Νέος «χρησμός» Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός πέφτει, αλλά δεν δεσμευόμαστε για τα επιτόκια

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης είναι πιθανό να μειωθεί περαιτέρω και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να μειώσει τα επιτόκια, εάν πληρούνται τα μακροχρόνια κριτήρια αύξησης των τιμών, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Καμία δέσμευση

Ταυτόχρονα, το Διοικητικό Συμβούλιο δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων για μια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων“, δήλωσε η Λαγκάρντ, επαναλαμβάνοντας την πιο πρόσφατη καθοδήγηση της τράπεζας. “Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές του πληθωρισμού είναι αμφίπλευροι“, είπε, προσθέτοντας ότι “οι ανοδικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, καθώς και την υψηλότερη αύξηση των μισθών και τα πιο ανθεκτικά περιθώρια κέρδους από ό,τι αναμενόταν“.

Σημειώνεται ότι πριν από μερικές ημέρες η πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον, με την επιφύλαξη τυχόν σημαντικών κλυδωνισμών, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ θα παρακολουθεί τις τιμές του πετρελαίου “πολύ στενά” εν μέσω αυξημένων φόβων για μια διάχυση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, μετά την κλιμάκωση της έντασης, είπε ότι η αντίδραση της τιμής του πετρελαίου ήταν “σχετικά μέτρια“.

Οι προϋποθέσεις

Παρατηρούμε μια αποπληθωριστική διαδικασία που κινείται σύμφωνα με τις προσδοκίες μας“, δήλωσε η Λαγκάρντ στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ. “Απλά πρέπει να οικοδομήσουμε λίγο περισσότερη εμπιστοσύνη σε αυτή την αποπληθωριστική διαδικασία, αλλά αν κινείται σύμφωνα με τις προσδοκίες μας, αν δεν έχουμε ένα μεγάλο σοκ στην ανάπτυξη, οδεύουμε προς μια στιγμή όπου θα πρέπει να μετριάσουμε την περιοριστική νομισματική πολιτική“, τόνισε.

Όπως είπα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αναπτυχθεί πρόσθετο σοκ, θα έρθει η ώρα να μετριάσουμε την περιοριστική νομισματική πολιτική σε εύλογα σύντομο χρονικό διάστημα“, πρόσθεσε. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι “θα ήταν σκόπιμο” να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 4%, εάν οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές και ο αντίκτυπος των προηγούμενων αυξήσεων των επιτοκίων ενίσχυαν την εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί προς τον στόχο του 2% “με διατηρήσιμο τρόπο“, ουσιαστικά αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο.

Καμία δημοσίευση για προβολή