New York Times: “Γιατί η Νέα Υόρκη πλημμυρίζει συνεχώς;” – Η κλιματική αλλαγή, η νέα κανονικότητα και οι υποδομές

New York Times:

Όλα τα συστήματα αποστράγγισης έχουν τους περιορισμούς τους και το όριο της πόλης της Νέας Υόρκης είναι 1,75 ίντσες (400 περίπου εκατοστά) βροχόπτωσης ανά ώρα. Χθες η πόλη δέχθηκε 2 ίντσες μεταξύ 8 π.μ και 9 π.μ με συνέπεια να προκληθεί χάος από τις πλημμύρες.

Το όριο της χωρητικότητας του δικτύου αποχετεύσεων, ομβρίων και νερού της πόλης είναι ο κύριος λόγος που οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης και στις πέντε συνοικίες επλήγησαν από τις πλημμύρες. Και πιθανότατα αυτή δεν θα είναι η τελευταία περιπέτεια της πόλης με έντονες πλημμύρες, καθώς η κλιματική αλλαγή γίνεται όλο και πιο έντονη.

Το μεταβαλλόμενο καιρικό σκηνικό

«Αυτό το μεταβαλλόμενο καιρικό σκηνικό είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Ροχίτ Αργκαουάλα, επίτροπος του Τμήματος Προστασίας Περιβάλλοντος της Νέας Υόρκης.

Η βροχή την Παρασκευή σε ώρα αιχμής κατέκλυσε τα 7.400 μίλια σωλήνων που μεταφέρουν τα όμβρια ύδατα και τα λύματα σε μονάδες επεξεργασίας ή στους πλησιέστερους ποταμούς και κόλπους.

Οι σκηνές με τους πλημμυρισμένους δρόμους ήταν παρόμοιες με εκείνες του 2021, όταν ο τυφώνας Ida άφησε πίσω του 11 νεκρούς στο Κουίνς.

Περίπου στο 60% της Νέας Υόρκης τα όμβρια βρίσκονται με τα λύματα στους ίδιους σωλήνες. Οταν η ροή μέσα από αυτούς τους σωλήνες είναι υπερδιπλάσια, ένα μείγμα βροχής και ανεπεξέργαστων λυμάτων- καταλήγει σε υδάτινες οδούς, όπως το κανάλι Gowanus στο Μπρούκλιν, ο Ανατολικός Ποταμός ή ο κόλπος της Τζαμάικα.

«Καθώς όμως το αποχετευτικό σύστημα φουσκώνει, κάποια από αυτά τα ανεπεξέργαστα λύματα καταλήγουν στα υπόγεια των σπιτιών και των επιχειρήσεων σε όλη την πόλη», δήλωσε ο Ντέιβ Μπάλκαν, ο οποίος διευθύνει την Balkan Sewer & Water Main Service στο τμήμα Richmond Hill του Queens.

“The New Normal” (Η νέα κανονικότητα)

Μια έκθεση της πόλης του 2021 με τίτλο “The New Normal” (Η νέα κανονικότητα) εκτιμούσε ότι «η αναπροσαρμογή των υπονόμων μας για καταιγίδες όπως η Ida» θα κόστιζε 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Μόνο η αναβάθμιση του συστήματος στο νοτιοανατολικό Κουίνς κοστολογούνταν στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Υπάρχουν πολλές στρατηγικές για να φτιάξουμε ένα μέρος όπου το νερό θα πηγαίνει και θα αποθηκεύεται, ώστε να μην καταλήγει να ανατρέπεται στα ρυάκια ή στα κανάλια», δήλωσε ο Μπεν Φουρνάς, πρώην διευθυντής του Γραφείου Κλίματος και Βιωσιμότητας του δημάρχου, ο οποίος είναι τώρα εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος 2030 στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ. Είπε ότι έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις σε «γκρίζες υποδομές», όπως μεγάλες δεξαμενές συγκράτησης, και «πράσινες υποδομές», όπως κήπους που έχουν τοποθετηθεί σε πεζοδρόμια και μπορούν να απορροφήσουν μέρος του νερού της βροχής.

«Είναι ένα πραγματικά δύσκολο πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί επειδή έχουμε αυτό το παλαιό σύστημα υποδομών και η χωρητικότητά του ξεπερνιέται», δήλωσε ο Φράνκο Μοντάλτο, ειδικός σε θέματα πλημμυρών και μηχανικός.

ΠΗΓΗ: New York Times

Καμία δημοσίευση για προβολή