Ο χρυσός ξεπέρασε σε επίδοση ομόλογα και μετοχές το 2022. Goldman Sachs: πιθανόν να τον δούμε στα 2.000 δολάρια

Ο χρυσός ξεπέρασε σε επίδοση ομόλογα και μετοχές από τις αρχές του 2022, καθώς οι φοβισμένοι επενδυτές αναζήτησαν ασφαλή καταφύγια για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους. Έχει ενισχυθεί περισσότερο από 5% τον Φεβρουάριο, «σπάζοντας» το φράγμα των 1.900 δολαρίων η ουγκιά την Παρασκευή, για να επιστρέψει στη συνέχειαστο πεδίο των 1.888 δολαρίων.

Η κρίση στην Ουκρανία έχει προσφέρει σημαντική ώθηση για την άνοδο, παρότι αναλυτές εκτιμούν ότι το πολύτιμο μέταλλο έχει ευνοηθεί και από τις ανησυχίες ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί από τις επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις της Fed προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

«Η πιθανότητα λάθους πολιτικής και ο αυξημένος κίνδυνος του πληθωρισμού προσφέρουν στήριγμα», αναφέρει ο αναλυτής της Citigroup Άακας Ντόσι, που πιστεύει ότι το πολύτιμο μέταλλο θα μπορούσε να αγγίξει τα 1.950 δολάρια τους επόμενους τρεις μήνες.

«Καθώς αρχίζει να παρατηρείται επιβράδυνση της οικονομίας, περιμένουμε ότι οι εισροές σε διαπραγματεύσιμα που επενδύουν σε χρυσό θα επιταχυνθούν εν μέρει καθώς οι επενδυτές μετακινούνται από τις μετοχές προς το πολύτιμο μέταλλο», σημειώνει η Goldman Sachs. Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι αυτό έχει αρχίσει να συμβαίνει.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι ο χρυσός θα μπορούσε να ξεπεράσει το ρεκόρ που άγγιξε τον Αύγουστο του 2020 και να ξεπεράσει τα 2.000 δολάρια. Η επενδυτική τράπεζα εξηγεί ότι ενώ τυπικά τα πραγματικά επιτόκια συνδέονται αρνητικά με τον χρυσό, καθιστώντας τον χρυσό λιγότερο ελκυστικό, στην προκειμένη περίπτωση αυτό δεν ισχύει. Καθώς τα πραγματικά επιτόκια έχουν αυξηθεί, ο χρυσός έχει παραμείνει ανθεκτικός. 
Την ίδια στιγμή μεγαλώνει και η «όρεξη» των κεντρικών τραπεζών για χρυσό. Η Τουρκία αύξησε τις τοποθετήσεις της κατά 1,6 τόνους τον προηγούμενο μήνα, ενώ η Πολωνία έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα προσφέρει 100 τόνους φέτος. 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή