Ο αθέμητος ψηφιακός ανταγωνισμός χτυπά 40.000 εργαζόμενους στην αθλητική βιομηχανία

     

     

    Εκτεταμένη ανησυχία για περισσότερο από  40.000 εργαζόμενους:  Ανησυχίες εκφράζουν οι ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων για την τύχη των επιχειρήσεων τους.  Πολλοί επισημαίνουν πως η αναστολή της λειτουργίας σε συνδυασμό με τα χαμηλά προβλεπόμενα κέρδη δεν θα τους επιτρέψει την επιστροφή στην ομαλή κανονικότητα ούτε την διατήρηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού τους. Επαγγελματίες αναφέρουν πως θα έπρεπε να έχουν δρομολογηθεί ειδικότερα μέτρα στήριξης του κλάδου και ότι  ανάλυση κόστους-οφέλους της επιχείρησης τους μπορεί να δείχνει πως είναι προτιμότερo το κλείσιμο της επιχείρησης  παρά το άνοιγμα με συσσωρευμένες ζημιές, γεγονός που αφορά κυρίως τα συνοικιακά γυμναστήρια.

    Η οικονομική προετοιμασία: Η τήρηση των αποστάσεων, η συχνή απολύμανση  καθώς και η εισδοχή στον χώρο κατόπιν ραντεβού- για την αποφυγή συνωστισμού- είναι τα βασικά μέτρα αποφυγής της μεταδοτικότητας στους χώρους άθλησης. Όσον αφορά την οικονομική θωράκιση του κλάδου, δεν αποκλείεται να δούμε ειδικές προσφορές για τη  προσέλκυση νέων πελατών, καθώς και χαμηλότερες τιμές στην personal εκγύμναση. Είναι σαφές πως τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους οι πελάτες θα επιλέγουν ατομική έναντι ομαδικής άσκησης, με προτίμηση σε εξωτερικούς χώρους ή κατ’οίκον.

    Σε κάθε περίπτωση: H πανδημία, άφησε μόνιμο αποτύπωμα στη βιομηχανία fitness, καθώς πολλοί personal trainers και προσωπικό γυμναστηρίων βρίσκονται εκτός εργασίας. Η Solidcore, ένα στούντιο πιλάτες στις ΗΠΑ,  απέλυσε το 98% του εργατικού δυναμικού της λόγω των επιπτώσεων που είχε ο κορωνοϊός  στη  προσέλκυση πελατών. Eκτός από τους γυμναστές επηρεάζεται το διοικητικό προσωπικό και οι καθαριστές που απασχολούνται στον τομέα. Κατηγορίες  στις οποίες είναι αδύνατη  η ανάπτυξη εισοδήματος με εναλλακτικούς τρόπους ( εξ αποστάσεως ή μέσω διαδικτύου).

    Λύσεις μέσω ψηφιακού μετασχηματισμού: Πολλά γυμναστήρια στο εξωτερικό, ήδη παραδίδουν  online μαθήματα, και πραγματοποιούν προσωπικές προπονήσεις μέσω του Zoom. Η εταιρεία Beachbody έχει σημειώσει άνοδο  200% στους συνδρομητές της (περίπου 1,5 εκατομμύρια συνδρομητές) από όταν ξεκίνησε να λειτουργεί ψηφιακά. Αυξημένη είναι η ζήτηση και για ποδήλατα καθώς και οικιακά μηχανήματα άσκησης, γεγονός που έκανε τις μετοχές της  εταιρείας on line εκγύμνασης  Peleton  να σκαρφαλώσουν.

    Στην Ελλάδα κατά την διάρκεια του εγκλεισμού: Παρατηρήθηκαν στο διαδίκτυο πολλά on line μαθήματα χορού και άλλων ειδών άθλησης για την διατήρηση της σωματικής μας κατάστασης στο σπίτι. Φαινόμενο που θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα και το οποίο διευκολύνει την ικανοποίησης της ανάγκης μας  για σωματική άσκηση υπό την καθοδήγηση ειδικού.

    O αθέμιτος ανταγωνισμός: Στον αντίποδα, δημιουργήθηκαν προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού αφού κάποιοι γυμναστές παρέδιδαν δωρεάν μαθήματα, κάποιοι άλλοι σε χαμηλές τιμές και κάποιοι άλλοι σε υψηλές τιμές. Οι τιμολογιακές διαφορές έκαναν ακόμη πιο δύσκολη την απόκτηση εισοδήματος των επαγγελματιών του κλάδου συγκριτικά με τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας. Θα πρέπει να θεσπιστούν από την Πολιτεία κανόνες για να προστατευθούν οι επαγγελματίες του κλάδου.

    Καμία δημοσίευση για προβολή