Ο Ερντογάν κύρωσε την συμφωνία για το κλίμα με αντάλλαγμα Ευρωπαϊκές εγγυήσεις για νέα χρηματοδότηση της Τουρκίας

Ερντογάν: ναι στη συμφωνία για το κλίμα με αντάλλαγμα χρηματοδοτήσεις

Eγγυήσεις οικονομικής στήριξης της Τουρκίας από την Γερμανία, τη  Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και από δύο τράπεζες έλαβε ο Ταγίπ Ερντογάν ως ανταλλάγματα προκειμένου να επικυρώσει τη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα, όπως αποκαλύπτει το Politico.

Την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου το τουκικό κοινοβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τη νομικώς δεσμευτική διεθνή συμφωνία για την κλιματική αλλαγή  κι έτσι η Τουρκία έγινε το τελευταίο μέλος των  G-20 που υπέγραψε και επικύρωσε.

Νέο deal χρηματοδότησης με Βερολίνο και Παρίσι

Προηγουμένως όμως,  σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Politico, o Ερντογάν εξασφάλισε επί της αρχής συμφωνία με αξιωματούχους από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Διεθνή Οργανισμό Χρηματοδότησης της Παγκόσμιας Τράπεζας και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για οικονομική στήριξη.

Η συμφωνία δεσμεύει την Τουρκία να πετύχει μέχρι το 2053 το νέο στόχο των «μηδενικών εκπομπών», χωρίς ωστόσο η Αγκυρα να έχει διευκρινίσει ακόμη αν αφορά σε όλα τα αέρια του θερμοκηπίου ή μόνον το διοξείδιο του άνθρακα.

Οι πηγές δεν επιβεβαίωσαν κατά πόσον την οικονομική στήριξη θα παρέχουν στην Τουρκία απ’ ευθείας οι κυβερνήσεις Γερμανίας και Γαλλίας ή οι δύο τράπεζες, αλλά επεσήμαναν ότι θα ανακοινωθούν «εγκαίρως» οι λεπτομέρειες του deal.

Στις συνομιλίες μετείχε και η  αλλά δεν έκλεισε κάποια γραπτή συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, κατά τις ίδιες πληροφορίες.

Η στροφή Ερντογάν στην συμφωνία για το κλίμα

Η Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα – την οποία η Τουρκία είχε υπογράψει το 2016, αλλά δεν είχε μέχρι τώρα επικυρώσει – αποβλέπει στον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με το προ-βιομηχανικά επίπεδα, ώστε να μηδενιστούν οι εκπομπές άνθρακα και να περιοριστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Η στροφή της Αγκυρας ήρθε τον περασμένο μήνα, στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου ο Ερντογάν είπε τελικά το «ναι» στην κύρωση της συμφωνίας.

Τότε, η ενημερωτική ιστοσελίδα T24 έγραφε ότι πίσω από την στροφή Ερντογάν βρίσκεται ένα deal ύψους 3 δις δολαρίων με την Παγκόσμια Τράπεζα, το οποίο έκλεισε με τις «πλάτες» και την πίεση της Γερμανίας πρωτίστως, και της Γαλλίας δευτερευόντως.

Η παρέμβαση Μέρκελ για τα 3 δις δολάρια

Το deal φέρεται να έκλεισε κατόπιν παρέμβασης της Μέρκελ, η οποία φέρεται να πίεσε την Παγκόσμια Τράπεζα για να συμφωνήσει χαμηλότοκα δάνεια ύψους 3 δις δολαρίων προς την Τουρκία.

Το κόλπο ήταν σχετικά απλό: Ο Ερντογάν επέμενε επί μήνες να αφαιρεθεί η Τουρκία από την λίστα των αναπτυγμένων χωρών και να μπει σε εκείνη των αναπτυσσόμενων. Με αυτήν την «μετάταξη» η  Τουρκία – όπως και όλες οι αναπτυσσόμενες χώρες – μπορεί να έχει πρόσβαση στις χρηματοδοτήσεις από το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, συνολικού ύψους 100 δισ. δολαρίων.

Από αυτό το Ταμείο αναλογούν στην Αγκυρα 3 δις δολάρια για επενδύσεις στην αειφόρο ανάπτυξη. Το deal, όπως ανέφερε το Τ24,  κυοφορείτο και είχε προαναγγείλει πριν από το καλοκαίρι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Μεχμέτ Εμίν Μπιρπανάρ, δηλώνοντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Κλίμα ότι το υπουργείο του διαπραγματεύεται εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.

Στο κείμενο της συμφωνίας που κυρώθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, όπως επισημαίνει τώρα και το Politico, η Τουρκία όντως αναφέρεται ως «αναπτυσσόμενη χώρα».

Καμία δημοσίευση για προβολή