» εξαιτίας του κοροναϊού και να διατηρηθούν θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, η ενίσχυση χορηγείται σε επιχειρήσεις που υφίστανται μείωση του κύκλου εργασιών τους την επιλέξιμη περίοδο κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019.

Επίσης, προβλέπεται ότι η ενίσχυση μπορεί να χορηγηθεί το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου 2021 και καλύπτει μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες, που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο μεταξύ 1ης Μαρτίου 2020 και 30ής Ιουνίου 2021, ή μέρος της περιόδου αυτής.

Ως μη καλυπτόμενες δαπάνες θεωρούνται αυτές που δεν καλύπτονται ούτε από τα κέρδη των επιχειρήσεων ούτε από άλλες ενισχύσεις που τυχόν έχουν λάβει. Η ενίσχυση μπορεί να φτάνει έως το 70% των μη καλυπτόμενων δαπανών, ενώ στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μέχρι και το 90% των μη καλυπτόμενων δαπανών.

Καμία δημοσίευση για προβολή