Ο «πατέρας» του τουρκολιβυκού συμφώνου ξαναχτυπά: Ζητά από τον Ερντογάν να ορίσει κοινά θαλάσσια σύνορα με την Παλαιστίνη – Ο χάρτης του ναυάρχου Γιαϊτζί που «εξαφανίζει» την Κύπρο

Τουρκία Παλαιστίνη

Τα «γεράκια» της Αγκυρας δεν αρκούνται μόνον στην εκμετάλλευση του αιματοκυλίσματος στην Γάζα για να αναδειχθεί η Τουρκία ως «προστάτιδα» και «ηγέτιδα» του Ισλάμ. Τώρα, στο όνομα της αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό, εκμεταλλεύονται την σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς για να προωθήσουν νέα σχέδια αναθεωρητισμού και επεκτατισμού στην ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, ο εμπνευστής του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου και θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας» ναύαρχος Τζιχάντ Γιαϊτζί ζητά τώρα από τον Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει συμφωνία για καθορισμό κοινών θαλάσσιων συνόρων και με την Παλαιστίνη.

Ο χάρτης Γιαϊτζί «εξαφανίζει» την Κύπρο

Η πρόταση κατατέθηκε μέσω συνέντευξης του Γιαϊτζί στην εφημερίδα Γενί Σαφάκ, η οποία παραθέτει και χάρτη με τα θεωρητικά κοινά θαλάσσια σύνορα Τουρκίας και Παλαιστίνης – έναν χάρτη που, βεβαίως, «εξαφανίζει» την Κύπρο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περιοχή. Και τούτο διότι σύμφωνα με τους χάρτες του Γιαϊτζί, τα θαλάσσια σύνορα Τουρκίας και Παλαιστίνης, ενώνονται στην καρδιά της κυπριακής διεθνώς αναγνωρισμένης ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εφημερίδα ο Γιαϊτζί, κάλεσε τον Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει άμεσα η Άγκυρα στον «καθορισμό θαλάσσιων δικαιοδοσιών» με την Παλαιστίνη, μέσω της Λωρίδας της Γάζας, ακολουθώντας το προηγούμενο με το ψευδοκράτος στο βόρειο τμήμα της Κύπρου το 2011 και με τη Λιβύη το 2020.

«Κορυφαία πολιτική υποστήριξη προς τους Παλαιστίνιους»

«Η συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας που υπογράψαμε με την «ΤΔΒΚ» το 2011 είναι ένα παράδειγμα. Αυτή η συμφωνία ισχύει αν και η «ΤΔΒΚ» δεν είναι μέλος του ΟΗΕ. Ομοίως, αυτή η συμφωνία μπορεί να υπογραφεί με την Παλαιστίνη» δήλωσε ο Γιαϊτζί, υποστηρίζοντας πως η κίνηση αυτή θα συμβάλλει στη διεθνή αναγνώριση της Παλαιστίνης και θα θεωρηθεί «κορυφαία πολιτική υποστήριξη προς τους Παλαιστίνιους».

Ο απόστρατος ναύαρχος, ο οποίος είναι και επικεφαλής του Κέντρου Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του ιδιωτικού πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ της Κωνσταντινούπολης, επεσήμανε πως μια υπογραφή θαλάσσιων συνόρων Τουρκίας – Παλαιστίνης, θα λειτουργήσει πιεστικά προς το Ισραήλ, λέγοντας πως από τη στιγμή που η Παλαιστίνη είναι μέλος του Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (East-Med), μπορεί να υπογράψει και συμφωνία με την Τουρκία για κοινά θαλάσσια σύνορα.

«Το παιχνίδι μπορεί να γυρίσει υπέρ της Τουρκίας»

«Η ιδιότητα μέλους της East-Med αποτελεί ένδειξη ότι η Παλαιστίνη είναι ένας διεθνής οργανισμός από μόνος του με ακτή στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να μετατρέψει το παιχνίδι ενάντια στην Τουρκία μέσω του East Med υπέρ της Τουρκίας. Θα είναι μια στρατηγική κίνηση υπέρ μας» σχολίασε ο ίδιος, αναλύοντας και ερμηνεύοντας αυθαίρετα για μία ακόμη φορά το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σύμφωνα με τους χάρτες του Γιαϊτζί, τα θαλάσσια σύνορα Τουρκίας και Παλαιστίνης, ενώνονται στην καρδιά της κυπριακής διεθνώς αναγνωρισμένης ΑΟΖ.

Καμία δημοσίευση για προβολή