ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ; Διαλέξτε… Ο Λοβέρδος απευθύνει προσκλητήριο “αναγέννησης” του ΠΑΣΟΚ και υψώνει τείχος με τον ΣΥΡΙΖΑ – Η Φώφη “κλείνει το μάτι” στον Τσίπρα (video)

Λοβέρδος ΠΑΣΟΚ

To προσκλητήριο Λοβέρδου προς το παλαιό, γνήσιο ΠΑΣΟΚ ήρθε την ώρα που, κατά κάποιες ερμηνείες, στην Βουλή, η Φώφη Γεννηματά “έκλεινε το μάτι” σε μια μελλοντική συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και η διακήρυξη του πρώην υπουργού και υποψήφιου για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ υπέρ μιας “μεταρρυθμιστικής αντιπολίτευσης” και μιας “μεταρρυθμιστικής δύναμης εξουσίας” ήρθε την ώρα που το κόμμα του, επίσης στην Βουλή, έβγαινε μετωπικά αντίθετα στην εργασιακή μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση.

Με την χθεσινή παρουσίαση της ιδρυτικής διακήρυξης του Ανδρέα Λοβέρδου, όπως και με την παρουσία της Φώφης Γεννηματά στην Βουλή, οι πόλοι έγιναν απολύτως ξεκάθαροι εντός ΚΙΝΑΛ εν όψει της εκλογής αρχηγού.

Γεννηματά: “Οι συσχετισμοί αλλάζουν”

“Eαν σήμερα η kυβερνητική πλειοψηφία ψηφίσει αυτό το τερατούργημα, αποτελεί σαφή και αδιαπραγμάτευτη δέσμευση μας η κατάργηση του αμέσως όταν οι πολιτικοί συσχετισμοί το επιτρέψουν. Συσχετισμοί που αρχίζουν να αλλάζουν”, δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ για το εργασιακό στην Βουλή. Και η δέσμευσή της για ανατροπή με νέους πολιτικούς συσχετισμούς που “ήδη αλλάζουν” ξένισε πολλούς εντός της Χαριλάοιυ Τρικούπη – κι ακόμη περισσότερο μάλλον ξένισε την αντιΣΥΡΙΖΑ βάση του ΚΙΝΑΛ που διέκρινε στον λόγο της Φώφης Γεννηματά υπόνοιες προσέγγισης με την Κουμουνδούρου.

Λοβέρδος: Προσκλητήριο στο “όλον” ΠΑΣΟΚ

Στην άλλη όχθη, ο Ανδρέας Λοβέρδος με το βιντεοσκοπημένο μήνυμα της ιδρυτικής διακήρυξης απηύθυνε ανοιχτό προσκλητήριο για την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ και το μετασχηματισμό του:

«Διεκδικώ την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για να καταστήσω το Κίνημα αυτό μεταρρυθμιστική αντιπολίτευση και αύριο μεταρρυθμιστική δύναμη εξουσίας» δήλωσε, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλες τις δυνάμεις που πλαισίωσαν την Ελιά, τη Δημοκρατική Παράταξη, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Κίνημα Αλλαγής.

«Αφήνουμε πίσω μας θέσεις πολιτικά κενές κι αμήχανες, τα γνωστά «ούτε-ούτε» και τις επικλήσεις σε μια αυτονομία, που αποτελεί μεν αυτονόητη επιλογή, αλλά δεν εμπεριέχει θετική και ενεργητική στάση πολιτικής» τονίζει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας με νόημα ότι αφήνουμε πίσω τις αντιπολιτευτικές τακτικές, που θυμίζουν πολιτικούς και πολιτικές του 20ου αιώνα, όπως επίσης την περίοδο που καθορίζαμε τις θέσεις μας από τι λένε και τι κάνουν οι άλλοι.

Ο ετεροπροορισμός είναι αναξιοπρεπής, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος στην πολιτική του διακήρυξη με μότο την «Πράσινη Επανάσταση» για το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα.

“Υπαρξιακός μας αντίπαλος ο ΣΥΡΙΖΑ”

Με την διακήρυξή του ο Ανδρέας Λοβέρδος δίνει σαφές μεταρρυθμιστικό στίγμα, χαράσσει διακριτές γραμμές από τον λαϊκισμό, λέγοντας ότι «οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έμαθαν καλά, πως ο λαϊκισμός στρέφεται εναντίον των συμφερόντων εκείνων που υποτίθεται πως υπερασπίζεται«, αλλά και με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Στις αστικές δημοκρατίες δεν υπάρχει μία μόνο εξουσία, αλλά πολλές και αυτοτελείς. Οι εξουσίες αποτελούνται από σύνολα σχέσεων και δεν είναι «αντικείμενα», που απλώς αλλάζουν ιδιοκτήτες. Όσα κόμματα συμμερίζονται παρόμοιες αυταρχικές-ολοκληρωτικές απόψεις, δεν είναι προοδευτικά. Άρα τα πολιτικά μας σύνορα με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον υπαρξιακό μας αντίπαλο, είναι απολύτως ευδιάκριτα», αναφέρει.

Η μεταρρυθμιστική αντιπολίτευση

Ο πρώην υπουργός κάνει εκτενή μνεία στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων, μιλώντας για αναγκαία αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της οικονομίας που προϋποθέτει οπωσδήποτε τον περιορισμό των μηχανισμών, που παράγουν γραφειοκρατία και ταλαιπωρούν την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική ζωή.

«Το κράτος πρέπει να μεταρρυθμιστεί εδώ και τώρα. Η παροχή δημόσιων αγαθών όπως η παιδεία, η υγεία, η ασφάλιση, δεν πρέπει να αποτελεί θέμα προσφοράς και ζήτησης. Τα δημόσια αγαθά πρέπει να παρέχονται μέσα από θεσμούς και διαδικασίες, όπου κυριαρχούν η αξιοκρατία και η διαρκής αξιολόγηση», σημειώνει.

Και παίρνει σαφείς θέσεις υπέρ της προσαρμογή μας στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, της καινοτομίας, της πράσινης οικονομίας, της επιχειρηματικής εξωστρέφειας, όπως και της διεθνοποίηση της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και της προσέγγισης φοιτητών και σπουδαστών από όλο τον πλανήτη, η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα νέο «εξαγωγικό» τομέα υπηρεσιών.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή