Νεύρα στο Κρεμλίνο για το τουρκικό «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και για τους γαλλικούς SCALP στην Ουκρανία

Την έντονη δυσφορία της Μόσχας προκάλεσε το τουρκικό «ναι» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μετά από πολλούς μήνες διαπραγματεύσεων, πιέσεων και έντονου παρασκηνίου. Ταυτόχρονα, η Ρωσία ενδέχεται να βρεθεί μπροστά σε νέο κίνδυνο, όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά τη σύνοδο του NATO στο Βίλνιους καταγγέλλοντας τον «αντιρωσικό χαρακτήρα» της, ενώ τόνισε θα λάβει μέτρα για να προστατεύσει την ασφάλεια της Ρωσίας. «Πρόκειται αναμφίβολα για μια σύνοδο της Συμμαχίας με έντονο αντιρωσικό χαρακτήρα. Η Ρωσία θεωρείται εχθρός, αντίπαλος και οι συνομιλίες θα διεξαχθούν υπό αυτό το πρίσμα», σχολίασε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Υποβάθμιση της τουρκικής υποχώρησης

Παράλληλα ο Πεσκόφ εκτίμησε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν φαίνεται να κατανοούν ότι η μεταφορά υποδομών του NATO πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας είναι λάθος. Ο ίδιος τόνισε ότι η επέκταση της Συμμαχίας στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη ήταν αυτή που οδήγησε στην τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία. Σε ό,τι αφορά την ένταξη της Σουηδίας στο NATO η Μόσχα επεσήμανε ότι θα έχει «ξεκάθαρα αρνητικές επιπτώσεις» για την ασφάλειά της και πρόσθεσε ότι θα απαντήσει με αντίστοιχα μέτρα, όπως αυτά που έλαβε αφού εντάχθηκε στη Συμμαχία η Φινλανδία.

Ωστόσο, ο Πεσκόφ υποβάθμισε την απόφαση της Τουρκίας να άρει τις αντιρρήσεις της αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στο NATO, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα έχει υποχρεώσεις ως χώρα μέλος της Συμμαχίας και ότι η Μόσχα δεν έχει αυταπάτες ως προς αυτό. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η Ρωσία και η Τουρκία έχουν τις διαφωνίες τους αλλά επίσης μοιράζονται κοινά συμφέροντα, ενώ η Μόσχα σκοπεύει να ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Άγκυρα.

Ανησυχία για τους SCALP

Σε δεύτερο επίπεδο, ωστόσο, η Μόσχα δεν έκρυψε την ανησυχία της για την απόφαση της Γαλλίας να παράσχει στην Ουκρανία πυραύλους cruise αέρος–εδάφους μεγάλης εμβέλειας τύπου SCALP στην Ουκρανία, προκειμένου οι ουκρανικές αεροπορικές δυνάμεις να πραγματοποιούν πλήγματα ακριβείας εναντίον ρωσικών στρατηγικών στόχων, όπως στρατιωτικές εγκαταστάσεις, βάσεις και υποδομές. H Ουκρανία ήδη διαθέτει τη βρετανική εκδοχή των πυραύλων αυτών, τους Storm Shadow, που εστάλησαν με το «πακέτο» στρατιωτικής βοήθειας του Λονδίνου προς το Κίεβο

Η εξέλιξη αυτή έχει προφανώς θορυβήσει τη Μόσχα, καθώς έρχεται σε μια στιγμή που η Ουκρανία έχει εξαπολύσει την αντεπίθεσή της στα ανατολικά και νότια της χώρας. Η παροχή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία από τη Γαλλία είναι «λάθος», όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, το οποίο θα αναγκάσει τη Ρωσία να λάβει «αντίμετρα». «Από τη δική μας οπτική είναι μια λανθασμένη απόφαση, που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για την ουκρανική πλευρά, διότι φυσικά θα μας αναγκάσει να λάβουμε αντίμετρα», υπογράμμισε ο Πεσκόφ.

Καμία δημοσίευση για προβολή