“Τα κεφάλια μέσα για αρκετά χρόνια…” – Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αμφισβητεί την αισιοδοξία της κυβέρνησης, μουδιάζει την Αγορά και στέλνει… στο μέλλον τις καλύτερες μέρες

“Θα περάσουν χρόνια μέχρι να αποκατασταθούν σε ένα συνολικό επίπεδο η ευημερία και το εισόδημα. Θα ήθελα να μετριάσω τις υπερβολικές αισιοδοξίες που ακούγονται.  Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ούτε μπορεί η χώρα σε 1-2 χρόνια να αποκαταστήσει τη ζημιά που υπέστη σε 8-9 χρόνια. Σίγουρα θα είμαστε για καιρό κάτω από το επίπεδο που ήμασταν το 2010”

Με αυτή τη φράση ο (τοποθετημένος από την κυβέρνηση) επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης μας εμημέρωσε ότι “τα … κεφάλια θα παραμείνουν μέσα” για αρκετό καιρό ακόμη.

Μιλώντας στην Επιτροπή Απολογισμού και Ισολογισμού του Κράτους και βασιζόμενος στην τελευταία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ο κ. Κουτεντάκης ανέφερε χαρακτηριστικά:

-Έχουμε ένα τεράστιο στοκ δημόσιου χρέους, κόκκινα δάνεια, τεράστια ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών, μειωμένο κεφαλαιακό απόθεμα, έχει μειωθεί δραματικά το απόθεμα κεφαλαίου που έχει αυτή η χώρα για να παράγει, δηλαδή οι επενδύσεις.

-Το εργατικό δυναμικό έχει συρρικνωθεί και λόγω της μετανάστευσης στο εξωτερικό και ποιοτικά, γιατί έχει γίνει στα πιο μορφωμένα κομμάτια του εργατικού δυναμικού.

-Αυτά είναι προβλήματα που θα μείνουν για κάποια χρόνια. Το  θέμα είναι αν η διαχείριση αυτή των προβλημάτων γίνεται με τρόπο που να οδηγεί σε σωστή κατεύθυνση ή όχι. Είναι προβλήματα που δεν θα λυθούν γρήγορα», είπε χαρακτηριστικά.

[more]

Συγκρατημένος εμφανίστηκε ο κ. Κουτεντάκης και για το θέμα του κατώτατου μισθού, λέγοντας πως: «Με τη μείωση του αφορολόγητου ένα κομμάτι ή ολόκληρη η αύξηση μπορεί να χαθεί. Υπάρχουν περιπτώσεις που η αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να αυξήσει την απασχόληση, άλλες που μπορεί να μειώσει την απασχόληση. Δεν γνωρίζουμε μέχρι τώρα ποιο είναι το κριτήριο, σε ποιες περιπτώσεις θα την αυξήσει και σε ποιες θα την μειώσει. Δεν είναι απλή υπόθεση να προβλέψει κανείς το τι θα γίνει, γι’ αυτό κι εμείς καταγράφουμε την άγνοια που υπάρχει γενικώς.

Η επίπτωση στην απασχόληση εξαρτάται από το πώς θα το αντιληφθεί η επιχείρηση. Το 2012, όταν μειώθηκε ο κατώτατος μισθός δεν υπήρξε αύξηση της απασχόλησης αλλά μείωση της απασχόλησης γιατί η οικονομία βρισκόταν σε σοβαρή ύφεση. Σήμερα, αν η οικονομία συνεχίσει να πηγαίνει καλά, αυτή η πίεση μπορεί να λειτουργήσει θετικά για την απασχόληση ακόμα και με αύξηση του μισθολογικού κόστους. Όλα αυτά όμως είναι εικασίες και όχι ποσοτικές εκτιμήσεις που μπορώ να αποδείξω».

Όσον αφορά το θέμα της ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισεκατομμυρίου στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου ο κ. Κουτεντάκης ήταν σαφής:  «Μία αστοχία στην εκταμίευση έχει τρία προβλήματα: το πρώτο είναι πως στερούνται ποσά από τα ταμεία, το δεύτερο ότι θα σταλεί κακό μήνυμα για την πορεία της χώρας, ενώ το τρίτο είναι πως κάποια από τα προαπαιτούμενα είναι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις του κράτους, π.χ. επιλογές γενικών γραμματέων μέσω ΑΣΕΠ».

Για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου σε ιδιώτες ο κ. Κουτεντάκης απέδωσε τις καθυστερήσεις στη γραφειοκρατία και στην αδυναμία καλής λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή