Ντράγκι : Κερδίζει έδαφος η πρόταση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, που υποστηρίζουν Ιταλία και Ελλάδα. Άνευ νοήματος οι συνομιλίες με τον Πούτιν

Ντράγκι κοινή προμήθεια

Κερδίζει έδαφος η πρόταση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, την οποία υποστηρίζουν μεταξύ άλλων η Ελλάδα και η Ιταλία, σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Corriere della Sera –την πρώτη σε εφημερίδα από την ανάληψη της πρωθυπουργίας τον Φεβρουάριο του 2021– ο κ. Ντράγκι ανέφερε επίσης ότι η Ευρώπη μπορεί να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια ταχύτερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί έως τώρα.

Η Ευρώπη συνεχίζει να χρηματοδοτεί τη Ρωσία 

«Η Ευρώπη συνεχίζει να χρηματοδοτεί τη Ρωσία αγοράζοντας πετρέλαιο και αέριο, μεταξύ άλλων, σε τιμές που δεν έχουν καμία σχέση με τις ιστορικές αξίες ή με το κόστος παραγωγής», σημείωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, λέγοντας ότι η πρόταση για πλαφόν σταδιακά «αποσπά τη συναίνεση» των υπόλοιπων κρατών-μελών.

«Η διαφοροποίηση [των πηγών εφοδιασμού] είναι δυνατή και εφικτή σχετικά γρήγορα, πιο σύντομα από ό,τι φανταζόμασταν μόλις πριν από ένα μήνα», ανέφερε σχετικά με την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Ήπια τα μέτρα εξοικονόμησης της κατανάλωσης που θα χρειαστούν

«Εχουμε αποθέματα αερίου σε χώρους αποθήκευσης και θα έχουμε νέο αέριο από άλλους προμηθευτές», τόνισε, προσθέτοντας ότι τα μέτρα εξοικονόμησης της κατανάλωσης που θα χρειαστούν θα είναι ήπια:

«Μιλάμε για μείωση του θερμοστάτη κατά 1-2 βαθμούς και αντίστοιχες παρεμβάσεις στα κλιματιστικά».

Η Ιταλία πρόσφατα συμφώνησε με την Αλγερία για αύξηση των εισαγωγών αερίου από τη βορειοαφρικανική χώρα. Μέχρι πρότινος, εισήγαγε το 40% των αναγκών της σε αέριο από τη Ρωσία (το ποσοστό στην Ε.Ε. συνολικά το 2021 ήταν 46%).

Η Ε.Ε. θα παρουσιάσει τις νέες προτάσεις της 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα Μαΐου θα παρουσιάσει τις νέες προτάσεις της για την αναμόρφωση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού και της αγοράς ενέργειας εν γένει (REPowerEU), ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που θα εστιάσει στο ζήτημα αυτό στις 30-31 Μαΐου.

Η Κομισιόν έχει θέσει ως στόχο τον μηδενισμό των εισαγωγών ρωσικού αερίου έως το 2027 και τη μείωσή του κατά 2/3 (έναντι του περυσινού επιπέδου των 155 δισ. κυβικών μέτρων) ήδη από φέτος.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών αυτών, ανακοίνωσε στα τέλη Μαρτίου συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αύξηση των εισαγωγών –αμερικανικών και άλλων– υγροποιημένου αερίου (LNG) φέτος κατά 15 δισ. κ.μ. (bcm).

Το σχέδιο για κοινή προμήθεια αερίου

Επιπλέον, με σκοπό το εγχείρημα αυτό να μην αποδειχθεί δυσβάσταχτα κοστοβόρο, οι «27» έδωσαν κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής (24-25 Μαρτίου) το πράσινο φως για την κοινή προμήθεια αερίου σε εθελοντική βάση – πρόταση που είχε κατατεθεί από την Επιτροπή τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στο μεταξύ, έλαβε χώρα μέσω τηλεδιάσκεψης η πρώτη συνάντηση της νέας πλατφόρμας για την κοινή προμήθεια αερίου, LNG και υδρογόνου. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Άνευ νοήματος οι συνομιλίες με τον Πούτιν

Ο κ. Ντράγκι, τέλος, δήλωσε στη συνέντευξή του ότι έχει αρχίσει να συμφωνεί με όσους λένε ότι οι συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «άνευ νοήματος» και «χάσιμο χρόνου». Οι σφαγές γυναικών και παιδιών, ανέφερε, «είναι εντελώς ανεξάρτητες από τις λέξεις και τα τηλεφωνήματα που λαμβάνουν χώρα».

Καμία δημοσίευση για προβολή