Ο Οίκος DBRS επιβεβαίωσε εκ νέου την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στη βαθμίδα BB (high) με σταθερές προοπτικές

DBRS Morningstar: Σε τροχιά ανάπτυξης η Ελληνική οικονομία. Επιβεβαιώνεται η επενδυτική βαθμίδα

Η DBRS, ο Οίκος αξιολόγησης με έδρα τον Καναδά, επιβεβαίωσε εκ νέου την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στη βαθμίδα BB (high) – μόλις μία βαθμίδα χαμηλότερα από τη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα –  με σταθερό το trend (προοπτικές).

Όπως τονίζει Οίκος στη σχετική έκθεσή του, που δημοσιεύτηκε το βράδυ της Παρασκευής, η Ελλάδα συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στην εκτέλεση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0), το οποίο αποτελείται από μεταρρυθμίσεις που, αν εφαρμοστούν, θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, μειώνοντας το επενδυτικό χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των ομολόγων της στην ευρωζώνη.

Αυτό το μήνυμα της DBRS είναι σημαντικό καθώς ο οίκος, μαζί με τις S&P και Fitch, βαθμολογούν την Ελλάδα μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Η   δεύτερη και τελευταία αξιολόγηση της DBRS για την Ελλάδα για το 2023 είναι στις 8 Σεπτεμβρίου.

Η DBRS ακολουθεί επίσης τις S&P και Fitch σημειώνοντας και αυτή πως δεν ανησυχεί για τις εκλογές στην Ελλάδα φέτος, καθώς αν και η χρονοβόρος εκλογική διαδικασία μπορεί να αποτελέσει πηγή αστάθειας στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα εκτιμά πως θα είναι η συνέχιση της καλής πορείας της δημοσιονομικής πολιτικής.

Όπως σημειώνει η  DBRS:

  • Το σταθερό trend που αποδίδει στην ελληνική οικονομία αντανακλά την άποψη του Οίκου ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσιονομικών και του χρέους, παρά το πιο δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον.
  • Χάρη στην ισχυρή ανάκαμψη της τουριστικής δραστηριότητας, τις συνεχιζόμενες βελτιώσεις στην αγορά εργασίας και τα μέτρα στήριξης, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ ανήλθε κοντά στο 6% το 2022.
  • Η αποτελεσματική εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης θα συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη στην οικονομία φέτος, ωστόσο, οι προοπτικές ανάπτυξης υπόκεινται σε καθοδικούς κινδύνους που σχετίζονται με την όξυνση του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και σε ασθενέστερη εξωτερική ζήτηση.
  • Τα μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων του αυξημένου ενεργειακού κόστους είχαν ως αποτέλεσμα πρωτογενές έλλειμμα στο 1,6% του ΑΕΠ το 2022 από 5% το 2021. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να έχει μειωθεί κατά σχεδόν 25 ποσοστιαίες μονάδες το 2022, επωφελούμενο από τη βελτίωση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων και την ισχυρή ονομαστική ανάπτυξη, σύμφωνα με την DBRS.
  • Παρά τη σημαντική βελτίωση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων και του χρέους, η εφαρμογή ενός συνετού σχεδίου εξυγίανσης θα είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις, οικοδομώντας παράλληλα ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης.

Καμία δημοσίευση για προβολή