Ο χάρτης των Επενδύσεων: Οι τάσεις και τα εμπόδια, o ρόλος του Brexit στην γραφειοκρατία

    Οι επενδύσεις που χρειαζόμαστε πρέπει να είναι στρατηγικές

     

     

    H επενδυτική διαδικασία το 2020 : Το Υπουργείο Aνάπτυξης ετοιμάζει μια καινούρια διαδικασία υποβολής επενδυτικών σχεδίων ώστε να  υλοποιούνται ταχύτερα χωρίς να εγκλωβίζονται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Η μείωση της στην Ελλάδα, είναι αναγκαία αφενός για την αύξηση του ΑΕΠ,  αφετέρου διότι  η  γραφειοκρατία  θα αυξηθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Γιατί η  γραφειοκρατία στην Ευρώπη θα αυξηθεί ; Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχορηγήσεων και των προγραμμάτων χρηματοδότησης που αφορούν την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, ακολουθούν Ευρωπαϊκές οδηγίες. Έτσι ο ενδιαφερόμενος επενδυτής έχει να ακολουθήσει μια σειρά κανόνων που στηρίζονται τόσο στις απαιτήσεις της Ευρώπης όσο και της Ελληνικής Κυβέρνησης. Όσον αφορά το Ευρωπαϊκό κομμάτι, αναμένουμε πως οι γραφειοκρατικές διαδικασίες θα αυξηθούν.  Ο λόγος είναι ότι με το Brexit δεν θα υπάρχει κάποια χώρα εξίσου δυνατή η οποία να κρατάει αντίβαρο στο ισχυρό δίδυμο  Γερμανίας-Γαλλίας , οι οποίες έχουν την τάση  για λεπτομερείς κανονιστικές ρυθμίσεις στις οικονομικές συμφωνίες , που αναγκαστικά αυξάνουν τον όγκο της γραφειοκρατίας. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να περιορίσουμε την γραφειοκρατία που σχετίζεται με τους κανονισμούς της Ελληνικής Κυβέρνησης.

    Η σημαντικότητα των επενδύσεων : Οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) δημιουργούν  ανάπτυξη, συμβάλλουν στην αύξηση εξαγωγών και υποκατάσταση εισαγωγών και  ενσωματώνουν την οικονομία στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Στην σημερινή εποχή, είναι ένας  από τους πιο διαδεδομένους τρόπους αναπτυξιακών επενδύσεων, ο οποίος συμβαδίζει με την αυξανόμενη διεθνοποίηση της οικονομίας και των αγορών και στοχεύει  στην καλύτερη  και αποδοτικότερη λειτουργία  τους.

    Εμπόδιο για τους επενδυτές: Στην Ελλάδα η νομοθεσία, η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις της δικαιοσύνης εξακολουθούν να είναι μεγάλο αγκάθι.

    Πιστεύει  η  Ελλάδα πραγματικά στις επενδύσεις ; Πρέπει να πιστεύουμε στις επενδύσεις ώστε  οι άλλοι να πιστεύουν σε εμάς. Η Ελλάδα, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσεις και των ιδανικότερων κλιματολογικών συνθηκών του πλανήτη, πλεονεκτεί σε σχέση με τις άλλες μεσογειακές  χώρες, ιδιαίτερα στις επενδύσεις που αφορούν τον Τουρισμό.

    Τάση αποτελεί : H δημιουργία μεγάλων ξενοδοχειακών πολυτελών μονάδων  στη χώρα μας αφού έχει παρατηρηθεί μια στροφή στην προσέλκυση luxury κατηγορίας τουριστών. Το επενδυτικό προϊόν οφείλει πάντα εξάλλου να συμβαδίζει με την εκάστοτε ζήτηση της αγοράς.

    Τα επίπεδα των ΑΞΕ στην Ελλάδα είναι χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα , όχι μόνο κατά την διάρκεια της κρίσης αλλά και  προ κρίσης . Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στον τομέα αυτό και να διαμορφώσουμε νέα στρατηγική εκμεταλλευόμενοι τα γεωγραφικά, κλιματολογικά και πολιτιστικά μας συγκριτικά  πλεονεκτήματα. Χρειάζονται μακροπρόθεσμοι επενδυτές  για να χρηματοδοτηθούν τα ελλείματα και η εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας. Kαθοριστικοί παράγοντες για τις ΑΞΕ είναι το επίπεδο μόρφωσης, το καταρτισμένο στις σύγχρονες παραγωγικές απαιτήσεις ανθρώπινο δυναμικό, το σταθερό και ανταγωνιστικό διεθνώς  ρυθμιστικό  και φορολογικό πλαίσιο, οι κρατικές παρεμβάσεις  και οι μακροοικονομικές συνθήκες  της χώρας.

    Καμία δημοσίευση για προβολή