Ο καρκίνος υπήρχε και στον Μεσαίωνα, σύμφωνα με μία βρετανική μελέτη

    Θεωρείτε τον καρκίνο ως μια σύγχρονη ασθένεια; Ότι είναι ο αποτέλεσμα της ρύπανσης , της έκθεσης σε επιβλαβείς χημικές ουσίες, της κακής διατροφής, της έκθεσης στον ήλιο ή του καπνίσματος;  Πιστεύετε ότι τα παλιά χρόνια δεν ήταν τόσο συνηθισμένος; Ισως. Αλλά μάλλον κάνετε λάθος.

    Είναι πιθανό ότι μεταξύ 9% -14% των Βρετανών ενηλίκων στον Μεσαίωνα είχαν καρκίνο τη στιγμή του θανάτου τους.

    Στην πρώτη μελέτη που χρησιμοποίησε ακτινογραφίες και αξονικές τομογραφίες για τον εντοπισμό καρκίνου στα σκελετικά υπολείμματα των μεσαιωνικών ανθρώπων, προέκυψε ότι τα περιστατικά καρκίνου ήταν περίπου 10 φορές υψηλότερα από ό, τι πιστεύαμε.  Πιστευόταν ότι η ασθένεια ήταν σπάνια εκείνες τις εποχές και ότι επηρέαζε λιγότερο από το 1% του πληθυσμού. Όχι όμως σύμφωνα με ομάδα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ που ανέλυσε 143 σκελετούς από έξι μεσαιωνικά νεκροταφεία στην πόλη του Κέιμπριτζ και γύρω από αυτήν, που χρονολογούνται από τον 6ο έως τον 16ο αιώνα όταν εμφανίστηκε το κάπνισμα.

    Ο επικεφαλής συγγραφέας και αρχαιολόγος Δρ Πιρς Μίτσελ πραγματοποίησε την έρευνα στο πλαίσιο ενός έργου «Μετά την πανούκλα» εξετάζοντας τα οστά ανθρώπων.   Η συν-συγγραφέας της μελέτης Dr Jenna Dittmar ανέφερε ότι: “Μέχρι τώρα θεωρούνταν ότι οι πιο σημαντικές αιτίες κακής υγείας στους ανθρώπους τον μεσαίωνα ότι ήταν μολυσματικές ασθένειες όπως η δυσεντερία και η βουβωνική πανούκλα, καθώς και ο υποσιτισμός και οι τραυματισμοί λόγω ατυχημάτων ή πολέμου. Τώρα πρέπει να προσθέσουμε τον καρκίνο ως μία από τις κύριες κατηγορίες ασθενειών που έπληξαν τον κόσμο κατά τον μεσαίωνα.”

    Με όλες τις αιτίες που υπάρχουν στις μέρες μας, το 40-50% των ανθρώπων θα έχουν καρκίνο μέχρι να πεθάνουν. Αυτό κάνει την ασθένεια τρεις έως τέσσερις φορές συχνότερη σήμερα από ό, τι στο Μεσαίωνα.

    Κατά τη διάρκεια της μελέτης, από τα λείψανα 96 ανδρών, 46 γυναικών και ενός ατόμου άγνωστου φύλου, εξετάστηκαν οι σπόνδυλοι, τα μηριαία οστά και η λεκάνη και στη συνέχεια απεικονίστηκαν χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ και αξονικές τομογραφίες.  Η ομάδα βρήκε σημάδια κακοήθειας στα οστά πέντε ατόμων – ελάχιστος επιπολασμός 3,5%.

    Οι καρκίνοι ήταν κυρίως στη λεκάνη, αν και ένας μεσήλικας άνδρας είχε μικρές βλάβες σε όλο το σκελετό του υποδηλώνοντας καρκίνο του αίματος.

    “Χρειαζόμαστε περαιτέρω μελέτες χρησιμοποιώντας αξονική τομογραφία προφανώς φυσιολογικών σκελετών σε διαφορετικές περιοχές και χρονικές περιόδους για να δούμε πόσο συνηθισμένος ήταν ο καρκίνος στο παρελθόν”, πρόσθεσε ο Δρ Μίτσελ.

     

     

     

    Πηγή: Mirror

    Καμία δημοσίευση για προβολή