Ο απρόβλεπτος Πούτιν αφανίζει μία χώρα και ο Λευκός Οίκος “ρίχνει λάδι στη φωτιά”. Γιατί η Ουάσιγκτον “μαζεύει” τις ωμές δηλώσεις Μπάιντεν

Ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν καταγγέλεται διεθνώς, με κάθε τρόπο, για την καταστροφή της Ουκρανίας και τη γενοκτονία που επιχειρεί με την εισβολή του στη χώρα, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι ΗΠΑ, που ηγούνται των αντιδράσεων του δυτικού κόσμου, “παρατραβούν το σκοινί”, επιδιώκοντας ωμά την ανατροπή του καθεστώτος της Μόσχας. Και φοβούνται μήπως οι επιθετικές – και άσκοπες – δηλώσεις του ίδιου του προέδρου Μπάιντεν οδηγήσουν σε οξύνσεις και κλιμακώσεις με ανυπολόγιστες συνέπειες. Κυρίως όταν στη πυρηνική Ρωσία απόλυτος άρχων είναι ένας απρόβλεπτος (και ήδη λαβωμένος) ηγέτης.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Reuters, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, οι συνεργάτες του και οι δυτικοί σύμμαχοί του προσπαθούν από χθες να εξηγήσουν (και να “μαλακώσουν”) την αποστροφή του ότι “ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν πρέπει να παραμείνει στην εξουσία“. Και αυτό επειδή στην Ουάσιγκτον δεν επιθυμούν να κλιμακωθεί η σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Αυτές οι εννέα λέξεις, στο τέλος μιας ομιλίας 27 λεπτών στη Βαρσοβία το Σάββατο, έκανε τους  συμμάχους των ΗΠΑ να ανησυχούν. Και αυτό συνέβη στο τέλος ενός κατά τα άλλα επιτυχημένου ταξιδιού που είχε στόχο την ένωση των συμμάχων  της Δύσης ενάντια στη Ρωσία. Η αποστροφή του προέδρου Μπάιντεν εγείρει πλέον νέα ερωτήματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στον πρώην εχθρό τους στον Ψυχρό Πόλεμο.

«Αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία»

«Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», είπε ο Μπάιντεν στην πολωνική πρωτεύουσα αφού καταδίκασε εκτενώς τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία, που ήδη διαρκεί ένα μήνα.

Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε στο Reuters ότι το σχόλιο Μπάιντεν για τον Πούτιν δεν ήταν στο σχέδιο του κειμένου του. Ερωτηθείς όμως εάν αντικατοπτρίζει τα αληθινά συναισθήματα του προέδρου των ΗΠΑ, ο αξιωματούχος δεν απάντησε ευθέως, αλλά σημείωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν απέφυγε να αποκαλέσει τον Ρώσο ομόλογό του «χασάπη» και «εγκληματία πολέμου». (Και ο νοών νοείτω)

Στην πολιτική του σταδιοδρομία, ο Μπάιντεν έχει κάνει και άλλες φορές μερικά αξιοσημείωτα φραστικά  σφάλματα. Στο πρόσφατο ευρωπαϊκό του ταξίδι λ.χ.ο Μπάιντεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντούσαν «ανάλογα» εάν η Ρωσία χρησιμοποιούσε χημικά όπλα στην Ουκρανία. δήλωση, που δημιούργησε πανικό και επιχείρησαν να ανασκευάσουν αργότερα στην Ουάσιγκτον.

“Ο Μπάιντεν εκφράζει τους Ουκρανούς ξεριζωμένους”

Η συναισθηματικά φορτισμένη  δήλωση του Μπάιντεν προφανώς εκφράζει τα αισθήματα  απογοήτευσης που νιώθουν πολλές δυτικές χώρες -αλλά και πολλοί πολίτες των ΗΠΑ- για τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είπε ένας συνεργάτης του Δημοκρατικού προέδρου.

Η δήλωση αυτή έγινε, εξήγησαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, μετά από μια συνάντηση του Μπάιντεν με Ουκρανούς πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους και μετά από ανηλεείς βομβαρδισμούς που έχουν ρημάξει πολλές πόλεις της Ουκρανίας και, σύμφωνα με το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, έχουν σκότωσει τουλάχιστον 1.119 αμάχους, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Η κλιμάκωση των εντάσεων

Ωστόσο, η αποστροφή του Μπάιντεν κατά του ρώσου προέδρου φαίνεται ότι επικαιροποιεί μακροχρόνιες κατηγορίες εναντίον των ΗΠΑ – τόσο από τη Ρωσία όσο και άλλα έθνη – ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει έναν ιμπεριαλιστικό ρόλο στις παγκόσμιες διαφωνίες και συγκρούσεις και γι’αυτό κλιμακώνει τις εντάσεις. Και αυτή η εκτίμηση αποκτά ειδικό βάρος κυρίως τώρα, που η Δύση προσπαθεί να διαχειριστεί έναν όλο και πιο απρόβλεπτο Πούτιν.

Η προσπάθεια αναδίπλωσης του Λευκού οίκου ήταν άμεση και σε πολλά επίπεδα, αντανακλώντας την έντονη επιθυμία της Διοίκησης Μπάιντεν να αποφευχθεί η κλιμάκωση με τη Ρωσία – ακόμη κι αν έπληξε την αξιοπιστία του Αμερικανού προέδρου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, το γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και ο Γερμανός καγκελάριος απέρριψαν την ιδέα της αλλαγής καθεστώτος στη Μόσχα, μέσα σε μια μέρα. Και “καπάκι” ήρθε η διορθωτική δήλωση από τον ίδιο τον Μπάιντεν, ο οποίος είπε ένα ξερό “όχι”, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον εάν ζητά αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία.

Χθες, ο Μπάιντεν εξήγησε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ότι η αποστροφή του για τον Πούτιν αντικατοπτρίζει τη δική του «ηθική οργή» για τις ενέργειες του Ρώσου προέδρου, παρά οποιαδήποτε επιδίωξη των ΗΠΑ για αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα. Ωστόσο, πρόσθεσε, εάν ο Ρώσος ηγέτης «συνεχίσει την πορεία που ακολουθεί, θα γίνει παρίας παγκοσμίως και ποιος ξέρει τι εξελίξεις μπορεί να έχει αυτό μέσα στην ίδια τη χώρα του».

Ποιό μπορεί να είναι το τέλος του παιχνιδιού;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αποστασιοποιηθεί από υποδείξεις, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων Γερουσιαστών, ότι η λύση στην κρίση της Ουκρανίας είναι η βίαιη απομάκρυνση του Πούτιν.

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον έχει υιοθετήσει κυρώσεις κατά ρωσικών εταιρειών, τραπεζών, κυβερνητικών αξιωματούχων και ολιγαρχών που έχουν στόχο τον ίδιο τον Πούτιν, ενέργειες που επιδιώκουν την  προσπάθεια αποξένωσης του από τους υποστηρικτές του τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό.

Καμία δημοσίευση για προβολή