O “οδικός χάρτης” για την κανονικότητα της οικονομίας – Πότε αποφασίζουν οι δανειστές για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Τον “οδικό χάρτη” για τη ρύθμιση μιας σειράς εκκρεμών ζητημάτων στο δρόμο για την κανονικότητα της Ελληνικής οικονομίας μας αποκάλυψε ο νέος επιτροπος Οικονομικών της Κομισιόν Πάολο Τζεντιλόνι, κατά την εδώ παραμονή του, την εβδομάδα που πέρασε.

Η διαδικασία δοκιμασίας και αποφάσεων ξεκινά με την αξιολόγηση της Ελληνικής οικονομίας και της εφαρμογής των “προαπαιτούμενων” στο Eurogroup του Μαρτίου – διαδικασία που θα συνεχιστεί στο Eurogroup του Ιουνίου και θα καταλήξει το φθινόπωρο, με τις συζητήσεις για τον Προϋπολογισμό του 2021.

  • Στις 13 Φεβρουαρίου η Κομισιόν αναμένεται να βελτιώσει τις προβλέψεις  της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα στο πακέτο ανακοινώσεων της. Θεωρείται βέβαιο ότι οι εκτιμήσεις των Βρυξελών για την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας θα προσεγγίζουν τις αντίστοιχες του Γιάννη Στουρνάρα για αύξηση 2,5% το 2020.
  • Τον ερχόμενο μήνα, τον Μάρτιο, θα ξεκαθαρίσει η στάση της ΕΕ απέναντι στα Ελληνικά αιτήματα για την διαφορετική αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και  του κόστους αντιμετώπισής τους, την έγκριση χρήσης του φετινού υπερ-πλεονάσματος για ελαφρύνσεις, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και της εισφοράς αλληλεγγύης.
  • Τον Μάιο η Κομισιόν (στο πλαίσιο της 6ης αξιολόγησης) θα παρουσιάσει τη νέα της ανάλυση για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους. Αυτό το βήμα αποτελεί τη βάση αγια να εξεταστούν τα θέματα αξιοποίησης  των κερδών ομολόγων για επενδύσεις και αργότερα να ξεκινήσει η συζήτηση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
  • Τον Ιούνιο θα αποφασιστεί το θέμα της αλλαγής χρήσης των κερδών ομολόγων ώστε να τροφοδοτήσουν συγκεκριμένες επενδύσεις. Αυτό προϋποθέτει θετικές εξελίξεις στο μεσοδιάστημα στο θέμα της μείωσης των κόκκινων δανείων. Στο ίδιο Eurogroup ενδέχεται να συζητηθεί και ο “μηχανισμός εξομάλυνσης”, δηλαδή το δικαιώματος μεταφοράς υπερ-πλεονάσματος από έτος σε έτος.
  • Τον Ιούνιο (με πιθανές αποφάσεις το Σεπτέμβριο) θα τεθεί και το βασικό αίτημα που θέτει η Ελληνική πλευρά για τη μείωση του στόχου περί πρωτογενών πλεονασμάτων , από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ σήμερα περίπου  στο 2% του ΑΕΠ από το 2021.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή