Ο Μπάιντεν πιέζει το Ισραήλ για την παροχή βοήθειας στους άμαχους της Γάζα και την Αίγυπτο να ανοίξει τα σύνορα

Ισραήλ παροχή βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα
Palestinians with their belongings leave Gaza City as they flee from their homes following the Israeli army's warning on October 13, 2023. Palestinians carried belongings through the rubble-strewn streets of Gaza City on October 13 in search of refuge as Israel's army warned residents to flee immediately before an expected ground offensive in retaliation against Hamas for the deadliest attack in Israeli history. (Photo by MAHMUD HAMS / AFP)

 

Οι ΗΠΑ και οι περιφερειακές δυνάμεις πιέζουν το Ισραήλ να επιτρέψει την παροχή βοήθειας στη Γάζα και την Αίγυπτο να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα μεταξύ του εδάφους της και του νότιου τμήματος του βομβαρδισμένου θύλακα για τους κατόχους διαβατηρίων άλλων χωρών.

Επιδιώκουν επίσης να περιορίσουν τις εχθροπραξίες, εν μέσω φόβων ότι ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς πυροδοτεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Σε μια ένδειξη των εντάσεων, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν προειδοποίησε το βράδυ της Δευτέρας ότι οι ισλαμιστές μαχητές που υποστηρίζει θα μπορούσαν να καταφύγουν σε “προληπτικές” επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ “τις επόμενες ώρες”.

“Οι ηγέτες των αντιστασιακών ομάδων δεν θα επιτρέψουν στο σιωνιστικό καθεστώς να ενεργήσει με όποιον τρόπο θέλει στη Γάζα”, δήλωσε ο Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν στην κρατική τηλεόραση. Η Χιζμπολάχ του Λιβάνου, η κύρια δύναμη των “αντιπροσώπων” του Ιράν στην περιοχή, έχει “όλες τις επιλογές και τα σενάρια” στο τραπέζι, πρόσθεσε.

Προειδοποίηση Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει προηγουμένως την Τεχεράνη να μην κλιμακώσει τον πόλεμο και ανέπτυξε δύο ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων στην περιοχή για να αποτρέψει το Ιράν και τη Χιζμπολάχ.

Αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον εκτιμούν ότι 500 έως 600 Αμερικανοί πολίτες παραμένουν παγιδευμένοι στη Γάζα. Αυξάνεται επίσης η πίεση για την εξασφάλιση των ομήρων που κρατούνται στον θύλακα, στους οποίους περιλαμβάνονται Αμερικανοί και άλλοι ξένοι υπήκοοι.

Επιστρέφοντας στην Ουάσινκτον μετά από επίσκεψη στην Αίγυπτο και τις χώρες του Κόλπου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η κοινή διεθνής προτεραιότητα είναι “να αποτραπεί η εξάπλωση της σύγκρουσης, να διαφυλαχθούν αθώες ζωές και να δοθεί βοήθεια σε όσους στη Γάζα τη χρειάζονται”.

200-250 οι αιχμάλωτοι

Ο Χαλέντ Μεσάαλ, πρώην ηγέτης της Χαμάς, δήλωσε ότι η ομάδα κρατάει 200-250 αιχμαλώτους. Ο Αμπού Ομπάιντα, εκπρόσωπος της Χαμάς, δήλωσε ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται “αιχμάλωτοι από διάφορες εθνικότητες . Αυτοί είναι φιλοξενούμενοι και θα προσπαθήσουμε να τους προστατεύσουμε. Μόλις το επιτρέψουν οι επιτόπιες συνθήκες θα τους απελευθερώσουμε”.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να στείλει δύο πτήσεις αυτή την εβδομάδα για την παροχή “ειδών στέγασης, φαρμάκων και κιτ υγιεινής” στη Γάζα μέσω της Αιγύπτου.

Αλλά τα σύνορα παρέμειναν αποκλεισμένα, καθώςη Λωρίδα της Γάζας παραμένει για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, με το Ισραήλ να έχει επίσης διακόψει την παροχή νερού και καυσίμων.

Το Ισραήλ βιάζεται να εισβάλει αλλά το εμποδίζουν… οι πρόσφυγες

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, δήλωσε στους Financial Times ότι ο διεθνής οργανισμός ζητά “ασφαλείς διαδρόμους για να εισέλθει η βοήθεια και ασφαλείς διαδρόμους για να πάνε οι άνθρωποι σε μέρη όπου μπορούν να λάβουν βοήθεια”.

Και πρόσθεσε: “Αυτό που η Αίγυπτος κάνει πολύ, πολύ σαφές … είναι ότι δεν θα επιτρέψει στους Παλαιστίνιους από τη Γάζα να εισέλθουν στη χώρα, επειδή φοβούνται για μια μεγάλη εισροή προσφύγων, τους οποίους στη συνέχεια θα πρέπει να φιλοξενούν για αόριστο χρονικό διάστημα”.

Το Ισραήλ έχει καλέσει σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της Γάζας που αριθμεί 2,3 εκατομμύρια κατοίκους να εγκαταλείψουν το βόρειο τμήμα της λωρίδας ενόψει της αναμενόμενης χερσαίας εισβολής. Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι 600.000 άνθρωποι στη Γάζα έχουν καταφύγει ήδη στο νότο και βρίσκονται “σε όλο και πιο άσχημες συνθήκες”.

Η Αίγυπτος δήλωσε ότι θα επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αλλά επέμεινε ότι θα επιτρέψει την είσοδο στο έδαφός της μόνο σε άτομα με διπλή υπηκοότητα.

“Τα μέρη δεν μπορούν να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία”, δήλωσε ένας διπλωμάτης. “Η Αίγυπτος δεν θέλει [τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες] και το Ισραήλ πιέζει να φύγουν οι άμαχοι για να μπει στη Γάζα με για χερσαία εισβολή”.

Καμία δημοσίευση για προβολή