Ο Κορωνοϊός – Ένα τόσο δα μικρό μπαλάκι…

Ένα τόσο δα μικρό μπαλάκι με μικρά εξογκώματα, που θυμίζει καρικατούρα σε παιδικό βιβλίο, και δεν είναι καν ορατό δια γυμνού οφθαλμού, ήρθε και έκανε έναν πλανήτη άνω κάτω.

Έκλεισε σχολεία, εκκλησίες, εργοστάσια, εμπορικά κέντρα, αθλητικές εγκαταστάσεις, σταμάτησε επενδύσεις, ακύρωσε όλα τα σχέδια και μας θύμισε ότι δεν είμαστε οι άρχοντες στον πλανήτη αλλά μάλλον οι επισκέπτες.

Και μας το θύμισε άγαρμπα, ίσως γιατί μόνο έτσι θα μπορούσε να το κάνει. Αν αυτό ήταν όντως πραγματικά, αυτό που ήθελε να κάνει, αλλά αυτό δεν το ξέρουμε και δεν θα το μάθουμε και ποτέ.

Αν αυτό που γίνεται σήμερα είναι είτε

  • επειδή ένας Κινέζος έφαγε μια μπαγιάτικη νυχτερίδα, είτε
  • επειδή ένας τρελός επιστήμονας τον έφτιαξε σε κάποιο υπόγειο, είτε
  • επειδή ο Θεός-φύση το έστειλε σαν τα σύγχρονα «Σόδομα & Γόμορα»,

θα ήταν σημαντικό να το ξέραμε για την πρόβλεψη της επόμενης μέρας, αλλά πιστεύω ότι σίγουροι δεν θα είμαστε ποτέ.

Οπότε όλες οι σχετικές θεωρίες συνομωσίας βρίσκουν χώρο, όλες οι απόψεις είναι δεκτές, ανώδυνες, αναπόδεικτες και ως τέτοιες σίγουρα τελειώνουν με ερωτηματικό.

Σκεφθείτε ή γράψτε, λοιπόν άφοβα ότι θέλετε, δεν πρόκειται κανείς ποτέ να σας κατηγορήσει ότι κάνετε λάθος.

Και άσχετα με το πως εμφανίστηκε, έφερε τον άνθρωπο μπροστά σε βουβά διλήμματα και «ακραίες» επιλογές όπως:

  • Ζωή ή Οικονομία
  • Επιστήμη ή Φυσική εξέλιξη
  • Ανάγκη ή Θρησκεία

Άνθρωποι πεθαίνουν, οικονομίες καταστρέφονται, συνήθειες μεταλλάσσονται βίαια, αντοχές δοκιμάζονται, όλα είναι πλέον σε δεύτερη μοίρα, και οι προβληματισμοί περισσεύουν.

Σε αυτές τις καταστάσεις βέβαια, τα μεγαλύτερα προβλήματα για τις κοινωνίες δεν είναι ούτε οι θάνατοι, ούτε η στασιμότητα της οικονομίας. Είναι τα συνήθη αποτελέσματα αυτών. Η γενικότερη ανασφάλεια που δημιουργείται, ο πανικός, η ανομία, η κοινωνική αναρχία και η έλλειψη καθοδήγησης και ηγεσίας από τους ανεπαρκείς ηγέτες του πλανήτη που φάνηκαν τόσο «λίγοι».

Υπάρχουν βέβαια και τα θετικά από όλο αυτό.

Ο πλανήτης πήρε μια ανάσα από τους ξέφρενους ρυθμούς που είχε και μαζί και οι άνθρωποι από τον καθημερινό αγώνα δρόμου έκανε ο καθένας. Σταμάτησε πολέμους και την καταστροφή της φύσης από τον «κακό μας εαυτό». Βρήκαμε το χρόνο να φιλοσοφήσουμε τη ζωή μας και να επανεξετάσουμε τις αξίες και τις προτεραιότητές μας.

Παράλληλα κάποιες μεταρρυθμίσεις και συστήματα που χρειάζονταν, και που θα έπαιρνε χρόνια να γίνουν τώρα υλοποιούνται σε μερικές εβδομάδες. Η επιτάχυνση της εξοικείωσης μας με την τεχνολογία για ευνόητους λόγους είναι μάλλον θετική.

Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι οποιαδήποτε πρόβλεψη για την επόμενη μέρα είναι παρακινδυνευμένη γιατί δεν ξέρουμε ούτε πώς ήρθε ο ιός αλλά ούτε και πότε θα φύγει. Τόσο απλά!

Ήρθε σύντομα για να μας δώσει ένα χαστούκι, να μας κλείσει το μάτι και να φύγει ή η επίσκεψη θα είναι «αρμένικη», οπότε και η κοινωνική μας μετάλλαξη τεράστια με χαρακτηριστικά ανείπωτα, αχαρτογράφητα  και σίγουρα μη προβλέψιμα;

“Κάνε με σοφό, να σε κάνω πλούσιο” μου έλεγε ο kapa john, ένας αξιολογότατος συνεργάτης από το κοντινό παρελθόν, όταν αντιμετωπίζαμε την ανάγκη προβλέψεων με πολλούς αγνώστους. Και πόσο δίκιο είχε, γιατί ούτε εγώ τον έκανα ποτέ σοφό, αλλά ούτε και εκείνος εμένα πλούσιο.

Αν ήμουν συνομωσιολόγος θα έλεγα ότι αυτόν τον ιό τον εφηύραν τα “ασφαλιστικά συστήματα” του πλανήτη, με σκοπό στην επόμενη μέρα να έχουν ισιώσει όλα, κατά την γνωστή ρήση του Τσακαλώτου περί θανάτου των ηλικιωμένων.

Αν ήμουν συνομωσιολόγος θα έλεγα ότι αυτόν τον ιό τον εφηύραν τα μεγάλα οικονομικά τραστ και συμφέροντα  του πλανήτη, γιατί ώς γνωστόν στην επόμενη μέρα όλες οι αδύναμες και όχι υγιείς επιχειρήσεις, που δεν θα αντέξουν την στασιμότητα της οικονομίας, θα έχουν κλείσει, και το επιχειρηματικό περιβάλλον θα έχει γίνει καλύτερο.

Αν ήμουν συνομωσιολόγος θα έλεγα ότι αυτόν τον ιό τον εφηύραν οι «σκοτεινές και μυστικές» υπηρεσίες του πλανήτη για να δημιουργήσουν τον ολοκληρωτικό και πολυπόθητο έλεγχο που θέλουν απέναντι στις κοινωνίες.

Αν ήμουν συνομωσιολόγος τέτοια θα έγραφα, αλλά δεν είμαι…

Κώστας Αγγελάκης – www.costasaggelakis.com, www.pro-visions.eu

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή