Ο άθλος του “Ηρακλή” και το μεγάλο στοίχημα: Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος των μέτρων για τα κόκκινα δάνεια στους δανειολήπτες

     

    Στο επίκεντρο των ημερών: Tο καυτό θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η δραστική αποκλιμάκωση τους  είναι αναγκαία για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας.

    Οι Ευρωπαίοι: Οι θεσμοί εδώ και χρόνια επισημαίνουν την ανάγκη αποκλιμάκωσης των κόκκινων δανείων, τους τελευταίους μήνες δε το εκφράζουν εντονότερα, τόσο για την εφαρμογή ενός νέου συστήματος διαχείρισης, όσο και για ένα νέο πλαίσιο προστασίας της α΄ κατοικίας.

    Τα κόκκινα δάνεια σε αριθμούς: Στόχος του νέου σχεδίου που φέρει την ονομασία “Ηρακλής” είναι η μείωση τους κατά 30 δισ. ευρώ. Για το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019 τα κόκκινα δάνεια υπολογίστηκαν σε 71,2 δισ. ευρώ. Υπάρχει μια  σταδιακή μείωσή  τους,  η οποία όμως κινείται με αργούς ρυθμούς. Από το σύνολο των δανείων που έχουν δοθεί, το 38% είναι μη εξυπηρετούμενα, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη το ποσοστό υπολογίζεται σε 3%.

    Ο μηχανισμός απαλλαγής: Οι τράπεζες θα προβούν στην τιτλοποίηση δανείων αφού τα μεταφέρουν σε ένα όχημα ειδικού σκοπού SPV που  θα εκδίδει τίτλους υψηλής, μεσαίας και χαμηλής διαβάθμισης. Οι τίτλοι αυτοί θα πωλούνται στην συνέχεια σε επενδυτές. Τους τίτλους θα συνοδεύουν εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 12 δις. ευρώ. Είναι ένα μοντέλο που μοιάζει με αυτό της Ιταλίας – αφού στηρίζεται σε  κρατικές εγγυήσεις – ωστόσο διαφέρει από αυτό της Ιταλίας  καθώς  έδωσε λύση στο πρόβλημα της μη απόκτησης ακόμη επενδυτικής βαθμίδας των ελληνικών ομολόγων.

    Το  είδος των δανείων: Τα περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι επιχειρηματικά. Έπειτα ακολουθούν τα στεγαστικά και τέλος τα καταναλωτικά. Εντυπωσιακό δε είναι το γεγονός ότι το 70% των ενδιαφερομένων για ένταξη στην προστασία της πρώτης κατοικίας,  διαθέτουν μόνο αυτό το ακίνητο.

    Στο άμεσο μέλλον: H αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα εξυγιάνει τις οικονομικές καταστάσεις των τραπεζών, ώστε να μπορούν να επαναλάβουν την χρηματοδότηση της οικονομίας. Επίσης     αναμένεται αύξηση της ζήτησης των δανειακών προϊόντων  για το τρέχον έτος. Πιο συγκεκριμένα θα δούμε  αύξηση της  ζήτησης των στεγαστικών δανείων λόγω του καθορισμού των νέων  αντικειμενικών αξιών.

    O ρόλος της κατανάλωσης: Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ το 60% των Ελλήνων ισχυρίζεται ότι με την τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση μπορούν οριακά να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Επίσης έχει σημειώσει άνοδο το ποσοστό αυτών που “σηκώνουν” χρήματα από τις αποταμιεύσεις τους αλλά αυξημένο είναι και το ποσοστό όσον έχουν χρέη.

    To μεγάλο στοίχημα: Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στους δανειολήπτες και αν θα καταφέρει να φρενάρει την αύξηση του ποσοστού των χρεωμένων νοικοκυριών και πόσο θα αποδώσει το νέο σύστημα της α΄ κατοικίας. Aς μη  ξεχνάμε ότι  μεγάλο πρόβλημα  είναι και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, τα ποσοστά των οποίων δυστυχώς αυξάνονται κατά 10% από μήνα σε μήνα και θα κορυφωθούν από τον Μάιο 2020.

    ——————–

    * Όχημα Eιδικού Σκοπού SPV (Special Purpose Vehicle) : Ιδρύεται ειδικά με σκοπό την πραγματοποίηση συγκεκριμένων και βραχυπρόθεσμων στόχων, όπως να απομονώσει τον χρηματοοικονομικό κίνδυνο μιας επιχείρησης ( εν προκειμένω  τράπεζας).

    Καμία δημοσίευση για προβολή