Η απόφαση της Κομισιόν για την "ενισχυμένη εποπτεία" - Οι 6 τομείς φωτιά και οι συντάξεις

«Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η Ελλάδα χρειάζεται να συνεχίσει να υιοθετεί μέτρα για να αντιμετωπίζει τα αίτια ή τα πιθανά αίτια δυσκολιών και να εφαρμόζει διαρθρωτικές αλλαγές…».

Αυτό είναι το …  ζουμί της απόφασης της Κομισιόν που αναφέρεται στο πλαίσιο  της «ενισχυμένης «εποπτείας«. Δηλαδή στην παρακολούθηση των μεσοπρόθεσμων υποχρεώσεων και των μέτρων που έχει αποδεχτεί η κυβέρνηση, προκειμένου να εφαρμόζονται «χέρι με χέρι» και οι ρυθμίσεις για το χρέος. (Το πλήρες κείμενο της Κομισιόν εδώ)

Μεςταξύ των μέτρων αυτών είναι και η νυποχρέωση που ανέλαβε η κυβέρνηση  για περικοπή των συντάξεων και του αφορολόγητου.

Οι 6 τομείς της εποπτείας

Σύμφωνα με την Κομισιόν οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται αφορούν την ολοκλήρωση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει από την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος (SMoU).

Η επιτήρηση θα επικεντρώνεται σε έξι τομείς, σε σχέση με τους οποίους η Ελλάδα ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 22ας Ιουνίου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η δημοσιονομική πολιτική και η δημοσιονομική διαρθρωτική πολιτική, η κοινωνική πρόνοια, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, οι αγορές εργασίας και προϊόντων, και η δημόσια διοίκηση.

Η ενεργοποίηση μέτρων για το χρέος θα εξαρτώνται από  την ενισχυμένη Εποπτεία θα βασίζεται σε θετικές εκθέσεις που θα καταρτίζονται.

Δεσμεύσεις και ασφαλιστικές δικλείδες

Στο άρθρο 12 τονίζεται ότι για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός «η Ελλάδα δεσμεύτηκε στο Eurogroup να συνεχίσει και να ολοκληρώσει όλες τις μεταρρυθμίσεις “κλειδιά” που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για να διασφαλίσει ότι οι στόχοι των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας προστατεύονται». Είναι σαφές ότι η αναφορά αυτή αποτελεί μια ασφαλιστική δικλείδα για τους Ευρωπαίους ότι η χώρα μας δεν θα ανατρέψει τα βασικά μέτρα που ψηφίστηκαν στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.

Στο στόχαστρο συντάξεις και αφορολόγητο

Περισσότερα σε λέξεις

Στο αμέσως επόμενο άρθρο της απόφασης (13) φωτογραφίζονται χωρίς να κατονομάζονται τα μέτρα της μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου με τη χρήση του όρου «δημοσιονομικές-διαρθρωτικές πολιτικές» (fiscal-structural policies). Αυτή είναι η ορολογία που χρησιμοποιούν παγίως τα στελέχη και οι εκπρόσωποι των Θεσμών για τα μέτρα αυτά και τα οποία αφορούν στο 2019 και στο 2020.

Με απλά λόγια οι Ευρωπαίοι, παρά τους πανηγυρικούς τόνους της ημέρας, βάζουν στα επίσημα κείμενα τη μη αντιστροφή όσων συμφωνήθηκαν και ψηφίστηκαν στη διάρκεια του τρίτου μνημονίου και σε αυτά περιλαμβάνεται και η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου (2019-2020).

Μια άλλη πραγματικότητα

Η πραγματικότητα λοιπόν είναι σαφώς διαφορετική από αυτή που παρουσιάζεται –για ευνόητους λόγους- στο εσωτερικό της χώρας μας, αν και δεν έλειψαν τα θερμά λόγια τόσο από τον αντιπρόεδρο της επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις όσο και από τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί για την προσπάθεια που κατέβαλε η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια του  Μνημονίου και της Δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η επίσημη αποτύπωση μιας γνωστής κατά τα άλλα πραγματικότητας κάνει ακόμη πιο δύσκολους τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης  να αντιστρέψει ή ακόμη και να αναβάλλει για έξι μήνες τα μέτρα για τις συντάξεις. Για το κλίμα και τα περιθώρια που υπάρχουν (ή δεν υπάρχουν) χρήσιμα συμπεράσματα θα βγουν από τις επαφές του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους ομολόγους του της Ευρωζώνης που θα συμμετάσχουν στο αυριανό Eurogroup.