Ο Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας στην ιστορία της ανθρωπότητας- Ο ρόλος της κλιματικής αλλάγης

Ο Ιούλιος οδεύει πρός το να γίνει ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί στην ιστορία – με ορισμένους επιστήμονες να λένε ότι ο πλανήτης μπορεί να βιώνει τη θερμότερη περίοδο του εδώ και περίπου 120.000 χρόνια.

Το εύρημα, που ανακοινώθηκε από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό και την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της ΕΕ την Πέμπτη, έρχεται καθώς οι υπουργοί Κλίματος της G20 ταξιδεύουν στην Ινδία για συνομιλίες σχετικά με τον τρόπο περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

«Οι υψηλές θερμοκρασίες τον Ιούλιο δείχνουν ξεκάθαρα αυτό που ήδη γνωρίζουμε. Οι καταστροφικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι μια πραγματικότητα», δήλωσε ο υπουργός Κλίματος της Δανίας Dan Jørgensen.

«Δεν είμαστε στο σωστό δρόμο, αλλά οι χώρες της G20 έχουν τη δύναμη να αλλάξουν την πορεία», πρόσθεσε. «Τους παροτρύνω σθεναρά να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δύναμη».

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ωστόσο, οι υπουργοί Ενέργειας της G20 δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και τον καθορισμό ενός παγκόσμιου στόχου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι συνομιλίες της Παρασκευής στην πόλη Τσενάι της ανατολικής Ινδίας δεν αναμένεται να αποφέρουν σημαντική πρόοδο.

Την Πέμπτη, ο WMO δήλωσε ότι τα στοιχεία του Copernicus δείχνουν ότι οι πρώτες τρεις εβδομάδες του Ιουλίου ήταν η θερμότερη περίοδος τριών εβδομάδων που έχει καταγραφεί, με τον Ιούλιο να γίνεται επίσης ο θερμότερος μήνας συνολικά.

Ο μέσος όρος για τις πρώτες 23 ημέρες του Ιουλίου ήταν 16,96 βαθμοί Κελσίου – τόσο πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ των 16,63 βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε τον Ιούλιο του 2019 που ο διευθυντής του Κοπέρνικου για το κλίμα Carlo Buontempo δήλωσε ότι ακόμη και χωρίς να περιμένουμε το τέλος του μήνα, είναι «σχεδόν βέβαιο ότι ο μήνας στο σύνολό του θα γίνει ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί».

Και πρόσθεσε: «Κατά πάσα πιθανότητα, δεν έχουμε βιώσει ποτέ έναν κόσμο τόσο καυτό στη σύγχρονη ιστορία».

Στις 6 Ιουλίου, η παγκόσμια ημερήσια μέση θερμοκρασία έφτασε στο ρεκόρ των 17,08 βαθμών Κελσίου. Όλες οι ημέρες από τότε έχουν ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ των 16,8 βαθμών Κελσίου που είχε καταγραφεί τον Αύγουστο του 2016, σύμφωνα με τον Κοπέρνικο.

«Φυσικά, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία δεν σκοτώνει κανέναν», δήλωσε η Friederike Otto, επιστήμονας του κλίματος στο Imperial College του Λονδίνου. Αλλά σε τοπικό επίπεδο, «ένας θερμότερος Ιούλιος που εκδηλώνεται ποτέ σε ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο».

Μεγάλα τμήματα του βόρειου ημισφαιρίου γνώρισαν μεγάλες περιόδους επικίνδυνης ζέστης αυτόν τον μήνα, με πυρκαγιές να σκοτώνουν δεκάδες σε όλη τη Μεσόγειο. Βίαιες καταιγίδες και ακραίες βροχοπτώσεις έφεραν καταστροφές σε άλλα μέρη του κόσμου.

«Δεν πρόκειται για ατύχημα… ότι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ έχουμε αυτόν τον θερμότερο Ιούλιο όλων των εποχών», δήλωσε η Otto.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μια μελέτη που συνέγραψε η Otto διαπίστωσε ότι τα κύματα καύσωνα που καίνε το βόρειο ημισφαίριο αυτό το μήνα είναι ένα αναμφισβήτητο αποτέλεσμα της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

 

 

Με πληροφορίες του Politico

 

Καμία δημοσίευση για προβολή