Τα “βρίσκει σκούρα” ο Ερντογάν με την αλλαγή των ισορροπιών – Ο Μπάιντεν πιστεύει ότι “πρέπει να πληρώσει” και έχει μιλήσει για “δημοκρατική ανατροπή” του

Mπορεί ο Ερντογάν να έκανε χθες …την καρδιά του πέτρα, συγχαίροντας με αξιοσημείωτη καθυστέρηση τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάϊντεν και δηλώνοντας τη βούληση της Άγκυρας να διατηρήσει τη στενή συνεργασία με την Ουάσιγκτον, αλλά στην πραγματικότητα τα προβλήματα για τον Τούρκο πρόεδρο μόλις ξεκίνησαν.

Ο Τζο Μπάιντεν είναι αρνητικά προδιατεθειμένος – και δεν το κρύβει – έναντι του Ερντογάν και αυτό συνιστά πολυεπίπεδο πρόβλημα για τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος γνωρίζει καλά πόσο εξαρτημένη είναι η οικονομία της χώρας του από τις προθέσεις των ΗΠΑ.

Ευρωπαίοι ηγέτες, περιλαμβανομένου και του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη αναμένουν να δουν πως θα κινηθεί ο Ερντογάν το επόμενο κρίσιμο διάστημα έως ότου ο Μπάιντεν αναλάβει τα καθήκοντά του.

Ο χρόνος πιέζει τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος είναι πλέον αναγκασμένος να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του στη βάση των νέων δεδομένων που δημιουργεί η αλλαγή σκυτάλης στις ΗΠΑ και η αποχώρηση του φίλου του Τραμπ.

Δείτε ακόμη: Τα “βρίσκει σκούρα” ο Ερντογάν με την αλλαγή των ισορροπιών – Ο Μπάιντεν πιστεύει ότι “πρέπει να πληρώσει” και έχει μιλήσει για “δημοκρατική ανατροπή” του

Μπάϊντεν : Αυταρχικός ηγέτης ο Ερντογάν

‘Αλλωστε  ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ουδέποτε έκρυψε την ενόχλησή του για το αυταρχικό καθεστώς που έχει επιβάλει ο Ερντογάν στην Τουρκία, ούτε όμως και την θετική του στάση έναντι της Αθήνας και της Λευκωσίας. Τον έχει χαρακτηρίσει και δημόσια ( New York Times ) ως “αυταρχικό ηγέτη” που «πρέπει να πληρώσει»,  είχε δηλώσει ότι πρέπει η αντιπολίτευση να ανατρέψει τον Ερντογάν «όχι με πραξικόπημα αλλά με εκλογική διαδικασία» ,και φυσικά είχε επισημάνει την σχέση της Τουρκίας του κ.Ερντογάν με την Ρωσία που για τον ίδιο συνιστά τον μεγάλο αντίπαλο .

Όταν μάλιστα οι δηλώσεις αυτές είδαν το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Αύγουστο, η αντίδραση της Άγκυρας ήταν άκρως προσβλητική για τον τότε υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου, εξάλλου, στις αρχές Οκτωβρίου, το επιτελείο του κ. Μπάιντεν είχε υπογραμμίσει την ανάγκη  «οι διαφορές στην περιοχή να επιλύονται ειρηνικά και η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών  να γίνονται σεβαστά και να προστατεύονται».

Να απέχει η Τουρκία από προκλητικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας

Ταυτοχρόνως, ο κ. Μπάιντεν είχε εκφράσει τη στήριξή του στην άρση του εμπάργκο πώλησης μη φονικών όπλων στην Κύπρο που είναι «στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ».

«Η κυβέρνηση Τραμπ πρέπει να πιέσει την Τουρκία να απέχει από κάθε περαιτέρω προκλητικές ενέργειες στην περιοχή εναντίον της Ελλάδας ,συμπεριλαμβανομένων των απειλών χρήσης βίας , να αφήσει χώρο για την διπλωματία να πετύχει .

Καλώ επίσης τον πρόεδρο Ερντογάν να ανακαλέσει την πρόσφατη απόφαση του για την Αγια Σοφιά σε τζαμί και να επιστρέψει αυτόν τον θησαυρό στο πρώην καθεστώς του Μουσείου διασφαλίζοντας ισότιμη πρόσβαση σε όλους, περιλαμβανομένων και των ορθοδόξων πιστών», κατέληγε η ανακοίνωση των Δημοκρατικών.

Ο Ερντογάν τα γνωρίζει καλά όλα αυτά. Όπως γνωρίζει ότι αυτή τη φορά, η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών της Ε.Ε, τον Δεκέμβριο, δεν θα είναι περίπατος για την Τουρκία.

Πώς θα κινηθεί ο Ερντογάν

Θα επιδιώξει να δημιουργήσει τετελεσμένα έως τότε, όπως προβλέπουν πολλοί; Θα φανεί.

Προς στιγμήν, πάντως, το Oruc Reis συνεχίζει να πλέει σε περιοχή που παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, το Barbaros πραγματοποιεί παράνομες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και ο ίδιος ετοιμάζεται να επισκεφτεί τα Βαρώσια.

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Γιατί ο Πούτιν εγκατέλειψε την Αρμενία – Τι κέρδισε ο Ερντογάν στον Καύκασο. «Υποθήκες» της Αγκυρας για την Μεσόγειο

Ρεκόρ ελέγχων για κοροναϊό τις τελευταίες εβδομάδες – Προσεγγίζουν τις 500.000

Καμία δημοσίευση για προβολή