Νέος νόμος αφήνει εκτός τουριστικής σεζόν το 10% τον τουριστικών καταλυμάτων στην Ελλάδα

Εκτός πιστοποίησης 40 χιλιάδες τουριστικά καταλύματα σε όλη την Ελλάδα με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που προβλέπουν ριζικές αλλαγές.

Αυτό υποστηρίζει η Ελληνική Ένωση Διαπιστευμένων Φορέων Πιστοποίησης (HellasCert), η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, εν όψει μάλιστα της έναρξης της νέας τουριστικής σεζόν.

Σε σχετική παρουσίαση των θέσεων της Ένωσης για το μείζον ζήτημα της κατάταξης των καταλυμάτων ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της HellasCert Γιάννης Καραγιάννης, έκανε λόγο για το νόμο 4276/2014 που θεσπίστηκε προ πενταετίας, που αφορά σε μια ολοκληρωμένη διαδικασία κατάταξης των ξενοδοχείων και camping σε αστέρια και των Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων Δωματίων & Διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ) σε κλειδιά.

Η διαδικασία προέβλεπε την έκδοση των αντίστοιχων Πιστοποιητικών Κατάταξης από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε), αφού είχε προηγηθεί επιθεώρηση των καταλυμάτων από ανεξάρτητους Οργανισμούς Επιθεωρήσεων, οι οποίοι έχουν διαπιστευτεί προς τούτο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ), με βάση Διεθνή Πρότυπα ISO.

Με τη διαδικασία αυτή πιστοποιήθηκε η κατάταξη περίπου 3.000 ξενοδοχείων και camping και 2.000 ενοικιαζόμενων δωματίων, επί συνόλου αντίστοιχα 9.500 και 40.000, ήτοι ποσοστό κοντά στο 10%. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, από τις 5.000 επιθεωρήσεις που έγιναν, προέκυψε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, ήτοι ποσοστό κοντά στο 80% χρειάστηκε να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις στα καταλύματα τους προκειμένου να «πιάσουν» την κατηγορία των «κλειδιών» που είχαν επιλέξει, επιβεβαιώνοντας τη σημασία της πιστοποίησης για ένα ποιοτικό τουριστικό προϊόν.

Περισσότερα σε λέξεις

Αιφνιδίως, όπως ανέφερε ο κ. Καραγιάννης και χωρίς καμία συνεννόηση με τους Οργανισμούς Πιστοποίησης, οι οποίοι αποτελούν την «καρδιά» του συστήματος κατάταξης, ο πρόσφατος νόμος 4582/2018, προβαίνει σε δομικές αλλαγές, με αποκορύφωμα την ανάθεση της πιστοποίησης της κατάταξής των ΕΕΔΔ στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (Π.Υ.Τ).

«Αυτό θα οδηγήσει σε μπλοκάρισμα επ’ αόριστόν την κατάταξη των ΕΕΔΔ, κυρίως γιατί η διεκπεραίωση της πιστοποίησης τους από τις ΠΥΤ, ακόμα και όταν εκδοθεί η αντίστοιχη ΚΥΑ, η οποία θα καθορίζει τις σχετικές διαδικασίες, θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο λόγω της ύπαρξης βασικών ελλείψεων που απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες. Θα απαιτηθεί η δημιουργία νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την καταχώριση των καταλυμάτων και εκπαίδευση επιθεωρητών, αλλά κυρίως το εγχείρημα θα προσκρούσει στην δραματική έλλειψη προσωπικού των ΠΥΤ και την αδυναμία υπέρβασης αγκυλώσεων του Δημόσιου Τομέα (π.χ. όριο ημερών εκτός έδρας υπηρεσίας). Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής θα είναι οι επιχειρήσεις των ΕΕΔΔ να αντιμετωπίσουν θέμα νόμιμης λειτουργίας τους», ανέφερε ο κ. Καραγιάννης προσθέτοντας μάλιστα ότι ο κλάδος «αιφνιδιάστηκε από το υπουργείο Τουρισμού».

«Και τούτο με την τουριστική περίοδο ante portas και την υποχρέωση ολοκλήρωσης του έργου κατάταξης χιλιάδων ΕΕΔΔ από μερικές δεκάδες υπαλλήλους των ΠΥΤ, ως το τέλος του 2019, δεδομένου ότι έχει δοθεί η τρίτη κατά σειρά παράταση για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών και το 90% των καταλυμάτων παραμένει έξω από τη διαδικασία κατάταξης».

Η Ένωση τονίζει και το γεγονός ότι με τις νέες ρυθμίσεις, τα μέχρι σήμερα πιστοποιημένα με την παλαιά νομοθεσία καταλύματα τίθενται σε καθεστώς αβεβαιότητας και επιβραβεύονται- κατά τη συνήθη ελληνική πρακτική- όσοι δεν έχουν προχωρήσει με τις σχετικές διαδικασίες, ενώ, με το δεδομένο ότι οι διαδικασίες παραμένουν μπλοκαρισμένες και δεν προχωρούν υφίσταται πρόβλημα και με τις από το ΕΣΠΑ που απαιτούν ενοικιαζόμενα τουλάχιστον τριών κλειδιών.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ