Ο Μπάιντεν αντεπιτίθεται: Τα τρία μηνύματα και οι πολιτικοί υπολογισμοί για ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων

Η διαχείριση της κρίσης του Αφγανιστάν όχι μόνο εξέθεσε τις ΗΠΑ στα μάτια των συμμάχων της (αλλά και των αντιπάλων της), αλλά έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον πρόεδρο της χώρας, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είδε τη δημοτικότητά του να καταρρακώνεται μπροστά στις εικόνες χάους από την Καμπούλ.

Ωστόσο, ο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της νέας ενημέρωσης που έκανε στα ΜΜΕ σχετικά με το Αφγανιστάν, φάνηκε να ανασυντάσσεται, να επιχειρεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις που οι προηγούμενες παρουσίες του ενώπιον του τύπου προκάλεσαν και, ταυτόχρονα, να σχεδιάζει την αντεπίθεσή του ενώπιον της κριτικής που δέχεται πανταχόθεν.

Στο πλαίσιο αυτό, έστειλε τρία μηνύματα, στοχευμένα σε διαφορετικά ακροατήρια, με στόχο να ξεκαθαρίσει τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν, πώς διεξάγεται η απομάκρυνση των Αμερικανών πολιτών από τη χώρα και τι θα γίνει με τους Αφγανούς συνεργάτες των δυτικών.

Τα τρία μηνύματα Μπάιντεν

  1. «Τα αεροσκάφη που φεύγουν από την Καμπούλ δεν πετούν απευθείας στις ΗΠΑ, αλλά προσγειώνονται σε αμερικανικές βάσεις σε όλο τον κόσμο» (μήνυμα προς τους ακραίους δεξιούς)
  2. «Σε αυτά τα σημεία, πραγματοποιούνται έλεγχοι σε οιονδήποτε δεν είναι Αμερικανός πολίτης ή νόμιμος μόνιμος κάτοικος των ΗΠΑ. Όποιος μπαίνει στην Αμερική, έχει ελεγχθεί διεξοδικά» (προς τους μετριοπαθείς όλου του φάσματος)
  3. «Μόλις ελεγχθούν και όλα είναι εντάξει, θα καλωσορίσουμε αυτούς τους Αφγανούς, που μας βοήθησαν επί 20 χρόνια στον πόλεμο, στη νέα τους πατρίδα στις ΗΠΑ. Γιατί αυτοί είμαστε, αυτό είναι η Αμερική» (προς τους προοδευτικούς).

Τα τρία αυτά μηνύματα έρχονται σε μια στιγμή που η δημοτικότητα του Μπάιντεν κατακρημνίζεται και η κυβέρνησή του, αλλά και ο ίδιος δέχονται σφοδρή κριτική για τον τρόπο με τον οποίο υλοποίησαν την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και τις δραματικές σκηνές που μετέδωσαν τα ΜΜΕ από την Καμπούλ στα χέρια των Ταλιμπάν.

Κατάρρευση της δημοτικότητας

Μάλιστα, δημοσκόπηση έδειξε ότι το εκλογικό σώμα επιθυμεί πλέον τους Ρεπουμπλικάνους να πάρουν τον έλεγχο του Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, ενώ και η δημοτικότητα του προέδρου έχει πέσει στο 49% από 60% τον Ιούλιο. Τα νούμερα αυτά έκαναν τον Μπάιντεν να αλλάξει τακτική και να αντεπιτεθεί, υπογραμμίζοντας, μάλιστα, ότι «η ιστορία θα γράψει ότι η απόφασή μας (σ.σ. για Αφγανιστάν) ήταν η λογική, η σωστή και η δέουσα».

Μένει να φανεί αν η απομάκρυνση των πολιτών από το Αφγανιστάν θα τον δικαιώσει.

Καμία δημοσίευση για προβολή