Ο 100χρονος Κίσινγκερ μπόρεσε να συναντήσει περισσότερους αξιωματούχους της Κίνας απ’ότι οι εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την Πέμπτη τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι ο Χένρι Κίσινγκερ μπόρεσε να προσελκύσει μεγαλύτερο ακροατήριο στο Πεκίνο από ορισμένους εν ενεργεία αξιωματούχους των ΗΠΑ, αφού ο πρώην κορυφαίος διπλωμάτης είχε συνομιλίες στην Κίνα.

Ο Κίσινγκερ – αρχιτέκτονας της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου τη δεκαετία του 1970 ως υπουργός Εξωτερικών και σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στις κυβερνήσεις των προέδρων Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ – έγινε θερμά δεκτός ως «παλιός φίλος» από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ την Πέμπτη εν μέσω προσπαθειών του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον να επιδιορθώσουν τις φθαρμένες σχέσεις.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ήταν ενήμερος για το ταξίδι, αλλά ότι ήταν μια ιδιωτική επίσκεψη από έναν πολίτη.

Στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων, ο 100χρονος Κίσινγκερ συναντήθηκε επίσης με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας Γουάνγκ Γι και με τον υπουργό Άμυνας Λι Σανγκφού, ο οποίος αρνήθηκε τις απευθείας συνομιλίες με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

Ο στρατηγός Λι, ο οποίος διορίστηκε τον Μάρτιο, εξακολουθεί να υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ για τον ρόλο του στην αγορά όπλων το 2017 από τον μεγαλύτερο εξαγωγέα όπλων της Ρωσίας, Rosoboronexport. Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλουν να αποσυρθούν αυτές οι κυρώσεις, που επιβλήθηκαν το 2018, για να διευκολυνθούν οι συζητήσεις.

«Είναι ατυχές το γεγονός ότι ένας ιδιώτης μπορεί να συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας και να έχει μια επικοινωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

«Αυτό είναι κάτι που θέλουμε να λύσουμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνεχίζουμε να προσπαθούμε να κρατήσουμε τις γραμμές επικοινωνίας ανοιχτές, διότι όταν δεν είναι ανοιχτές και υπάρχει μια τέτοια στιγμή που οι εντάσεις είναι υψηλές ή αν υπάρξουν λανθασμένοι υπολογισμοί επίσης, τότε ο κίνδυνος αυξάνεται».

Ο Κίρμπι είπε ότι οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης «ανυπομονούν να ακούσουν από τον Κίσινγκερ όταν επιστρέψει, να ακούσουν τι άκουσε, τι έμαθε, τι είδε».

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έχουν αυξηθεί σε μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία, της Ταϊβάν και των εμπορικών περιορισμών.

Η Ουάσιγκτον προσπάθησε να αποκαταστήσει τους διαύλους επικοινωνίας για αυτά και άλλα θέματα μέσω πρόσφατων διπλωματικών επισκέψεων υψηλού προφίλ.

Ο απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Κέρι ολοκλήρωσε μακρές συνομιλίες με το Πεκίνο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής την Τετάρτη και ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πήγε στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θέλει να συναντηθεί με τον Σι τους επόμενους μήνες, με ορισμένους αξιωματούχους να ελπίζουν σε συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο μόλις από τη σύνοδο κορυφής της G20 τον Σεπτέμβριο στο Νέο Δελχί ή από μια συνάντηση της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού που έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο στο Σαν Φρανσίσκο.

 

ΠΗΓΗ: Reuters

 

Καμία δημοσίευση για προβολή