Ο νέος ποινικός κώδικας βγάζει ''λάδι'' τους Κουτσολιούτσους- Τι ποινές προβλέπονται

Η υπόθεση της Folli Follie είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του ελληνικού επιχειρείν και όμως οι υπεύθυνοι, όπως φαίνεται, θα πέσουν στα «μαλακά»!

Γι’ αυτό εγγυάται πλέον ο νέος ποινικός κώδικας που θα ενεργοποιηθεί από 1ης Ιουλίου και ο οποίος ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα απ’ τη Βουλή μειώνοντας κατ’ ουσίαν τις ποινές για το οικονομικό έγκλημα… Ήδη τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση, με την οικογένεια Κουτσολιούτσου να έχει κεντρική θέση στο κάδρο των ερευνών, πρέπει να νοιώθουν ανακουφισμένοι…

Πρώτα απ’ όλα δεν θα υπάρχει πλέον ο κίνδυνος ισόβιας κάθειρξης, ποινή η οποία ίσχυε από το 1950 για τους καταχραστές του δημοσίου. Με το νέο ποινικό κώδικα οι ποινές περιορίζονται από 10 έως 15 χρόνια φυλάκισης!

Μάλιστα υπάρχει και ένα «παραθυράκι» απαλλαγής απ’ την ποινή καθώς ο νέος κώδικας προβλέπει πως για όλα τα εγκλήματα που δεν εμπεριέχουν χρήση βίας (πχ. απάτη, απιστία κτλ), ορίζεται ένας λόγος απαλλαγής από την ποινή, εφόσον ο υπαίτιος μέχρι την αμετάκλητη παραπομπή του στο ακροατήριο ικανοποιήσει εντελώς τον ζημιωθέντα καταβάλλοντας αποδεδειγμένα το κεφάλαιο και τους τόκους υπερημερίας, από την ημέρα τέλος του εγκλήματος.

Στην περίπτωση της Folli Follie οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες των καταχραστών καθώς με βάση το πόρισμα του οικονομικού εισαγγελέα Δραγάτση το μετοχικό χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου των αποκρατικοποιήσεων έχει ζημιωθεί 9,259 εκατ. ευρώ, ενώ στο 1,4 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων. Σε ότι αφορά πάλι την απάτη σε βάρος των ιδιωτών μετόχων, οι ποινές για τους υπευθύνους εφόσον βρεθούν ένοχοι, πέφτουν τώρα στα 5 με 10 χρόνια, από τα 20 που ήταν πριν…

Για τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, για τις οποίες ερευνώνται οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση με πρώτους τον Δημήτρη και τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, οι ποινές πλέον πέφτουν στα 5 έως 15 χρόνια, από 20 χρόνια που ήταν πριν.

Περισσότερα σε λέξεις

Σε ο,τι αφορά το ξέπλυμα χρήματος, η πράξη, με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα παραμένει κακούργημα αλλά πλέον τιμωρείται με νέο πλαίσιο ποινής από 1 έως 6 χρόνια, ενώ στην διακεκριμένη του μορφή (κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση) τιμωρείται με κάθειρξη από 10 έως 15 χρόνια. Εν τω μεταξύ οι ποινές παραμένουν ίδιες και φθάνουν μέχρι τα 10 έτη φυλάκισης για τη χειραγώγηση της αγοράς.

Και πάλι όμως όλα τα παραπάνω δεδομένα σε συνδυασμό με την δυσκολία που υπάρχει στο να διαπιστωθεί το ακριβές εύρος της απάτης αλλά και οι ευθύνες των 13 υπόπτων που σήμερα ελέγχονται, μεταξύ των οποίων ο Δημήτρης, ο Τζώρτζης και η Καίτη Κουτσολιούτσου, «θολώνουν» το ενδεχόμενο μίας πραγματικής ποινής φυλάκισης που να ξεπερνά τα 5 έτη στην περίπτωση καταδίκης.

Όπως σημειώνουν μάλιστα νομικοί κύκλοι εάν στα ευεργετήματα συμπεριληφθούν και πιθανοί λόγοι υγείας, που συνήθως …ξεπετάγονται, τότε ούτε η 5ετία είναι ορατή…

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ