Νεύρα, πολλά νεύρα, από τον Ερντογάν για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, στο «στόχαστρο» και οι ΗΠΑ

Εμμονή με τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας φαίνεται ότι έχει αποκτήσει η Τουρκία. Επί της προηγούμενης θητείας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της χώρας, κάθε τόσο ο τότε υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, χαρακτήριζε ως «ανώφελες» τις κινήσεις της Αθήνας να ενισχύσει την άμυνά της, δίνοντας, μάλιστα, και… συμβουλές για την καλύτερη αξιοποίηση των χρημάτων που δίνονταν για εξοπλισμούς.

«Σταματήστε τώρα τα εξοπλιστικά»

Πλέον, ο Ακάρ είναι απλώς βουλευτής, ωστόσο η στο όριο της μονομανίας ενασχόληση της Τουρκίας με τους εξοπλισμούς της Ελλάδας δεν έχει κοπάσει. Αντιθέτως, φαίνεται ότι πλέον η Άγκυρα βγάζει τα «μεγάλα όπλα» της στην προσπάθεια να επιτιμήσει την Αθήνα για την ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων της χώρας, καθώς ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος έκανε σχετική παρέμβαση, η οποία δεν έκρυβε τον εκνευρισμό του.

Μιλώντας από το Μπακού, ο Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «μετά την εκλογή μας, μου τηλεφώνησε ο Μητσοτάκης και μου έδωσε συγχαρητήρια. Ήταν μια τέτοια φάση. Επομένως, αν συμβεί κάτι τέτοιο στο Βίλνιους, δεν θα αποφύγουμε να συναντηθούμε. Είμαστε δύο γειτονικές χώρες. Εφόσον δεν υπάρχουν αμφίσημα μηνύματα, επιδιώκουμε να μειώσουμε την εχθρότητα αντί να την αυξήσουμε. Θα τα πούμε λοιπόν και εκεί».

Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε σε πιο επιθετικό ύφος, λέγοντας ότι «ξέρουμε και το τι θα πούμε: “Κύριε Πρωθυπουργέ, σταματήστε τώρα τα εξοπλιστικά. Πού θα φτάσετε με αυτά τα εξοπλιστικά; Η Αμερική σού δίνει συνέχεια πολλά όπλα. Γιατί τα αγοράζετε; Μήπως σας τα δίνουν δωρεάν και δεν σας ζητούν χρήματα;”. Μάλλον θα μιλήσουμε για αυτά. Να ξέρετε επίσης ότι υπάρχουμε για να μειώσουμε τους εχθρούς μας, όχι για να τους αυξήσουμε».

Δύο κρίσιμα σημεία

Από τη δήλωση του Ερντογάν, πέραν της προφανούς ενόχλησης για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ελλάδας, προκύπτουν και δύο πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία:

  • Πρώτον, με εξαίρεση την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 σε έκδοση Viper, ο μεγαλύτερος όγκος των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Ελλάδας προέρχεται από τη Γαλλία (Rafale και Belh@rra) και όχι από τις ΗΠΑ. Οπότε, η αναφορά στα όπλα που δίνει η Αμερική στην Ελλάδα, προφανώς έχει άλλο background και – κατά πάσα πιθανότητα – αναφέρεται στην αναβαθμισμένη θέση της χώρας σε επίπεδο ΝΑΤΟ αλλά και διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ, σε αντίθεση με την Τουρκία.
  • Δεύτερον, η ειδική αναφορά στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι αποτελεί και έμμεση αναφορά στο γεγονός ότι η διαδικασία προμήθειας F-35 από την Ελλάδα προχωρά με ταχείς ρυθμούς, ενώ το αίτημα της Τουρκίας για αγορά νέων και αναβάθμιση παλαιοτέρων F-16 παραμένει μπλοκαρισμένο στο αμερικανικό Κογκρέσο και, μάλλον, θα αργήσει κι άλλο να «ξεπαγώσει», ιδίως όσο η Τουρκία αρνείται να δώσει το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και δεν δεσμεύεται για σεβασμό του εναέριου χώρου της Ελλάδας.

Όπως έγραψε πρόσφατα το economico.gr, ο Ερντογάν μοιάζει να γυρίζει στις παλιές… κακές συνήθειες των προκλήσεων και των πιέσεων προς την Ελλάδα. Ωστόσο, με τα εσωτερικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει, αλλά και το αναδιαμορφούμενο σκηνικό στο εξωτερικό, για την ώρα οι προκλητικές του δηλώσεις ηχούν μάλλον κούφιες.

Καμία δημοσίευση για προβολή