Ο Μητσοτάκης «σημαδεύει» τη «Δήμητρα» του Βαρουφάκη και ανοίγει τα χαρτιά του για τα οικονομικά της δεύτερης τετραετίας

Η φράση «one-two punch» μοιάζει να ταιριάζει απόλυτα στην προεκλογική στρατηγική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο δρόμο προς την κάλπη της 21ης Μαΐου.

Έτσι, από τη μία πλευρά ο κ. Μητσοτάκης ξεδιπλώνει σταδιακά τους πολιτικούς και κυρίως τους οικονομικούς στόχους που θέτει για τη δεύτερη τετραετία της ΝΔ και από την άλλη αποδομεί προσεκτικά αλλά και αποφασιστικά το αφήγημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης», το οποίο επιχειρεί να προβάλλει ως εναλλακτική ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Όχι ότι το δεύτερο κομμάτι της στρατηγικής του πρωθυπουργού είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς το ΜεΡΑ25, ένας από τους οιωνεί εταίρους της «προοδευτικής διακυβέρνησης», φροντίζει με τις ιδέες του να «ρίχνει νερό στο μύλο» του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος εξαρχής έχει επισημάνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι πιθανοί συμμαχοί του δεν «άλλαξαν μυαλά» και δεν έμαθαν από τα λάθη που έκαναν κατά τη διακυβέρνηση της χώρας.

Το… Monopoly του Βαρουφάκη

Έτσι, κατά την περιοδεία του στη Βοιωτία, ο πρωθυπουργός μίλησε για «αυτούς οι οποίοι θέλουν να μας κυβερνήσουν μη έχοντας μάθει τίποτα απολύτως από τα κολοσσιαία λάθη τα οποία διέπραξαν το 2015. Ο κ. Βαρουφάκης, προσέξτε, γιατί αναφέρομαι σε αυτόν: διότι αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της “προοδευτικής διακυβέρνησης” για την οποία μας μιλά ο κ. Τσίπρας. Είναι ο ίδιος ο οποίος μας είπε πριν από λίγες μέρες, με περίσσευμα αυταρέσκειας και αλαζονείας, ότι “δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να ξανακλείσουν οι τράπεζες και να βγούμε από το ευρώ, θα πληρώνεστε όλοι με ‘Δήμητρες’”».

Ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς περιστροφές τόνισε ότι «τους λέμε ξεκάθαρα: σταματήστε να παίζετε “Monopoly” με τις ζωές μας και με τις καταθέσεις των Ελλήνων. Αρκετά, ως εδώ αυτές οι σαχλαμάρες. Οι οποίες όμως ταυτόχρονα είναι και επικίνδυνες, διότι όλα αυτά τα σχέδια εξακολουθούν να υπάρχουν στο μυαλό τους. Πρέπει, λοιπόν, να τα εμποδίσουμε. Και πώς θα τα εμποδίσουμε; Με ισχυρή ΝΔ από την πρώτη Κυριακή των εκλογών».

Μία Κυριακή, η 21η Μαΐου

Παράλληλα, επισήμανε ότι «τα διλήμματα εν όψει των εκλογών είναι πάρα πολύ καθαρά και γι’ αυτά ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να συζητήσουμε με πολιτισμένο και δημοκρατικό τρόπο, όπως αρμόζει στην παράταξή μας, τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες μέχρι τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Μου είπε μία κυρία, “μεγάλη νίκη στην πρώτη Κυριακή των εκλογών”. Της απάντησα, “υπάρχει μία Κυριακή μόνο, η 21η Μαΐου” και αυτή θα στείλει το μήνυμα της αυτοδύναμης ΝΔ αλλά και της αυτοδύναμης Ελλάδος. Όσο πιο ισχυροί είμαστε την πρώτη Κυριακή τόσο πιο βέβαιοι θα είμαστε ότι ο ελληνικός λαός θα μας εμπιστευθεί τελικά τη μεγάλη ευθύνη να κυβερνήσουμε τον τόπο και για την επόμενη τετραετία».

Μέτρα για την οικονομία της τσέπης

Από την άλλη, ωστόσο, ο πρωθυπουργός ξεδίπλωσε και μέρος του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ για τη δεύτερη τετραετία (για περισσότερες λεπτομέρεις σήμερα το απόγευμα), παρουσιάζοντας μέτρα που έχουν άμεση επίδραση στο εισόδημα των πολιτών, καθώς μίλησε για:

  • Περαιτέρω μείωση εργοδοτικών εισφορών τουλάχιστον κατά 1 μονάδα
  • Αύξηση αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για οικογένειες με παιδία. Ό,τι ισχύει συν 1000 ευρώ για κάθε παιδί
  • Μέχρι το 2027 θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος, όσο θα βελτιώνεται η φορολογική συμμόρφωση
  • Οι έμμεσοι φόροι κάποια στιγμή θα αρχίσουν να πέφτουν αλλά εφόσον διασφαλθιστεί ότι δεν θα εκτραπεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού
  • Αύξηση μισθών κατά 25%
  • Κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ στο τέλος τετραετίας
  • Ανανέωση στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου» με 10.000 νέα σπίτια.

Επενδυτική βαθμίδα

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «εάν εκλεγεί η ΝΔ και είμαι πρωθυπουργός θα έχουμε επενδυτική βαθμίδα πριν το τέλος του 2023. Το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα σε νέο μνημόνιο. 45 δις. Θα τίναζαν την μπάνκα στον αέρα, οι επενδυτές θα έφευγαν. Θέλουμε να κλοτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα ή θα επιμείνουμε στο δρόμο που έχουμε χαράξει;». Προσέθεσε, δε, ότι «για εμάς τα επιδόματα είναι έκτακτα. Το μόνιμο μέτρο είναι η μείωση των φόρων, οι αυξήσεις των μισθών και θέλω ο κατώτατος μισθός να προσεγγίσει τα 1000 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Τα επιδόματα τα χρησιμοποιήσαμε γιατί μας έτυχαν έκτακτα πράγματα στην οικονομία».

Τέλος, για το ζήτημα την ακρίβειας και των έμμεσων φόρων υπογράμμισε ότι «ένα μέρος του πλεονάσματος οφειλεται στον πληθωρισμό και ένα άλλο στην ανάπτυξη. Οι μειώσεις έμμεσων φόρων δεν περνάνε πάντα στον καταναλωτή. Εμείς έχουμε καλύτερη απόδοση στον πληθωρισμό αυτή τη στιγμή από πολλές χώρες. Οι έμμεσοι φόροι στοιχίζουν πολλά στον προϋπολογισμό. Όταν ρώτησα τον κ. Τσίπρα δεν ήξερε πόσο στοιχίζει η μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα που εισηγήθηκε».

Καμία δημοσίευση για προβολή