Ο Μπλίνκεν στο ναρκοπέδιο του Ερντογάν: Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χάσουν την Τουρκία, αλλά δεν τη θέλουν και στα πόδια τους στη Μέση Ανατολή…

Μπλίνκεν: Φοβάμαι μετάσταση της σύγκρουσης του Ισραήλ με τη Χαμάς

 

Σήμερα (Δευτέρα) πραγματοποιείται η συνάντησή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, στην Τουρκία, στο βαρύ είναι το κλίμα που έχει δημιουργήσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις σφοδρές επιθέσεις του εναντίον όχι μόνο του Ισραήλ αλλά και των ΗΠΑ και της Ευρώπης – λοπως επίσης και ο συνεχιζόμενος εκβιασμός του για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Άγκυρα – αν και δεν ήταν στην τωρινή ατζέντα του – επιβλήθηκε εκ των πραγμάτων, καθώς η Ουάσιγκτον θέλει από πρώτο χέρι να ενημερωθεί για τις προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης και να διερευνήσει εάν αυτή η στροφή του Ερντογάν το τελευταίο διάστημα, με καταλύτη τις εξελίξεις στην Γάζα:

  •  είναι μια από τις συνήθεις τακτικές και με ιδεολογικό πρόσημο κινήσεις του
  •   ή σηματοδοτεί μια βαθιά στροφή σε αυτό που ο Ερντογάν θεωρεί ως περιφερειακό ηγεμονικό ρόλο της Τουρκίας με στρατηγική αυτονομία.

Όπως και να έχει, ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών θα επιχειρήσει σήμερα να νουθετήσει την Άγκυρα, ότι είναι προς το συμφέρον της να παραμείνει στη Δυτική όχθη του Γεωπολιτικού χάρτη.

«Χαμηλό βαρομετρικό»

Αυτό όμως μάλλον δεν θα έχει την ευκαιρία να το κάνει προσωπικά στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γιατί ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα βρίσκεται σε περιοδεία στη γεννέτηρά του, υποδηλώνοντας το «χαμηλό βαρομετρικό» που επικρατεί στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας μετά την εκδήλωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η στροφή του Ερντογάν υπέρ της Χαμάς έχει θορυβήσει την αντιπολίτευση και υψηλούς επιχειρηματικούς κύκλους στην Τουρκία που θεωρούν ότι δεν σημαίνει τίποτα άλλο από το ξεπούλημα των συμφερόντων της Τουρκίας. Επιπλέον, αυτή είναι ένα ξεπούλημα που δεν αποφέρει τίποτα σε αντάλλαγμα!τονίζει. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι «ο Ερντογάν λειτουργεί σαν διευθυντής επικοινωνίας της Χαμάς και όχι σαν πρόεδρος της Τουρκίας», όπως υπογράμμισε η πρόεδρος του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ, και θεωρούν πως η εμπλοκή της Τουρκίας με αυτόν τον τρόπο μπορεί να προκαλέσει τεράστιες και ανεπανόρθωτες ζημιές.

Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χασουν την Τουρκία

Για τους Αμερικανούς, που βλέπουν δυο δυσκολα μέτωπα, αυτό στην Ουκρανία και τώρα αυτό στην Γάζα, να τους απορροφούν δυνάμεις και διπλωματικό κεφάλαιο από την αντιμετώπιση του βασικού αντιπάλου τους, την Κίνα, η απομάκρυνση κρίσιμων συμμάχων όπως η Τουρκία , θεωρείται ένα σημαντικό πρόβλημα.

Το ξέσπασμα του Ερντογάν για τον πόλεμο στην Γάζα , παραπέμπει σε ρητορική… Νασράλλα με αντι-ισραηλινό στα όρια του αντισημιτισμού και εντονότατο αντιδυτικό περιεχόμενο. Και αυτή η ρητορικη φουντώνει ένα ισλαμικό και αντιδυτικό κλίμα όχι μονο στην τουρκική κοινή γνώμη αλλά και σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο και στις μουσουλμανικές κοινότητες της Ευρώπης.

Σε άρθρο του στην Τουρκική ιστοσελίδα Τ24, ο πολιτικός αναλυτής Mεχμέτ Γιλμάζ, ο οποίος ήταν διευθυντής πολλών μεγάλων εφημερίδων της Τουρκίας, υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν «επέστρεψε στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις» και θυμήθηκε ότι ήταν υποστηρικτής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Για την γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλα και τού Πενταγώνουη εικόνα του Ερντογάν να σηκώνει την σημαία του Ισλάμ εναντίον του Ισραήλ και της Δύσης, ξυπνάει εφιάλτες της απώλειας του Ιραν. Και η γραφειοκρατία αυτή αναζητεί τρόπους ώστε η Τουρκία να μην βρεθεί σε φυγόκεντρη τροχιά.

Ο Μπλίνκεν θα πρέπει να πείσει την Άγκυρα

Ο Μπλίνκεν θα πρέπει να πείσει την Άγκυρα ότι η στάση της για στήριξη του Ισραηλ δεν είναι εναντίον των Παλαιστινίων ,αλλά ότι δεν μπορεί η Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις να κρατούν την βαλβίδα της ειρήνης ή του πολέμου στην Μ.Ανατολή. Και ότι η Δύση αμέσως μετά την λήξη των συγκρούσεων θα ξεκινήσει μια σοβαρή προσπάθεια για επίλυση του Παλαιστινιακού.

Με τα σημερινά όμως δεδομένα επι του πεδίου όμως ακόμη και οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται ότι αυτό είναι εντελως θεωρητικό ,όταν στην προσπάθεια του το Ισραήλ να εξοντώσει την Χαμας ,ισοπεδώνει την Γάζα με πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων και καταστρέφοντας υποδομές που θα καταστήσουν την περιοχή αβίωτη μετά τον πόλεμο.

Γιατί είναι οργισμένος ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν είναι οργισμένος όμως διότι θεωρεί ότι επιχειρείται ο αποκλεισμός της Τουρκίας από τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας στην περιοχή.

  • Η Τουρκία δεν προσκλήθηκε στην συνάντηση του Μπλίνκεν το Σάββατο με τους ΥΠΕΞ των Αραβικών χωρών στην Ιορδανία,ενώ η Άγκυρα δεν περιλήφθηκε στους σταθμούς των δυο προηγούμενων περιοδειών του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην περιοχή.

Επιθυμώντας διακαώς να εξασφαλίσει ρόλο στην επόμενη ημέρα επικαλούμενος ακόμη και το Οθωμανικό παρελθόν της Γάζας ο κ.Ερντογάν βλέπει με ανησυχία να έχει αποκλεισθεί και από τις μεσολαβητικές προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων αλλά και από τις διαβουλεύσεις μεταξύ των αραβικών κρατών.

Ετσι ανακαλύπτει και προωθεί ιδέες περί καθεστώτος Εγγυητριών Δυνάμεων (έφερε ως παράδειγμα την Κύπρο) περιλαμβάνοντας σε αυτές και την Τουρκία. Κατι που δύσκολα θα αποδέχονταν οι ίδιοι οι Άραβες και φυσικά το ιδιο το Ισραήλ.

Ο αποκλεισμός της Τουρκίας

Ο αποκλεισμός της Τουρκίας από τις προσπάθειες αντιμετώπισης μιας σημαντικής περιφερειακής κρίσης στην οποία μάλιστα έχει προσδώσει και θρησκευτικό-ιδεολογικό περιεχόμενο θα συνιστούσε και προσωπική ήττα για τον Τούρκο ηγέτη και το όραμα του για την Τουρκία ως περιφερειακής δύναμης.

Μην έχοντας  απάντηση για το πότε θα σταματήσουν οι επιχειρήσεις στην Γάζα, ούτε για κάποιο συγκεκριμένο ρόλο της Τουρκίας στην επόμενη μέρα του πολέμου και με τα υπόλοιπα μέτωπα ανοικτά, η επιχείρηση κατευνασμού που επιχειρεί ο κ.Μπλίνκεν στην Άγκυρα , είναι υψηλού ρίσκου και χαμηλών προσδοκιών.

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή