«Ο επίτροπος Χαν δεν εννοούσε αλλαγή συνόρων μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας», λέει τώρα η Κομισιόν

Ο επίτροπος της Ε.Ε., αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της Ενωσης, Γιοχάνες Χαν.

Οι χθεσινές αναφορές του Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν περί αναδιάρθρωσης συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, άναψαν φωτιές όπως ήταν λογικό. Έτσι, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μια προσπάθειά του να… αμβλύνει τις γωνίες ανέφερε πως «σε καμία περίπτωση ο επίτροπος Χαν δεν αναφέρθηκε σε αλλαγή συνόρων των δύο χωρών».

Κληθείς να διευκρινίσει τις σχετικές δηλώσεις του αρμοδίου για τη διεύρυνση επιτρόπου στο Λονδίνο, ο εκπρόσωπος της επιτροπής τόνισε πως ο κ. Χαν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίλυσης όλων των ανοικτών διμερών ζητημάτων πριν από οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση της Ε.Ε., έκανε αναφορά στις συνεχιζόμενες ελληνοαλβανικές συζητήσεις για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η οποία φυσικά μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο στη βάση μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας.

Νωρίτερα, ο κ. Χαν, μιλώντας σε συνέδριο για την ανάγκη επίτευξης αναπτυξιακών συμφωνιών στα Βαλκάνια, ανέφερε ότι, αν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία, θα υπάρξει και αναδιάρθρωση των συνόρων.

«Νομίζω είδαμε στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ονόματος, και εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση των συνόρων, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες» ήταν τα ακριβή λόγια του κ. Χαν…

 Ν.Δ.: Το ζήσαμε κι αυτό…

Σχολιάζοντας τα λεχθέντα του Γιοχάνες Χαν, η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της ανέφερε: «Έμελλε να το ζήσει και αυτό η πατρίδα μας με τους κ. Τσίπρα και Καμμένο. Να πληροφορούμαστε από τον επίτροπο κ. Χαν ότι η Κυβέρνηση συζητά να αλλάξει τα σύνορά μας με την Αλβανία».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί «τους κ. Τσίπρα, Καμμένο και Κοτζιά να σταματήσουν εδώ και τώρα τη μυστική διαπραγμάτευση που, ως φαίνεται, κάνουν και με την Αλβανία».

Η Πειραιώς προσθέτει: «Αρκετά ζημιώθηκε η Ελλάδα με τα τετελεσμένα που ήδη προκαλούν στο Σκοπιανό. Όσο για τον επίτροπο Χαν, ας συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο ρόλος του και να περιοριστεί στις αρμοδιότητές του».

Μαξίμου: Ρεκόρ γκάφας

«Η ΝΔ καταρρίπτει κάθε ρεκόρ γκάφας με καταιγιστικούς ρυθμούς. Έσπευσε να υιοθετήσει την άστοχη δήλωση του Επιτρόπου Χαν, για να βγάλει μία πύρινη ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης». Αυτό ήταν το σχόλιο συγκεκριμένων κυβερνητικών πηγών ως απάντηση στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

Η συνέχεια του σχολίου ήταν αρκούντως δηκτική και στοχοπροσηλωμένη στα πρόσωπα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αδωνι Γεωργιάδη: «Ωστόσο, δυστυχώς για τη ΝΔ απάντησε η ίδια η Κομισιόν με τη διευκρίνισή της, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τον κ. Μητσοτάκη. Έμελλε να το ζήσει και αυτό η πατρίδα μας, να έχει αξιωματική αντιπολίτευση τους κ.κ. Μητσοτάκη και Γεωργιάδη…»